MAGYAR ZOLTÁN

Full text search

MAGYAR ZOLTÁN
MAGYAR ZOLTÁN (Jobbik): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Képviselőtársaim! Szeretném megköszönni minden előttem szólónak azt a történelmi bemutatót, amit itt hallhattunk a GMO-s küzdelemmel kapcsolatban. Sajnálom, hogy csak ennyien vagyunk a Házban és csak ennyien hallgathattuk végig. Annak örülök, hogy GMO-ügyben hazánkban régóta konszenzus van, és ezt az irányt tovább kell vinni. Én is úgy gondolom, és nem árulok el nagy meglepetést, hogyha elmondom, hogy a Jobbik támogatja ezt az irányelvet, amit most beültetünk a magyar jogrendbe.
A sürgősséget is értjük és indokoltnak gondoljuk, nem véletlenül szavaztuk meg a házszabálytól való eltérést, ugyanakkor jó lett volna azért, ha a módosító indítványok benyújtására némileg több idő van. Ha jól rémlik, akkor ma 15 óráig kellett ezeket megtenni, ilyen módon lesz egy-két módosítási szándék vagy irány, amit csak sajnos szóban tudunk megosztani önökkel.
Úgy gondoljuk, ahogy mondtam, természetesen ez egy támogatandó javaslat, ugyanakkor lássuk be, hogy még a saját hazai Alaptörvényhez képest is azért ez egy visszalépés, hiszen az Alaptörvény azt mondja ki, hogy minden Magyarországon élő ember számára a testi és lelki egészséges élethez való jog alapfeltétel, és ehhez kapcsolja hozzá azt is, hogy GMO-mentes élelmiszerhez tudjanak hozzájutni a Magyarországon élő emberek. Ez a javaslat ettől nagyon messze van, hiszen csak a köztermesztésről szól, ami tényleg egy előrelépés, és örülünk, hogy végre konkrétan le lehet írni egy jogszabályban azt, hogy hazánk megtilthatja a GMO-termesztést, de ez tényleg csak egy elsődleges lépcső szabad hogy legyen.
Az a küzdelem, ami elindul majd esetleg, remélhetően aktívabban az élelmiszerek területén és a takarmányok területén, remélem, hogy nem fog annyi ideig tartani, mint ez a küzdelem, ami talán most révbe ért, bár azért vannak aggályaink azzal kapcsolatban például, hogy a TTIP vagy hasonló egyezmények miként tudják majd esetleg ezt felülírni vagy befolyásolni. De visszatérve az eredeti gondolatra, ahogy önök is említették, 2004 óta vagyunk az EU tagjai, és most 2015-re sikerült ezt az eredményt elérni. Ha ugyanilyen ütemben dolgozik majd Brüsszel és a tagországok, akkor még jó néhány évet vagy ne adj’ isten, évtizedet kell arra várni, hogy a takarmányok vagy az élelmezés területén is hasonló sikereket érjünk el. Ilyen módon, pont erre utaltam, amikor azt mondtam, hogy az Alaptörvényhez képest azért ez egy jelentős visszalépés, és az a fajta feliratozás, ami most tervben van, és amiről most szólnak a viták Brüsszelben is, abban is szeretném kérni a magyar kormányt, hogy határozott álláspontot képviseljen, és minimum várjuk el azt, hogy a dohánytermékekhez hasonló módon, jó nagy felületen, erősen látható módon feltüntessék a GMO-ra vonatkozó jelölést. És persze aztán majd apró betűvel lehet részletezni, hogy az konkrétan mit jelent a gyakorlatban, de legyen egy egységes, legalább a termék csomagolásának negyedét, mondjuk, betöltő jelzés, ami egyértelművé teszi, hogy milyen termékről van szó. Vejkey képviselőtársunk utalt arra, hogy ez azért is lehet fontos, mert ilyen módon majd akkor ki lehet tiltani esetleg az országból a bejövő GMO-t tartalmazó termékeket. Ehhez még rengeteg európai uniós jogszabályt és esetleg alapvető uniós irányelveket kellene módosítani, én nagyon szurkolok ehhez a harchoz, bár eléggé szkeptikusan állunk hozzá.
Szintén nagyon fontosnak tartom, hogy a szomszédokkal kapcsolatos tárgyalások, előrelépések megtörténjenek. Valóban nagyon nehéz lesz betartani a gyakorlatban a GMO-mentességünket, ha jó néhány szomszédunk ebben nem lesz partner. Nem tudom, ha erről lehetne részletesebben hallani, hogy konkrétan hol tartanak ezek a tárgyalások, és mely olyan országok vonhatók be a környéken, akik jelenleg esetleg még nem a tiltás oldalán állnak, de van arra esély, hogy át lehessen fordítani az ő véleményüket, fontos lenne erről is tudni. Illetve, ami szorosan idekapcsolódik, talán az a fehérjeprogram, amiről 2010 óta gyakran hallunk, hogy az hogyan áll, hiszen enélkül, ennek sikere nélkül nehezen lehet majd a GMO-s szóját kiváltani, ilyen módon pedig akkor a takarmányozás és az élelmiszer területén nem fogunk tudni érdemben előrelépni.
Ahogy mondtam, a sürgősséget is teljes mértékben megértjük, és nagyon fontos lenne, hogy amit miniszter úr említett, azt hiszem, ha jól emlékszem, az októberi időpontig sikerüljön jeleznie hazánknak azt, hogy a most engedélyezésre váró fajtákat nem kívánjuk hazánkban termeszteni. Erre is, azt hiszem, hogy most ilyen módon lesz még lehetőség, hiszen a sürgősséghez hozzájárultunk mi is.
(23.40)
Röviden ezeket szerettem volna elmondani. Tehát összefoglalva támogatjuk, de szeretnék azokra a kérdésekre választ kapni, amiket elmondtam, és kérem a kormányzatot, hogy a további előrelépésekben is hasonló határozottságot mutasson, illetve jó lenne megsürgetni a folyamatokat, mert nem szeretnénk még tíz-tizenöt évet várni arra, hogy a takarmány és az élelmiszer területén is eljussunk eddig.
Köszönöm, és átadnám képviselőtársamnak a lehetőséget. (Taps a Jobbik és az LMP soraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me