SALLAI R. BENEDEK

Full text search

SALLAI R. BENEDEK
SALLAI R. BENEDEK (LMP): Köszönöm a szót. Elnök Úr! Tisztelt Miniszter Úr! Tisztelt Országgyűlés! Éppen itt képviselőtársammal a frakcióban tanakodunk rajta, hogy milyen jó is az a helyzet, hogy tulajdonképpen nem arról kell vitatkozni a kormánnyal, hogy valaki GMO-t akar termeszteni, hanem nagyon-nagyon jó és nyertes helyzet és jó pozíció ez, hogy már arról beszélhetünk, hogy ebben a parlamenti frakciók teljes mértékben egyetértenek, hogy szükség van egy szabályozásra és szükség van az egységes tiltásra. Tehát elsőként is, engedjék meg, hogy kifejezzem azon örömömet, hogy a kormányzat egy jó célt és jó álláspontot képvisel.
Nagy élvezettel hallgattam Font Sándor képviselőtársamnak a felvezetését, nekem nagyon érdekes volt áttekinteni több cikluson keresztül egy olyan szakemberrel, aki átlátta ezt, és teljes mértékben azzal a véleménnyel csak azonosulni lehet, hogy szükség van ilyen hazai szabályozásra, és szükség van arra, hogy ez ügyben megtörténjenek. A gond az, hogy sem a miniszter úr, sem pedig kormánypárti képviselőtársaim arra nem adtak konkrét választ, hogy miért jó ez a szabályozás, és miért ez a szabályozás kell. És itt jönnek azok a fenntartások, amit már ellenzéki képviselőtársaim részben elkezdtek mondani, hiszen gyakorlatilag, ha azt nézzük, hogy Magyarország GMO-mentessége biztosított-e ennek az irányelvnek az átültetésétől, akkor nyilvánvalóan meg kell hogy állapítsuk, hogy nem biztosított.
Annak idején - ugye, Magyarországon van egy természetvédelmi törvény -, amikor az élőhelyvédelmi irányelvet vagy a madárvédelmi irányelvet kellett átültetni a magyar jogba, akkor gyakorlatilag egy kormányrendelet formájában ezt meg lehetett tenni, mert egy magasabb szintű jogszabály már biztosította azokat a jogi eszközöket, amelyek hazánk természeti értékgazdagságának megőrzéséhez kellettek volna. Itt is erre lenne szükség. Arra lenne szükség, hogy törvényi szinten ennél az irányelvnél egy lényegesen szigorúbb és jobb szabályozás valósítsa meg ezt a tiltást, mert ez így önmagában csak a minimum teljesítése. Gyakorlatilag tagállamként teljesítjük a minimumot, azt, amit elvár tőlünk az EU ebből az irányelvből. Semmi többet nem teszünk, ez a ketteshez elegendő. Azért lett kettes fölé, hogy esetleg elsőként tesszük meg, de ettől nem lesz nagyobb a környezetegészségügyi kockázattal kapcsolatos biztonsága Magyarországnak, ettől nem lesz lényegesen jobb! Mert ugyanúgy, mint ahogy elhangzott a GMO-mentesség - ugye, ilyen szavakat használt miniszter úr, hogy óriási mérföldkő, meg óriási döntési szabadságot adott az EU. Azt tessenek nekem elmondani, hogy a tegnapelőtti állapothoz képest a holnaputáni állapot miben lesz más.
Gyakorlatilag a magyar alaptörvény biztosítja azt a GMO-mentességet, amit idáig tiszteletben tartottunk, láttuk két hónappal ezelőtt - nem is tudom, hogy Bács-Kiskun megyében vagy Békés megyében volt ilyen -, fellépett a hatóság, megakadályozta. Ezt tudja megtenni ez után a jogszabálynak a ratifikálása után is, ha el lesz fogadva, ugyanezek a lehetőségei lesznek. Ugyanakkor a fehérje alapú takarmányokkal a szarvasmarha-tenyésztésben ugyanúgy ott lesz a GMO-t tartalmazó élelmiszer, mert nem tudja kizárni, mert a schengeni határ és a schengeni egyezmény lehetőséget teremt arra, hogy tömegesen jöjjön be a fehérje alapú takarmányokkal az a GMO-s háttér, ami mondjuk, a húskészletünket esetleg élelmiszer-biztonsági szempontból kockáztatja. Ugyanígy gond az, hogy a polcokról a mai napig bármelyik gyerek le tud venni GMO-t tartalmazó élelmiszert, meg legjobb esetben feltüntetési kötelezettséget lehet elérni, és nem lehet kitiltani teljes mértékben a magyarországi polcokról az ilyen jellegű termékeket. És emiatt nem tűnik úgy, hogy ez tökéletesen alkalmas lenne. Ezért, megmondom őszintén, miniszter úr ezzel az előterjesztéssel sok fejtörést okozott, mert nyilvánvalóan az az álláspontunk, hogy teljes mértékben egyetértünk a célokkal, teljes mértékben támogatjuk azokat a célokat, amit a kormány ez ügyben képvisel, viszont nem tartjuk elégségesnek az eszközöket. Az eszközöket akkor tartanánk elégségesnek, ha mindazokat a lehetőségeket, amely a kormány rendelkezésére áll, azt jogszabályi formában alkalmazni is tudná. Rendben van, hogy változatlan formában átültet egy EU-s irányelvet, ezt megcsinálja, mert ezt meg kell tennie, de semmi nem akadályozza meg, hogy a magyar jogszabályalkotás ezt kiegészítse olyan jogszabályi háttérrel, ami továbbtiltásokat jelent.
Bár felmerül a kérdés, hogy hogyan tudná végrehajtatni az ilyen jellegű szabályozásnak a megvalósítását. És ez azért probléma, mert ugyanúgy megmarad a kitettségünk. Ez a bizonyos nagyobb döntési szabadság, amit miniszter úr említett, jelen esetben nem egy nyertességet jelent az agrárdiplomáciánknak, hanem egy veszteséget. És nem mondom, hogy önök a hibásak, nem mondom, hogy a kormányzat ebben nagyot mulasztott, de itt az egyedüli biztonságot az teremtette volna meg, ha az Európai Unió tekintetében betiltják a GMO-k termesztését.
(23.50)
Az egyedüli nagy eredmény az lett volna, ha az egész EU egységesen azt mondja, és irányelvben azt fogalmazza meg. A „minden tagállam azt csinál, amit akar” egy nagyon szimpatikus liberális felfogása azoknak a tagállamoknak, amelyek szeretnének termelni, és az EU tagállamainak közel a fele el akarja kötelezni magát a GMO mellett. Ezért nem látjuk ezt biztosítottnak. De még mindig azt mondjuk, ha azt mondaná a kormányzat, hogy ezt nem teheti meg, még mindig lenne más eszköze, mert minden további nélkül mondhatja azt, hogy akár a kanadai szabadkereskedelmi egyezmény, akár a transzatlanti szabadkereskedelmi egyezmény, ami kockázatot jelenthet az Európai Unió GMO-mentességének a megőrzésére, és így Magyarországéra is bármilyen szempontból, ha vétót jelent be, akkor megteszi azt az elégséges lépést, hogy biztosítsa az Európai Uniónak egy nagyobb fokú környezetbiztonságát. De ehhez a kormánynak el kell köteleznie magát a TTIP ellen, a CETA ellen, és egyértelműen állást kell foglalni az Európai Unióban, hogy nem engedi azt, hogy ezek a szabadkereskedelmi egyezmények megköttessenek. De jelen pillanatban még ennek sincs meg a kommunikációja, és a kormányzat emellett sajnos még nem áll ki.
Pár nappal ezelőtt, a múlt hét folyamán a kormányzat egyik képviselője a Vadász Teremben tartott előadást arról, hogy milyen jó lesz a kereskedelem, és a szabadkereskedelmi egyezmény mennyit segít a magyar gazdaságnak. Mindaddig, ameddig az önök tárcájának néhány szakembere azt mondja, hogy nem szabad engedni azt, ami veszélyeztetheti a GMO-mentességünk elvesztését, míg közben a Nemzetgazdasági Minisztériumnak egy osztályvezetője azt mondja, hogy az ilyen szabadkereskedelmi egyezmények hozzák a lehetőséget Magyarországnak, addig ez nem jelent megfelelő biztosítékot Magyarországnak arra, hogy meg tudja őrizni ezt a GMO-mentességet.
Mint a bevezetőmben is elmondtam, nagy fejtörést okoz ezzel a kormány, mert úgy látjuk, hogy a minimumot teljesíti, de nem tudja biztosítani ezzel az irányelv-átültetéssel azt, hogy Magyarország GMO-mentes legyen, nem tudja megvalósítani azt, amit a magyar Alaptörvény kötelezővé tenne és biztosítani kellene a magyar állampolgárok számára az egészséges környezethez való jog részeként a GMO-mentes élelmiszerek megvalósítását vagy hozzáférését, és emiatt vagyunk ebben a tanácstalan helyzetben, hogy vajon egy ilyen félmegoldással vagy töredékmegoldással megelégedhetünk-e.
Nyilvánvalóan ha politikai kommunikáció a cél, akkor azt lehet mondani, hogy egy papírral több van. Ezért szeretem azt, hogy minden szaktárca élén jogászok vannak, mert mindig elfogadnak egy ilyen jogszabályt, és akkor azt hiszik, hogy megoldottak valamit, mert eggyel több törvény lett, vagy eggyel több jogszabály, meg néhánnyal több paragrafus. Sajnos az az aggály, hogy ettől a fehérje alapú takarmányok ugyanúgy jönnek be, az üzletek polcait ugyanúgy veszélyeztetheti, a pollenről már volt szó, ugyanúgy természetes szennyeződésbe kerülhet, a schengeni határokon vetőmag bekerülhet. Önöknek nyilvánvalóan feladatuk az, hogy megbízzanak a szakigazgatási szervezetben, nekem meg ellenzéki képviselőnek feladatom az, hogy kevésbé bízzak meg ebben, de az elmúlt hónap nemcsak azt bizonyította, hogy önök találtak ilyet, mert nem tudjuk, hogy megtalálták-e mindet. És emiatt a kockázat nyilvánvalóan bizonyítottá vált csak az elmúlt egy hónap eseményei kapcsán is.
Emiatt azt várnánk el az agrárkormányzattól, hogy az irányelv átültetésén túl olyan jogszabálytervezetet hozzon ide ugyanilyen sebességgel, ami egy lényegesen nagyobb fokú biztonságot teremt a magyar állampolgároknak, és egyben megvalósítja azt a nagyfokú ismeretterjesztési lehetőséget is, hogy az Európai Unió azon tagállamai, amelyek ma még elkötelezettek amellett, hogy a GMO-termesztést beengedjék, esetleg megváltoztassuk a EU-s szakpolitikát, és ez az irányelv ne egy ilyen liberális gondolattal teret engedjen annak, hogy minden tagállam azt csinál, amit akar, hanem legyen meg az, hogy az EU valóban GMO-mentes övezet legyen.
Ehhez kérem a kormányzat segítségét. Köszönöm szépen, elnök úr. (Taps az LMP soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me