DR. SZAKÁCS LÁSZLÓ

Full text search

DR. SZAKÁCS LÁSZLÓ
DR. SZAKÁCS LÁSZLÓ (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! A kisebbségi véleményben nagyon sok mindenre kitértem, de mégis van, amit érdemes megismételni, mert úgy gondolom, úgy esik kellő súllyal a latba, másfelől pedig más dolgokra is szeretnék kitérni.
Először is szeretném felhozni újra azt a példát az Erste Bank kapcsán, amelyről egy vitát már lefolytattunk, és úgy gondolom, ebben az álláspontot érdemes annyiszor elmondani, ahányszor csak lehetséges. Ahol van megfelelő piaci szereplő, ott nem az államnak kell szolgáltatnia. Úgy gondoljuk, az államnak ott megfelelő szabályozókkal és azok megfelelő betartatásával kell fellépnie, nem pedig tulajdonarányokat vásárolni. Csak az elmúlt év végén 152 milliárdot költöttünk el a magyar adófizetők pénzéből olyan cégek megvásárlására, amelyekre semmi szükségük nem volt a magyaroknak. Kiválóan működött az Antenna Hungária is, kiválóan működött az E.ON is. Megfelelően kell szabályozni ezeket a kérdéseket, aztán ellenőrizni és betartatni a szabályokat, és szankciókat kell kilátásba helyezni, nem pedig mindenfajta olyan hátterű tulajdonszerzésekben kell gondolkozni, amelyekben - mi úgy gondoljuk - a magyar állam, illetve a magyar adófizetők nem érdekeltek. Ilyen az Erste Bankra elköltött mostani 15 milliárd forint. Itt nyilvánvalóan mindenkinek van valamilyen gondolata, hogy amikor a bankok elszámoltatásának az évéről beszélünk, hiszen önök ezt mondják mindenhol a propagandában, akkor hogy, hogy nem, egy bankba csak bekerülünk 15 százalékos állami részesedéssel mint magyar állam. Én úgy gondolom, hogy ezt 15 milliárd forintért érdemes azért végiggondolni.
Ugyancsak ennek az előterjesztésnek, illetve a költségvetés módosításának a sajátossága az, ami benne megbúvik. Ott, ahol nagyon kellene adni - a szociális szférában, a gyermekétkeztetésben -, azokat az ígéreteket betartani, amelyeket önök elmondtak 2014 tavaszán, amikor bárkinek bármit megígértek, csak szavazzanak önökre, azokat most nem sikerül betartani. Sokadjára ígérnek el bizonyos költségvetési forrásokat, mellette persze a kormányzati presztízsberuházásokra jut. Én ilyennek tartom a Liget Budapest-projektet. Ha az egy, a normális működést elősegítő és szépen lépésről lépésre megújuló, azt megtervező, társadalmasító és a helyieket sokkal jobban bevonó tervezés után egy normális, fogható költségvetési keretben történik, akkor úgy gondolom, hogy önök helyesen járnának el. De nem ezt teszik, mert önök nem ezt szokták tenni, hanem kihagynak rengeteg lépcsőfokot, és ilyenkor jönnek elő az olyan előterjesztések, mint ez a mostani is, hogy a Ligetre 10,3 milliárd forintnál egy picivel többet költenek, ennyi van ide beállítva. Ahogy az előző felszólalásból, kisebbségi véleményből hallhattuk, ezt még megtoldották 1,3 milliárddal, hiszen itt egy beruházásról van szó, ahol esetleg még bármi is történhet. Mellette önök a gyermekétkeztetésre 3,5 milliárd forintot költenek, az egész országban természetesen. Én nem gondolom, hogy ne lehetne érezni annak a súlyát, hogy a gyermekek étkeztetésére 3,5 milliárdot költünk, a Ligetben történő prezstízs-beruházásokra pedig elköltünk majd’ 12 milliárd forintot.
A megváltozott munkaképességű személyek munkához jutásához - persze örülni kell minden forintnak, amit önök rugalmasságra adnak, mert azt nem szoktak adni - annak idején, 2014 végén azért tettünk egy módosító javaslatot ehhez a költségvetéshez, hogy 5 milliárddal emeljük meg, mert az nem az ígérgetés licit volt, amit képviselőtársam emlegetett, hanem ezzel a 2014-es év szintjén tartottuk volna ezt a költségvetési sort.
(19.30)
Önök ezt nem fogadták el, most valamiért 2 milliárdot még adnak. Örülni kell minden forintnak, még egyszer mondom, mert önök ilyeneket nem szoktak ajándékba adni, de jó lenne, ha ez legalább a 2014-es szintet elérné.
A kiemelt közúti beruházásoknál is természetesen örülni kell minden egyes forrásnak. Azt, hogy ez egy nemzeti minimum, ahogyan azt képviselőtársam is mondta, megint egy barokkos túlzásnak tartom. Úgy gondolom, Magyarország területén nagyon sok olyan hely van, ahol rossz vagy rosszabb a közlekedés, mint Szombathely és Sopron környékén. Nemrégen jártam ott, tényleg ráfér arra a környékre, csak ennek az országnak sok ilyen környéke van. Úgy gondolom, a nemzeti minimumhoz, a nemzeti egyetértéshez ez talán még kevés volna.
A gyermekétkeztetésnél újra elmondom: nem mi mondjuk, szakértők mondják, éves 19 milliárd forintból oldható meg ez a probléma. No pláne akkor, ha önök olyan előírásokkal, menzarendelettel jönnek elő, hogy ez még mennyivel egészségesebb is kell legyen, az egészség pénzbe kerül; az adófizetők, biztos vagyok benne, erre sokkal szívesebben áldoznának, mint mondjuk, a Ligetben lévő presztízsberuházásokra. Ennek időarányos része lenne 7 milliárd forint, ha szeptember 1-jétől bevezetik. Most ezt 3,5 milliárd forintból kívánnák megoldani.
A BKV Zrt. ügyéről. 52,29 milliárd forintot vállal át a magyar állam. Hát, az egy nagyon sánta érvelés volt, amit hallottunk, hogy de ezért cserébe a vizes-vb megrendezéséhez szükséges területeket odaadta Budapest önkormányzata a magyar államnak, és ezért nekünk annak örülni kell. És ezzel valójában, föl is írtam, hogy el ne felejtsem, ugyancsak 97 százalékkal támogattuk a vizes-vb megrendezését, és ugyanolyan nemzeti üggyé kell váljon a BKV hitelének a rendezése. Itt újra kiemelném, nem arról van szó, hogy a BKV ezek után majd nem tartozna. Itt arról van szó, hogy azért kell neki adni majdnem 53 milliárd forintot, 52 milliárdnál többet, hogy meg tudja újítani az új hiteleit. Ezt elegánsan átugrotta képviselőtársam, és azt mondta, hogy a hiteleket rendezni kell. Hát igen, újra föl kell őket venni. Na, most ez így egészen biztosan majd egy nemzeti ügy lesz, de nem 97 százalékos, hanem 100 százalékos nemzeti ügy lesz, mert önök szétterítik az összes magyar adófizető között a BKV adósságát. Úgy gondolom, ez nem feltétlenül egy üdvözlendő gondolat.
A rendvédelmisek, illetve a honvédelmi illetményalapról történő rendelkezés, illetve az a fajta érvelés, amit mondtak, hogy elindul a bérrendezés kérdése, itt látjuk, hogy azt a 60 milliárd forintot, ami erre rendelkezésre áll, önök egyszer már elosztották akkor, amikor a kórházak adósságát kellett rendezni, még egyszer, amikor a rendvédelmiseknek kellett adni ezt a pénzt. Egyikre sem lesz elegendő, és úgy gondolom, csalódás fogja azokat érni, akik ebben még hittek.
Még egy dolgot szeretnék mondani. Nem szerepel benne az a plusz 15 milliárd forint, amit itt Czibere államtitkár úr ígért meg, hogy a szociális életpályamodell kapcsán 15 milliárd forint béremelésre fordítható forrás fog megjelenni a költségvetésben. Ez sem jelent meg. Ebben az látszik, hogy önök kapkodnak, valakinek néha tesznek egy ígéretet, azt néha betartják, ilyen lesz például az Erste Bank, ilyen lesz a BKV, ilyen lesz a Liget, ami rengeteg forrást visz el, de például a szociális munkások és a szociális szféra dolgozóinak tett ígéreteikről elfeledkeznek, azért, mert önök arányt tévesztettek.
Ezért nem fogjuk támogatni ezt a javaslatot. Köszönöm a figyelmet.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me