HEGEDŰS LORÁNTNÉ,

Full text search

HEGEDŰS LORÁNTNÉ,
HEGEDŰS LORÁNTNÉ, a Költségvetési bizottság kisebbségi véleményének ismertetője: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Úr! A Költségvetési bizottságban is elmondott kisebbségi véleményemet szeretném itt ismertetni a Házzal. Kezdeném ott, hogy az előterjesztő szinte az összes írott és íratlan, azaz szokásjogon alapuló költségvetési elvet negligálja, így például a transzparencia, illetve az ésszerű részletezettség elvét sérti meg. Ezeket szeretném most itt tételesen felsorolni, önökkel ismertetni oly módon, hogy azokat, amiket kihagynék, vagy csak rövidebben említenék, azt majd Z. Kárpát képviselőtársam fogja a rendes hozzászólásában elmondani.
Rögtön röviden a BKV-ra szeretnék rátérni, aminek 52 milliárd 290 millió forint tőkeösszegű adósságállományának az átvállalásáról szól a törvényjavaslat, és mindamellett, ezt rögtön szeretném leszögezni és egyértelműsíteni, a fővárosi közösségi közlekedést feltétlenül támogatandónak tartjuk. Ebben a formájában mi előkészítetlennek tartjuk ezt a javaslatot, megalapozatlannak, és az államadósság növelése ezzel kapcsolatban pedig szerintünk elfogadhatatlan. Hozzáteszem, hogy az az indokolás, ami a törvényjavaslatban van, miszerint azért kell ezt az 52 milliárd forintnyi tőkejuttatást a BKV Zrt.-nek átadni, mert lejárt a hiteltörlesztés határideje, ennyi, kész, ez számunkra semmiképpen nem elfogadható és nem is elegendő. Hiszen azért már bocsásson meg a világ: ezek szerint meglepetésként érte a kormányzatot az, hogy le fog járni idén ez a hiteltörlesztés? Ezek szerint még tavaly, mondjuk, 2014 decemberében, amikor a költségvetésről szavaztunk, akkor nem tudták, hogy ez be fog következni? Most kellett szembesülni ezzel a meglepő ténnyel, hogy a 2012-ben felvett hitelnek most fog lejárni majd a határideje? Nem igazán értem. És azért 52 milliárd forint elég jelentős tétel ahhoz, hogy mi rendes, tisztességes indokolást kaphassunk, és érdemelhessünk meg a kormány részéről.
Na de továbbmegyek, a települési önkormányzatok szociális, gyermekjóléti, gyermekétkeztetési feladatainak a támogatására további 3 milliárd forintot szán a kormányzat, mert a bölcsődei és az óvodai étkezés ingyenessé tétele érdekében szeptember 1-jétől módosul egy vonatkozó törvény. Mi úgy gondoljuk, hogy ez a 3 milliárd forint messze nem lesz elegendő. Államtitkár úrnak is kifejtem azt, amit Banai államtitkár úrnak is elmondtam. Rendkívül egyszerű a matematika, arról szól a történet, hogy ha egyéves szinten erre a feladatra durván 18-20 milliárd szükséges, akkor a szeptember 1-jétől lévő időszakra meggyőződésünk, hogy 6-7 milliárd forint a minimálisan szükséges összeg, amit az önkormányzatok számára biztosítani kell. Mert mint tudjuk, ezt a feladatot önök egy az egyben az önkormányzatokra kívánják átterhelni. De ha nem adják hozzá a szükséges forrásokat, akkor jelentős forráskiesés várható, akkor ezt a feladatot tisztességesen, rendesen nem lehet majd ellátni, és ezzel a gyermekek egészségét veszélyezteti a kormányzat, mondjuk ki. Ez egy rendkívül felelőtlen és elfogadhatatlan hozzáállás az önök részéről, államtitkár úr, és nagyon jó lenne, ha egyszer már valaki tisztességesen válaszolna nekünk, hogy mégis milyen háttértanulmány volt az, amire önök alapoztak, amikor ezt a 3 milliárd forintot rögzítették a költségvetési törvénytervezetben.
Én azt gondolom, hogy ha úgy gondolkozunk, hogy a gyermekek körülbelül 90 százaléka lesz jogosult bölcsődében, óvodában az ingyenes gyermekétkeztetésre azzal, hogy fölemeljük a jövedelemkorlátot 89 ezer forint/főre családonként, akkor ez már egy olyan alapadat, amihez nyugodtan lehet ragaszkodni, és ebből nem lenne olyan nehéz kiszámolni, hogy mennyi ez a valójában szükséges összeg, amit önöknek biztosítania kéne.
Megyek tovább: a költségvetési törvény 3. melléklet 2. pontja egy további 10. alponttal egészül ki, mivelhogy a kormányzat ide, erre a sorra kívánja azt az összeget betenni, ami a települési önkormányzatok fejlesztési támogatására szól, 9,7 milliárd forint nagyságrendben. Ezek azok a települések, amelyek adósságkonszolidációban nem részesültek. Ez azért érdekes, mert egyébként azzal a lendülettel, hogy erre a sorra bepakolnak 9,7 milliárdot, egy másik sorról elvesznek 6 milliárdot, de önök akkora lelkesedéssel hirdetik, hogy milyen sok pénzt adnak ezen településeknek, hogy csak na! Nem beszélve arról, hogy az eredeti ígéret szerint 12,5 milliárdot kellett volna adniuk. Tehát még mindig hibádzik egypár milliárd forint, tisztelt államtitkár úr, és ez az önök szavahihetőségét kérdőjelezi meg. De bizony, kár fejet rázni, és ez így van, mert megmondom, hogy miért.
Mert a most benyújtott, jövő évi költségvetési törvényben is ugye 12,5 milliárdot szeretnének adni, az ezt megelőző évben is 12,5 milliárdot adtak, sőt azt ígérték meg még akkor, az adósságkonszolidáció idején, hogy minden évben, a következő 4-5 évben 12,5 milliárdot fognak adni. Erre azt mondják önök, hogy a fejlesztési igények szerint elég lesz 9,7 milliárd forint. Aztán ezt honnan tetszenek tudni? Tessék már nekem elmesélni!
No, menjünk tovább, mert van egy rendkívül izgalmas pontja még ennek a törvénytervezetnek, ez a Liget Budapest projekt, amelynek az előkészítésére korábban 8 millió forintot szánt a kormányzat. Ám egy varázsütésre önök 10 milliárd 350 millió forintot szánnak már. Itt egy hosszas és jó ideig értelmetlen vitába keveredtem Banai államtitkár úrral, mert azt szerettem volna megtudni tőle, hogy szerintem a 8 millió forint is elég sok pénz, hát még a 10 milliárd milyen sok pénz. Mégis, ha elmondaná nekem, hogy mire akarják költeni ezt a 10 milliárd forintot! Biztos van valami projektlista e mögött a 10 milliárd forint mögött, és vitatkoztunk-vitatkoztunk, nem is kaptam meg a táblázatot, csak már amikor lejárt az utolsó határidő is, és már véget ért a Költségvetési bizottság ülése, akkor kaptam meg, megmutatom önnek (Felemeli az iratot.), és a legelső sor, amiben rögtön szembesülni kellett, az az, hogy önök egyébként a törvényjavaslat egy másik sorában is, a közgyűjteményi sorra 1 milliárd 358 millió forintot szánnak pluszban. Tehát valójában ez a Liget-projekt nem is 10 milliárd forintjába fog kerülni a korán kelő, keményen dolgozó kisembernek, hanem több mint 11, majdnem 12 milliárd forintjába összességében.
És például olyan dolgokra is óhajtanak majd pénzt szánni, ne tessék elmenni, mert most jön a legérdekesebb rész (Tállai András: Hallom!), 2,7 milliárd forintot, ami az új Nemzeti Galéria épülete; ami, mint tudjuk, az oslói nemzeti operaháznak a replikája. Milyen érdekes volt, mikor kibontották a pályázati dokumentációt, és kiderült, hogy ez egy már meglévő épület, nem is olyan messze Magyarországtól, tehát nem a földgolyóbis egy másik átellenes pontján lévő épület, hanem tőlünk nem is olyan túl messze. Számtalan ember közülünk is már láthatta, és ugyanezt az épületet óhajtja nemzeti galériaként itt Magyarországon felépíteni a kormányzat úgy, hogy erre se engedélyes terv nincsen, se engedély nincsen még, se pedig a szakhatósági engedélyek nincsenek beszerezve, se pedig a kivitelezés közbeszerzése nincs lefolytatva. Ennek ellenére már idén, hát már május vége felé vagyunk, még 2,7 milliárdot tetszenek gondolni elkölteni. Mégis hogyan, ha a törvényeket komolyan gondolják venni? Ez számomra érthetetlen, és nem igazán tudom ezt értelmezni, és nagyon jó lesz, ha most talán az államtitkár úr válaszol nekem.
Ugyanakkor azt is hozzá kell hogy tegyem, hogy a magát nemzetinek és kereszténynek valló kormányzat a Regnum Marianumra, amire azt mondják, hogy replika, és azért nem lehet újjáépíteni… - tehát olyan érdekes, az oslói operaház tekintetében nincs ilyen ízlésbeli differencia, csak a Regnum Marianumnál érzik azt, hogy azt nem lehet újjáépíteni. Annak az altemploma régészeti megkutatására ebben a listában egyetlen fillért sem szánnak.
(19.20)
Tisztelt Államtitkár Úr! Ahelyett, hogy László képviselőtársammal beszélget, ugyan válaszoljon már nekem, hogy ez hogyan van, hogyan képzelték, hiszen ezt is megígérték egy korábbi vita során!
Aztán további olyan projektekre költenek el 2 milliárd forintot, mint például a bérleti díj kifizetése egy offshore-cég számára, merthogy a Városliget Zrt. máshol, mint egy offshore-cégnél nem tudna irodát bérelni. Összességében ennek a zrt.-nek az áldásos működésére több mint 400 millió forint fog elmenni. De mondanám tovább: biztonságos parkhasználatra is 30 millió forintot fogunk az idén költeni, csakúgy, mint az intelligens környezetgazdálkodás alprogramra - no, arra már 50 millió forint fog elmenni.
Aztán vannak itt még egyébként érdekes és meglepő adatok. Befejezésül mondok egyet még: a ligeti felszerelések és építmények alprogram. Önök elköltenek több mint 9 milliárdot építkezésre, és még van egy ilyen építmények alprogram is 262 millió forintért. Ugyan mire? Várom a választ. Köszönöm szépen. (Taps a Jobbik soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me