SCHMUCK ERZSÉBET,

Full text search

SCHMUCK ERZSÉBET,
SCHMUCK ERZSÉBET, a Költségvetési bizottság kisebbségi véleményének ismertetője: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Sajnos ez a törvényjavaslat azt igazolja, amit már jeleztünk a 2015. évi költségvetési tervezet vitájában, hogy nem volt megfelelően előkészített, nem megalapozottan készítették elő a 2015. évi költségvetést, nem igazán láttak időt állóan előre. Ez az oka annak, hogy néhány hónap elteltével módosítani kell a költségvetésen. Példa erre a bírósági és ügyészségi dolgozók illetményemelése, amit a kormányoldal decemberben még bőszen elutasított, most pedig belevette ennek a lehetőségét a törvénybe. De ezt bizonyítja az is, hogy a 10. §-ban 29 pontban, a)-tól zs)-ig sorolnak azok a pontok, amik a törvény őszi rossz szövegezéseit, pontatlanságait javítják ki. Ha ezt akkor megalapozottan készítik, nem kellett volna ezeket a hibákat elkövetni. Ez megint csak a selejt bosszúja, megint a fideszes kapkodó, gyors törvényalkotás csődje, amikor általában mindent kétszer-háromszor kell megcsinálni.
A tanulság ebből az, hogy komolytalan az a szándékuk, hogy most alkotjuk meg a 2016-os költségvetést, arra hivatkozva, hogy ez kiszámíthatóságot teremt. Mi azt gondoljuk, hogy kiszámíthatóságot akkor lehet teremteni, ha a tervek és a szavaik mögött van hitelesség, hogy tényleg változtatnak a dolgokon, illetve képesség, hogy időtálló terveket rakjanak le. Úgy látjuk, a Fidesz-kormányt egyik sem jellemzi. Ráadásul az időtálló tervekhez kiszámíthatóbb, kiszámítható nemzetközi környezet is kellene, ami azért elég gyorsan változik, és nem utolsósorban hasznos lenne ismerni az idei költségvetés tényszámait is a jövő évi tervezésnél, legalábbis a háromnegyed évét.
A törvényjavaslatban vannak pozitív pontok, ám elképesztő, már-már groteszk aránytalanságok is. Az Erste Bankot ellenzéki képviselőtársaim már említették, erre 15 milliárdot szánnak, és ugyancsak nagyon irritáló a Liget-projektre a plusz 10,6 milliárd forint. Ez a kormány preferenciáit is jelzi, hogy mi a fontos számára. Sajnos több jut egy egyeztetés nélkül elkezdett, a budapestiekre ráerőltetett megalomán terv előkészítésére, mint az iskolai és óvodai dolgozók gyalázatos bérének emelésére vagy az összes felelősen gazdálkodó önkormányzat fejlesztésére.
A Liget Budapest-projekt támogatása külön kiemelendő, mert a költségvetés tartalékának ilyen célú felhasználása számunkra teljesen elfogadhatatlan. Ez a projekt alapvetően elhibázott, mégpedig azért, mert a legelső döntésnél, hogy hova kellene múzeumokat telepíteni, nem nézték végig a lehetőségeket, nem egyeztettek sem a szakmával, sem az emberekkel. Az LMP nem azt mondja, hogy nincs szükség a Liget ökológiai megújítására. Igen, arra szükség van, de a Liget ökológiai megújításának a költségei messze-messze-messze-messze elmaradnak attól, mint amit ez az egész megalomán projekt 150-160 milliárdjával igényelne. Ezért úgy gondoljuk, hogy ebből a költségvetésből 10,6 milliárdot beleönteni egy ilyen megvalósíthatatlan projektbe nem helyes, és nagyon jól mutatja, hogy miként szórják el feleslegesen a pénzt. Köszönöm a figyelmet. (Taps az LMP soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me