TÁLLAI ANDRÁS

Full text search

TÁLLAI ANDRÁS
TÁLLAI ANDRÁS nemzetgazdasági minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen, elnök úr. Egy rendhagyó vitában veszek részt, hiszen az általános vitán nem én vettem részt, hanem Banai Péter államtitkár úr, szakállamtitkár úr, ő nyújtotta be a költségvetést, illetve a 2015-ös központi költségvetésről szóló törvényjavaslat módosítását, illetve ő védte az általános vitában, ő mondta el az expozét.
De nemcsak emiatt rendhagyó az eljárás, hiszen láthatóan az ellenzéki pártok sem igazán tudnak azzal mit kezdeni, hogy egy adott évi költségvetést módosítunk, és nem azért módosítjuk, mert negatív értelemben nem teljesül, mert nem jönnek be a bevételek, mert megszorítást kell alkalmazni, mert a kiadási tételeknél el kell vonni, kevesebbet kell adni a nyugdíjasoknak, mint tették a szocialisták, vagy a köztisztviselőknek, vagy bárhonnan is el kell vonni, hanem éppen fordítva: miután jól teljesít a gazdaság, jól teljesít az ország, ezért lehetőség van arra, hogy év közben költségvetést módosítsunk, és a kormány által meghatározott prioritások szerint a költségvetést pozitív értelemben módosítsuk.
Láthatóan nem tud vele mit kezdeni az ellenzék, pedig az általános vitát is nagyon egyedien és különleges módon háromszor is elmondhatta, mert volt egy rendes általános vita, most, ahogy hallottam, a bizottsági véleményben egy kis általános vita, és még utána külön elmondhatta a frakció, de úgy gondolom, hogy sok újat az általános vitában elhangzottakhoz képest nem mondtak. Sőt, azt tapasztaltam, hogy a módosító javaslatokról igen kevés szó esett, pedig a napirendnek az a címe, hogy a bizottsági jelentések és az összegző módosító javaslatok vitája. Ehelyett a szokásos költségvetéshez elhangzó ellenzéki érvek voltak, hogy ami benne van, az nem jó; az nem jó, az előkészítetlen, az így rossz. Ami benne van, az nem jó, de kevés rá a pénz, az ellenzék erre vagy arra többet szeretne. De olyat is hallottunk, hogy ami benne van, ahelyett egy egészen mást szeretne, meg egyébként is, ami nincsen benne, az miért nincsen benne. És ez így van rendjén, az ellenzéknek nem kell támogatni a költségvetést és nyilván a költségvetés módosítását sem. Egyszerűen az ellenzék teszi a dolgát, és megkritizálja azt, amit a kormány szeretne. Ezt én nagy tisztelettel most itt megköszönöm.
Ami a konkrét dolgokat illeti, Hegedűs Lorántnénak szeretném mondani, hogy a kormány teljesíti azt az ígéretét, hogy a nem konszolidált önkormányzatok számára fejlesztési támogatást ad, az egy kormányrendeletben meghatározott összeg, 2014-ben egy magasabb összeg lett kifizetve, mert ott nemcsak a 2 ezer lélekszám alatti települések kapták meg a juttatást, hanem a 2 ezer lélekszám fölöttiek közül is jó néhányan. Most, ebben az évben ahhoz, hogy 2014-ben és ’15-ben egyenesbe jussunk, és mindenki megkapja, aki nem konszolidált település, kevesebb 2 ezer lélekszám alattinak kell adni, mert egy részét előre kifizette a kormány 2014-ben, és ezért kevesebb ez az összeg, de természetesen az ígéret szerint jövőre is meg fog történni a kifizetés, benne is van a 2016-os költségvetésben, és az azt követő évben is. Hogy a második fele az összegnek emelkedik-e vagy nem, ezt nyilván el fogja dönteni a kormányzat, tehát a kormány betartja a szavát és az ígéretét.
Az MSZP-s Szakács Lászlónak köszönöm a felszólalását. Nagyon örülök neki, hogy megtudtam, hogy mi az, hogy barokkos túlzás; most már én is gazdagodtam ezzel. (Derültség a kormánypártok soraiban. - Dr. Szakács László: Ez közkeletű kifejezés.) Ezt többször elmondta, hogy túlzó ez a költségvetési módosítás, de egy konkrét dolgot önnek is szeretnék mondani. Valóban a szociális dolgozók béremelése, ami július 1-jétől meg fog történni és 65 ezer embert fog érinteni, az arra szolgáló, tehát félévi 7,5 milliárd forint nem a költségvetés része, hanem a kormánydöntés értelmében az rendkívüli kormányzati intézkedési tartalékból lesz finanszírozva, azért nem része ennek a költségvetési törvényjavaslatnak.
Az LMP-hez is szeretnék egy mondatot szólni. Azt mondta, hogy előkészítetlen volt a 2015-ös költségvetés. Éppen hogy nem, pontosan az ellenkezője az igaz, mert ha előkészítetlen lett volna, akkor toldozni-foldozni kellene, itt pedig arról van szó, hogy egy többletforrást elosztunk. Igen, óvatosan volt tervezve, de tény az is, hogy a gazdaság is jobban teljesített, a gazdasági növekedés magasabb lett, a bevételi forrásokból így több mindenre jut, és ez a költségvetés azért készült, nem pedig azért, mint az előző években, hogy rosszul lett a költségvetés átgondolva és megtervezve.
Ami a módosító javaslatokat illeti, hat képviselői módosító indítványt nyújtottak be különböző frakciók, ezeket a kormány nem támogatta, viszont adtak be olyan módosító javaslatot is, a Költségvetési bizottság és a Törvényalkotási bizottság is kezdeményezett, például az adósságkonszolidációban nem részesült települési önkormányzatok fejlesztési támogatásait egészíti ki azzal, hogy a munkahelyteremtéssel összefüggő fejlesztésekre is föl lehet ezeket a forrásokat használni.
Tisztelt Képviselőtársaim! Megköszönöm mindenkinek az aktivitását, a felszólalását, a módosító javaslatot. Kérem a kormánypártiakat - gyanítom, hogy az ellenzéket hiába kérném -, hogy holnap szavazzák meg a törvényjavaslatot. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me