DR. RÉTVÁRI BENCE,

Full text search

DR. RÉTVÁRI BENCE,
DR. RÉTVÁRI BENCE, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Képviselő Asszony! Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Valóban ritka helyzet, ha az ember a saját szavaira reagálhat. De nagyon szívesen teszem, hiszen újdonságról is be tudok számolni képviselő asszonynak, de mielőtt, ha már a szavakról és a szavak mondóiról van szó, mielőtt erre válaszolnék, azért nem lehet a hitelesség kérdése előtt szó nélkül elmenni, hiszen egy olyan Szocialista Párt részéről halljuk ezeket az igényeket, ha tetszik, halljuk ezeket a vádakat (Gúr Nándor közbeszól. - Moraj az MSZP soraiból.), amely Szocialista Párt, amikor kormányon volt, akkor nemcsak hogy nem ebbe az irányba lépett, hanem ez az egyetlen párt a rendszerváltás óta, aki csökkentette a szociális szférában dolgozók keresetét. Hiszen azzal, hogy önök elvették a 13. havi bért, azzal önök átlagosan minden szociális dolgozó éves jövedelmét 150 ezer forinttal csökkentették. Ha ezt kiszámolja, képviselő asszony, beszorozza 95 ezer, szociális szférában dolgozónak a létszámával, akkor látja, hogy 10 milliárdos nagyságrendű összeget húztak ki ezeknek az embereknek a zsebéből önök 2008-2009 táján, és nem volt még a rendszerváltás óta egyetlenegy kormány sem, amelyik megtette volna ezt, amelyik a szociális szférában dolgozóktól vett volna el pénzt. (Korózs Lajos: Utoljára mi emeltünk bért!) Sok olyan volt, amelyik igyekezett megőrizni az értékét a szociális béreknek. Volt olyan is, amelyiknek sikerült emelnie is ezen.
Kicsit furcsállottam azt a mondatát, hogy az ágazati bérpótlék nem béremelés. Az ágazati bérpótlék igenis többletjövedelmet jelent a szociális szférában dolgozók számára, valóban bővíthető és nagyobb mértékű is lehet, de valamiféle előrelépést azért jelentett. De nem lehet összehasonlítani azzal a szociális politikával, ami a rendszerváltás óta egyetlenként ezeknek az embereknek a bérét csökkentette 2008-2009-ben. Ennyit a hitelesség kérdéséről.
Az elmúlt időszakban több irányból is igyekeztünk javítani a szociális szférában dolgozók helyzetén, hiszen emberfeletti a munka, amit végeznek, óriási a leterheltségük, fizikailag is nagyon megterhelő és nyilván lelkileg is nagyon megterhelő ebben a szférában dolgozni, és valóban hivatástudatra van szükség ahhoz, hogy valaki, akár szakképzettséggel rendelkező személy is megmaradjon itt. És tudjuk, hogy ezek a bérek igencsak alacsonyak ahhoz a munkához képest, amit ezek az emberek végeznek, ezért gondoltuk azt, hogy méltányos az ő kérésük a bérfejlesztéssel kapcsolatban.
Egyrészről nyilván, akik a legkevesebbet kerestek, és a minimálbér környékén volt a jövedelmük, azok számára a minimálbérnek a 30 ezer forinttal történő megemelése és mellette a családi típusú adózásnak a bevezetése jelentett előrelépést. És mindenki számára, aki a szociális szférában dolgozik, azok számára pedig az az ágazati bérpótlék, amit ön becsmérlően emlegetett csak az imént, az mégiscsak 93 ezer embernek 6 ezertől 17 200 forintig terjedő jövedelemnövekményt okozott. Összességében 12 milliárd forintot fordított erre pluszban a költségvetés idén is és tavaly is. 2014-ben, 2015-ben egyaránt garantáltuk ezt, és nyilván a továbbiakban is garantálni fogjuk. Ez egy ágazati bérpótlék, ami a szociális szférában még nem volt.
És ön is jól tudhatja, hogy a kormány május 20-i döntésével további forrásokat csoportosított pontosan a szociális szférában dolgozók bérének növelésére, 7,6 milliárd forinttal növekszik az az összeg, amit a költségvetésből erre fordítunk.
(14.20)
Ez a belső bérfeszültséget oldja fel, pontosan annak a körülbelül 65 ezer magasabb iskolai végzettséggel rendelkező személynek segít, akik hosszabb szolgálati idővel rendelkeznek, magasabb a képzettségi fokuk. Sokkal fontosabb, hogy erre fordítsunk összegeket, és őket megtartsuk ezen a pályán, mint sok más dolog. Éppen ezért döntött a kormány, hogy idén július 1-jétől, ahogy itt, a parlamentben is már korábban elhangzott, átlagosan havonta ezeknek az embereknek 16 ezer forint bruttó összeggel nő a jövedelmük.
Bízunk benne, hogy ez szakmai megtartó erő lesz, és bízunk benne, hogy érzik azok a tudással, szakmai tudással rendelkező és tapasztalt emberek, hogy igyekszünk megbecsülni a munkájukat, és ahol lehet, anyagilag is könnyítünk a helyzetükön. Köszönöm szépen. (Taps a Fidesz soraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me