BÁNKI ERIK

Full text search

BÁNKI ERIK
BÁNKI ERIK (Fidesz): Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Államtitkár Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Bizonyára önök is emlékeznek még azokra az időkre, amikor a költségvetés benyújtásakor valamennyi képviselőnek, az átlagembereknek pedig még inkább összeszorult a gyomruk, hiszen a költségvetés mellett az adótörvényekről mindig mindenkinek az jutott eszébe, hogy ebből biztosan adóemelések lesznek.
Nem is történt ez másképp korábban, hiszen ha még valamikor csökkentettek is a szocialista kormányok idején - például az áfacsökkentésre hívnám fel a figyelmet -, akkor a választások után rögtön módosítottak, és nemcsak a régi szintre emelték, hanem még afölött, annál magasabb szinten pozicionálták azt az adónemet, amit korábban - csak nyilván választási kampányban - csökkentettek.
Szerencsére ma már más időket élünk, mert az adótörvények kapcsán most már nem attól kell tartanunk, hogy milyen emelések következnek, hanem azt láthatjuk a törvényjavaslatból, hogy mely területeken fog csökkenni az átlagos adóterhelés. Azt jelenti gyakorlatilag az adózással összefüggő egyes kérdések módosításáról szóló törvényjavaslat, hogy a személyi jövedelemadó kulcsa 16-ról 15 százalékra csökken a következő évben. Ez első látásra nem tűnik soknak, de tisztelt képviselőtársaim, ez az 1 százalék az adótehernek több mint 120 milliárd forintnyi csökkenését fogja jelenteni.
Olyan könnyítéssel is találkozni fognak majd, mint a sertés tőkehúsok áfájának 5 százalékra történő mérséklése, ami azért nagyon fontos, mert egyrészt több lehetőségük lesz az embereknek arra, hogy hús kerüljön az asztalra, másrészt pedig az ágazatot segíti, a versenyképességét javítja, amellett pedig tisztítja a gazdaságot, visszaszorítja a fekete- és a szürkegazdaságot ezen a területen is.
Fontos az is, hogy a magyar vállalkozások könnyen és gyorsan jussanak olcsó hitelhez a következő időszakban. A Magyar Nemzeti Bank növekedési hitelprogramja jórészt ezt a piacon már megtette, nagyon élénkítő, a gazdasági környezetre jó hatást gyakorol ez a program, amitől azt várjuk, hogy majd a kereskedelmi bankok is átveszik, különösen abban a környezetben, amikor a jövő évi bankadó csökkenni fog, elvárjuk és azt szeretnénk, ha a bankok ezt a könnyítést visszaforgatnák a piacra, és jobb helyzetbe hoznák a vállalkozásokat.
Az egészségügyet segítő egyik adóintézkedés pedig a dohányipari vállalkozások egészségügyi hozzájárulásának közteherré való átalakítása, amely hosszú távon forrást biztosít a hazai egészségügyi ellátást finanszírozó Egészségbiztosítási Alap számára. A kormány itt is azt tervezi, hogy ami adót beszed az egyik oldalon, azt nem benyeli a költségvetés, hanem visszaforgatja arra a területre, ahova az tartozik, vagyis a magyar egészségügy számára.
Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! A jövő évi adócsomag tehát csökkenti a gyermeket nevelő családok, a munkavállalók, a hazai vállalkozások, a háziasszonyok és az ügyintéző állampolgárok terheit, így azt gondolom, ez az adópolitika példaértékű lehet más államok számára is.
(15.30)
Tisztelt államtitkár úrtól azt kérdezem, konkrétan mennyivel csökken az emberek és a vállalkozások terhe a következő évben. Várom megtisztelő válaszát. (Taps a Fidesz soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me