TÁLLAI ANDRÁS

Full text search

TÁLLAI ANDRÁS
TÁLLAI ANDRÁS nemzetgazdasági minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Ha megengedi, egy kicsit távolabbról indítok, hiszen azért most már 2010 óta, öt éve kormányzunk, talán látszik, hogy milyen adópolitikát folytat a kormány.
Az adópolitika lényege, amit még 2010-ben kimondtunk, az, hogy csökkenteni a megszerzett jövedelmek adóját, legyen az magánszemély, tehát a személyi jövedelemadót, vagy legyen az gazdasági társaság, illetve vállalkozás, ugyanakkor pedig a költségvetés bevételét a forgalmi adók irányába eltolni, tehát alacsonyabb jövedelemadóbevétel a költségvetésben, mert az jó az embereknek, jó a vállalkozásoknak, mert több marad náluk, és így többet tudnak költeni. Ugyanakkor pedig fehéríteni a gazdaságot, szigorítani a forgalmi adók, az áfabefizetés rendszerét - például lásd online pénztárgépek -, és ezzel növelni az forgalmiadóbevételeket.
Úgy gondolom, hogy minden évben a kormány hozzá tudott tenni ehhez az adópolitikai filozófiához. A legnagyobb horderejű döntés éppen az egykulcsos személyi jövedelemadó bevezetése volt, ami persze eléggé fájdalmakkal járt, hiszen az előző rendszer átalakítása bizony nehézségekkel járt, de azt az igazságtalan rendszert, amely nem tette lehetővé, mondjuk, egy alacsony jövedelmű családnak a családi adókedvezmény igénybevételét, azt mindenképpen meg kellett szüntetni.
Az egykulcsos személyi jövedelemadó mindenképpen igazságos, eleve nem ösztönöz adómegkerülésre, hiszen mindenki számára egységes, ugyanaz a kulcs, és ugyanakkor pedig teljesítménynövelésre ösztönöz, hiszen ezáltal nem növekszik progresszíven az adóteher.
A személyi jövedelemadóban, amellett, hogy a jövedelemadó-kulcsok jelentősen csökkentek - 16 százalékra, egykulcsosként ennyi lett bevezetve -, amellett pedig a gyermeket nevelő családok kerültek előtérbe. A három gyermeket nevelő családok ma már lényegében nem fizetnek személyi jövedelemadót, illetve, ha nincs annyi személyi jövedelemadójuk, akkor járulékot sem. Lényegében a bruttó jövedelmük megegyezik a nettó jövedelmükkel, ami mindenképpen óriási eredmény. Ez a cél a két gyermeket nevelő családoknál is, és ezért indul el a képviselő úr által indított családi adókedvezmény növelési rendszere is, amely 2019-re már két gyermek után havonta 40 ezer forintot fog jelenteni.
A kérdés persze az, hogy mennyit jelent ez a családoknak. 2016-ban csak az egykulcsos személyi jövedelemadócsökkentés 120 milliárd forintot fog jelenteni, és további 25 milliárdot a családi adókedvezmény növelése. De az az érdekes, amikor a 2010-hez viszonyítjuk, hiszen hihetetlen szám jön ki. A személyi jövedelemadórendszer átalakításával több mint 2700 milliárd forint marad, ezt az évet is és a jövő évet is beleszámolva. Tehát lényegében hat év alatt 2700 milliárd forint marad a magyar családok zsebében a személyi jövedelemadórendszer átalakításával. És ha még hozzáadjuk a következő években az adókedvezmény bővülését, így összesen ez 3600 milliárdot fog elérni.
Ne csodálkozzunk, amikor azt látjuk, hogy a fogyasztásunk nő, a kereskedelmi forgalom nő, hiszen a kormánynak a családi adópolitikája is hozzájárul ehhez, és ezt a kormány szeretné tovább folytatni. Köszönöm szépen. (Taps a Fidesz soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me