ANDER BALÁZS

Full text search

ANDER BALÁZS
ANDER BALÁZS (Jobbik): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt jobbikos, LMP-s és egy szem független Képviselőtársam! Ugyanis sajnos nem tartózkodik itt a parlamenti ülésteremben egyetlen fideszes és MSZP-s képviselő sem. Igaz, hogy kései az idő, de ennek ellenére sajnálom, hogy nincsenek itt - tudom, jobb pihenni.
Elöljáróban le szeretném egyébként szögezni, hogy a Jobbik soha nem volt a vasút- vagy éppen a közútfejlesztéseknek az ellensége. Nem vagyunk az ellenségei, hogyha a pályázatok nem előre lezsírozott hűbéri stallumok osztogatását jelentik. Nem vagyunk az ellenségei, ha a kivitelezési munkálatok során olyan hazai vállalkozások kerülnek előtérbe, ahol nem éhbéren tartják az alkalmazottakat. Nem vagyunk az ellenségei, ha nincs egyeseknek mesés meggazdagodást, a társadalomnak viszont elszegényedést jelentő árdrágító kartellezés. S nem vagyunk az ellenségei, ha a rekonstrukció során az érintett lakosságot érő kellemetlenségeket némi empátiával és logisztikai odafigyeléssel a minimálisra igyekeznek csökkenteni a beruházók. Valamint nem vagyunk az ellenségei, ha nem Várkert Bazár-szerű Patyomkin-átadásokról szól a dolog.
Felszólalásomban közvetve az egész északkelet-somogyi régiót, közvetlenül pedig Balatonvilágost és Siófokot érintő, a kormány által egyébként rendre pozitív hivatkozási alapként használt projektek közlekedésszervezési visszásságaira hívnám fel a figyelmet.
Balatonvilágos községet teljesen megbénítja a most zajló felújítás, amelynek során, természetesen a szezon alatt - mert jó hazai szokás szerint miért is azon kívüli időpontban - a parti rész megközelíthetősége drasztikusan meg fog nehezülni. Csak egy Sóstó felé tett, annak közlekedését viszont előreláthatóan alaposan megnehezítő, plusz 4-5 kilométeres kitérővel lehet majd a strandot, a szállodákat megközelíteni.
Ráadásul az emberek háromnegyede által használt aszfaltozott út felújítása balesetveszélyes helyzetet fog eredményezni, amire az önkormányzat felhívta a Nemzeti Infrastruktúra-fejlesztő becses figyelmét, amire egy cinikus válaszon kívül onnan más nem érkezett. Ugyan van még egy lejáró a zárt Club Aligán keresztül, de a beléptetési procedúra miatt a Club Aliga előtti főút forgalma fog csúcsidőben bedugulni. Ami már csak azért is elkerülhetetlennek tűnik, mert a közeli vasúti híd belső szerkezetének felújítását egy kényszerű félpályás lezárással egybekötve szintén a főszezonra időzítették, ez meg majd a vonatpótló buszok közlekedését fogja ellehetetleníteni, az ott élők életét pedig megkeseríteni.
Ha a NIF Zrt. nem hajlandó a pontos forgatókönyvről tájékoztatni a település önkormányzatát, akkor kérem, tegye meg azt az illetékes minisztérium. S talán a legköltőibb kérdés: kárpótolja-e bárki az önkormányzatot, az ott élő embereket a kieső idegenforgalmi bevételek miatt?
A másik problémás ügy az október óta felújítás alatt álló Siófok–Szántód-vasútszakasz kérdése. Siófok vasúttól északra fekvő, legfrekventáltabb parti részeinek egyetlen, Sió-csatornán átvezető hídja a Baross híd, amelynek nyugati lejárója a Vitorlás utcai körforgalomba vezet, amivel csupán egy bökkenő van, nevezetesen az, hogy a Vitorlás utca vasúti átjárója alagúttechnikai átalakítás alatt állt, áll.
Maga az aluljáró építésének szükségessége egyes szakértők szerint erősen megkérdőjelezhető, ez az átjáró szolgálta ki Siófok vitorláskikötőjét, de tekintettel a tőkesúlyos vitorlások szállítás közbeni, akár négyméteres magasságára, kérdéses, hogy az aluljáróba az említett szállítmányok egyáltalán beférnek-e.
Habár a hétvégi próbaüzem során az elkészült alagút állítólag jól teljesített, a jövőre szolgáló tanulságok miatt nem okafogyott megemlíteni, hogy az építkezés többször járt együtt a Baross híd forgalmának megbénulásával. Így a csatornát keresztezni kívánók több kilométeres kerülőre kényszerültek, amikor pedig három-négy átjárót egy időben zártak le, ezek a kerülők akár 18 kilométeres kitérőt is okozhattak. Előfordult, hogy mozgásában korlátozott, elektromos háromkerekű robogót használó személy nem jutott el orvoshoz, mivel az eszköz akkumulátorai a kerülő miatt lemerültek.
Az átjárók és a híd problémájához szervesen hozzátartozik, hogy mind a mentők, mind a tűzoltók a település délkeleti részén található tűzoltóságon vannak elhelyezve, innen indulnak bevetésre, és sürgős riasztás esetén emberéletek múlhatnak azon, el tudják-e egyáltalán érni a parti sávot.
Kérdezem, hogy miféle megoldást terveznek az áldozatos munkát végző Kereki polgármestere és kiváló balatonvilágosi önkormányzati képviselőnk által hozzánk eljuttatott komplex közlekedési problémahalmaz megoldására. Remélheti-e a lakosság, remélhetik-e a nyaralók, hogy tanultak a hibákból (Az elnök megkocogtatja a csengőt.), és máshol nem fordul majd elő hasonló fejetlenség?
Kérem, ne csupán fejőstehénnek tekintsék a somogyi Balaton-partot, hanem tekintsenek rá partnerként is. Nagyon szépen köszönöm. (Taps a Jobbik padsoraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me