HEGEDŰS LORÁNTNÉ

Full text search

HEGEDŰS LORÁNTNÉ
HEGEDŰS LORÁNTNÉ (Jobbik): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! A Neptun utcai általános iskola sorsáról szeretnénk önöknek most szólni ezen a késői órán, amely idén, április 24-én kezdődött azzal, hogy az iskola vezetése kapott egy levelet, ami arról szólt, hogy a Neptun utcai általános iskola megszűnik, és a környező iskolákba lesz beolvasztva, oda lesznek a gyerekek áttelepítve.
Ezt a levelet kapta tehát a Neptun utcai általános iskola vezetősége, és indoklásul rendkívül röviden összefoglalva csak annyit írt a feladó, hogy miért van erre szükség: azért, mert, csak. Az egyetlen szakmai érv úgy hangzott, akkor is és később is egyéb fórumokon, hogy alacsony az épület kihasználtsága, kevesen járnak tehát az iskolába.
Kis szépséghiba, hogy a későbbiek során az egyik szakállamtitkár maga sem tudta, hogy különbség van az úgynevezett tényleges létszám és a számított létszám között egy iskolában. A helyzet ugyanis az, hogy ebben az iskolában kiemelten sok a sajátos nevelési igényű gyermek, aki a létszám számításakor kétszeres vagy háromszoros szorzóval számítódik. Miért járnak ide ezek a gyerekek? Azért, mert nagyon sok szakmai segítséget kapnak, és kitűnő eredményeket érnek el a pedagógusok velük kapcsolatban. Ezt szülői beszámolók egyértelműen megerősítik, illetve azok a valódi eredmények, amiket különböző versenyek kapcsán ezek a részképesség-zavaros gyermekek fel tudnak aztán mutatni.
De mindenesetre ennek a nagyon komoly szakmai munkának most már vége. Miért? Azért, mert kell az ingatlan. László Tamás képviselőtársunk, nagyon sajnálom, hogy nincs itt, és azt is nagyon sajnálom, hogy egyetlenegy fideszes képviselő sincsen, aki még ennek a felszólalásnak a hírét hozzá eljuttathatná, de remélem, majd a jegyzőkönyvből tájékozódik képviselőtársunk; tehát ő volt az, aki megkötötte a boltot az iskolaépülettel kapcsolatban a helyi kínai közösséggel.
És még mielőtt bárki félreértené, én nem a kínai közösség ellen szeretnék szónokolni, sokkal inkább a korrupt politikusok vagy a befolyásolható közéleti szereplők ellen szeretnék szólni. De tény, hogy a XV. kerületben, ahol az iskola van, mindig is eminens szerepet játszott a kínaiak üzleti érdeke a fideszesek döntéshozatalában. És hogyan is működik ez? Úgy, hogy a döntéshozók politikai kapcsolataikat felhasználták, és aztán már csak a KLIK mint a szakmai döntéselőkészítő, csak egy látványelem maradt, aki szolgai módon teljesítette az üzleti körök elvárását. És az a kötelező formalitás, hogy végeredményben Balog Zoltán miniszter hozza meg a döntését, az is csak egy ilyen látványelemmé silányulhat.
A pedagógusok, szülők számtalan érdemi szakmai javaslatot fogalmaztak meg, amire semmilyen válasz nem érkezik. Egyébként nagyon példás az a közösségi összefogás, amit a pedagógusok és a szülők mutatnak; fórumok, tüntetések, rendezvények tucatjait szervezték meg az elmúlt időszakban.
Tisztelt Ház! Végső soron még nem született meg a döntés, mint ahogy hallhattuk. Tehát visszavonhatatlan döntésről még nem beszélhetünk. Van még három nap hátra a határidő lejártáig, van még idő tehát újragondolni bármit.
(0.20)
Felhívom a figyelmet, hogy az iskola épülete normális esetben a nemzeti vagyon része, azaz nem lehet eltőzsdézni, haveroknak átjátszani vagy akár a zaciba csapni.
Az a népbiztosi lendület, amit a Fidesz ebben a kérdésben képvisel, azt a Bujdosó könyvben szereplő történetet idézi meg számomra, amikor 1919-ben a vörösterror tombolt, és a kommunisták döntöttek a Szent Korona sorsával kapcsolatban, úgy beszéltek róla, hogy útban van, nem értik, nem érzik a jelentőségét, mit csináljanak vele - hát el kell adni, zaciba vele. Hát, kedves Fidesz, tovább a lenini úton! Köszönöm szépen, hogy meghallgattak. (Taps a Jobbik padsoraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me