IKOTITY ISTVÁN

Full text search

IKOTITY ISTVÁN
IKOTITY ISTVÁN (LMP): Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Szeretnék szót ejteni a klinikákon, klinikai központokban emberfeletti munkát végző egészségügyi dolgozók védelmében.
Ezek az intézmények egyszerre gyógyítanak és szolgálnak az orvosi egyetemek gyakorlati műhelyeiként. Hagyományosan a legmagasabb színvonalú terápiát kínálják, miközben az egyetemet elvégző fiatal orvosok számára szakmai gyakorlatot biztosítanak, és az orvostudomány fejlesztésének is fontos bázisai.
Ezt a területet is utolérte a kormány rombolása, az átgondolatlan, kapkodó, mindent átszervezési láz. Az egyetemekkel egységben működő klinikák különösen szerencsétlen helyzetben vannak: egyszerre érinti őket ugyanis a kormány egészségügyi és felsőoktatási politikája, holott külön-külön is igen súlyos csapás bármelyik.
Az eszközhiány, a pénzhiány a klinikákon sem jobb, mint az egészségügyi intézményekben általában, de most az év végéig még több ezer fős elbocsátással is szembe kell nézniük az egyetemi reform miatt. Veszélybe kerül a gyógyítás szakmai színvonala, és a jövő egészségügyi szakembereinek sem marad elég hely szakmai gyakorlatot szerezni. Igen, ezt hozza az egyetemi kancellária elhibázott rendszere a magyar klinikákon.
Az egészségügyi felsőoktatási intézményekbe megérkezett kancellárok nyilván elsősorban a pénzzel törődnek, mint ahogy más egyetemeken is. Kinevezésük után meglepve szembesültek azzal, hogy bizony a klinikák fenntartása nem olcsó. Ahol világszínvonalú gyógyítást és világszínvonalú oktatási, tudományos munkát is végeznek, ott még a nyomott magyar fizetésekből is jelentős bértömeg jön össze.
És hogy reagálnak erre a kancellárok? Azonnal elbocsátásokat irányoznak elő, hogy a kitűzött célszámokat hozni tudják, mit sem törődve a tudományos, oktatási, gyógyítási szempontokkal. Ezért hát el kell küldeni a munkájukat már ma is túlhajszolva végző dolgozókat, még nagyobb túlterhelést okozva az ott maradóknak. Pedig az orvosok, ápolók, gyógyszerészek, beteghordók a legkevésbé sem tehetnek arról, hogy egy egyetem miként gazdálkodik, mégis áldozatául esnek az emberminisztérium felsőoktatási ámokfutásának.
Az orvos- és egészségtudományi képzések hallgatóinak egyre nehezebb gyakorlati helyet találniuk. Hiába járnak olyan egyetemre, aminek a fenntartásában ugyan lenne klinika, ha ott nem tudják őket fogadni, már ma is egyre kevesebb egészségügyi dolgozó vállalja ugyanis a gyakorlati képzést. Ez nem csoda: 30-40 beteg ellátása mellett kellene a gyakornokokat képezniük és az egyetemi adminisztrációval bíbelődniük, persze megalázó fizetésekért. De a jövő egészségügyi szakemberei így mégis hol fogják megszerezni a szükséges gyakorlati tapasztalatot?
Az sem számít a kancellároknak és a kormánynak, hogy az adott osztályon hány aktív dolgozó van. Nem számít, hogy elegendő-e a létszám a betegek ellátásához, sőt előfordul, hogy egy osztályon már most is teljesen egyedül van valaki egy adott munkakörben, és sokszor akár hat-hét hónapig minden egyes hétköznap és szombaton ügyeletet lát el. De a létszámleépítés természetesen őt is érinti, mert ilyen apróságokkal a kormány kinevezettjei nem törődnek.
És ahogy a szakmai szempontokat elfelejtik számításba venni, ugyanúgy a betegek érdeke sem merül fel ebben a logikában. Az elbocsátások mellett a beszerzések leállítása, az eszköz- és gyógyszerhiány is olyan hazárdjáték, ami az emberek bőrére megy.
(0.30)
A kancellárrendszert vissza kellene vonni úgy, ahogy van, de önök ezzel szemben újabb büntetésként kitalálták és bevezették a pénzügyekben vétójogot kapott konzisztóriumokat. E testületek tagjainak többségét a miniszter nevezi ki, szükségszerűen nem az emberek és a gyógyítás vagy netán az oktatás szempontjait nézik, hanem kizárólag a megszorítás logikáját követik.
Tisztelt Képviselőtársaim! A kormánypárt annak idején ellenzékben népszavazást írt ki a 300 forintos vizitdíj ellen, csak azért, hogy kormányra kerülve brutális megszorításokkal veszélyeztessék az emberek gyógyulását, az egészségügyi szakmák jövőjét, az intézményrendszer működőképességét. A klinikákat egyszerre sújtja a Fidesz felsőoktatási és egészségügyi ámokfutása, de ez a szektor ezt már biztosan nem fogja elbírni. Azonnali lépéseket várunk a klinikák működőképességének megőrzéséért. Köszönöm a figyelmet. (Taps a Jobbik soraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me