MAGYAR ZOLTÁN

Full text search

MAGYAR ZOLTÁN
MAGYAR ZOLTÁN (Jobbik): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Képviselőtársaim! Nekem is sajnálattal kell kezdenem, nagyon sajnálom, hogy Fazekas miniszter úr éjfél után 20 perccel még jelen volt az ülésteremben, és nem várta meg a napirend utáni felszólalásomat, ami éjfél után 30 perccel kezdődik, és éppen őt érinti. Kora délután még nem volt ennyire szerencsés Fazekas miniszter úr, hiszen akkor ebben a témában interpelláltam őt, és nem tudott kibújni ilyen módon a kötelezettsége alól, és válaszolnia kellett, de azért bízom abban, hogy legalább írásban majd választ kapok itt a napirend után feltett kérdéseimre is.
Ahogy már utaltam rá, a mai interpellációmban Kishantos ügyével foglalkoztam. Röviden annyi a történet, aki esetleg még nem hallotta, hogy működött Kishantos határában egy mintagazdaság, ami Európa-szinten híres és értékes volt. Nyugat-európai államokból jártak egyébként ide tanulni, vizsgálódni, és tényleg egy kiválóan, most már több mint két évtizede kiválóan működő intézményről volt szó, ami javarészt állami földön működött. Nemes egyszerűséggel a jelenlegi kormányzat ezt az állami földet elvette a gazdaságtól, és bérbe adta a kormányhoz közel álló csókosoknak.
Mi is történt itt a gyakorlatban? Több mint 400 hektár különleges minősített területről volt szó, amelyen gazdálkodott ez a mintagazdaság. Azáltal, hogy a kormány gyakorlatilag ezt felaprította, tönkretette és elpusztította, csak a benne lévő termény esetében 117 millió forintos kár keletkezett. Május 12-én, azaz néhány héttel ezelőtt született meg másodfokon egy olyan bírósági ítélet, amely kimondta azt, hogy mind a minisztérium a közleményében, mind pedig Bitay államtitkár úr által hazudott, amikor a gazdasággal kapcsolatban megfogalmazta állításait. Pedig ezek nem akármilyen állítások voltak. Ezekkel próbálták meg alátámasztani azt, hogy miért érzi a kormányzat jogosnak azt, hogy ezt a nonprofit kft.-t eltöröljék a föld színéről. Innentől kezdve pedig, azt hiszem, hogy ha az érvek megbuktak, akkor aztán végképp érthetetlen és védhetetlen maradt az, amit végeztek ezzel a pusztítással.
Ugyanis itt nemcsak arról van szó, hogy jelen esetben az idei éve kárba veszett ennek a nonprofit kft.-nek, és nem érkeznek be azok az újabb kutatási eredmények épp ezért, amire számítani lehetett, hanem itt arról is szó van, hogy ez a két évtizednyi munka gyakorlatilag tönkrement, feleslegessé vált, elölről kell kezdeni mindent, még ha a végén az is jön ki, hogy visszakaphatják esetleg a földterületeket. Erre azonban sok esélyt nem láthatunk, hiszen a miniszter úr mai interpellációmra adott válaszában megismételte egyrészt azokat a hazugságokat, amelyeket már a bíróság is kimondott, hogy hazugságok, másrészt pedig azt hajtogatta, hogy teljesen mindegy, hogy milyen ítéletek születnek ezekben a tárgykörökben, hiszen magát a földhasználatot ezek nem érintik, és azt teljesen jogosan vette el az állam, és adta oda másoknak.
Hát ebben sajnos jogi értelemben lehet, hogy igaza van miniszter úrnak, ugyanakkor azt mi elfogadhatatlannak tartjuk, hogy korábban a kétharmados felhatalmazással hoztak olyan jogszabályokat, amelyek a jelenlegi korrupt, átláthatatlan pályázati rendszert létrehozták, hiszen ha ezt elfogadjuk, akkor ezzel azt is elfogadhatnánk, amit a kormány művel szerte az országban, hogy az állami földeket egyáltalán nem azoknak adja ki, akiket egyébként kommunikációs szinten, birtokpolitikai szinten emleget, azaz helyben élő családi kis- és közepes gazdaságoknak.
Jelen esetben Kishantosnál sem az történt, hogy az állam ettől a nonprofit szervezettől elvette az állami földet, és mondjuk, földhöz juttatta volna a helyben élő családi gazdálkodókat, hanem bizony a földek nagy részét olyanok kapták meg, akik nem is helyben élnek, és gazdálkodással sem foglalkoztak korábban, ellenben kiváló kormányzati kapcsolatokkal rendelkeznek.
Szintén elég felháborító volt a délutáni miniszteri válaszban, amikor azzal vádolt meg engem és a Jobbikot, hogy most valamiféle balliberális szervezetet támogatnánk vagy egy ilyen pártkezdemény mellé álltunk volna. Tényleg nem erről van szó. Az, hogy a kishantosi mintagazdaságot üzemeltető személyek között voltak olyanok, akik kipróbálták magukat civil szervezetekben vagy esetleg politikai pártokban, ahhoz nekem semmi közöm, én erről véleményt nem akarok mondani. A Jobbik Magyarországért Mozgalom elég világos politikai programmal és célkitűzésekkel dolgozik, mi nem ezt kívántuk itt képviselni vagy nem emellett kívántunk kiállni, hanem kizárólag amellett, hogy egy ennyire jól működő, európai szinten is példát mutató mintagazdaságot kizárólag bosszúvágyból és kizárólag hataloméhségből és a földek megszerzésére irányuló kapzsiságból tönkretenni nem szabad, és úgy gondolom, hogy Európa közepén ez megengedhetetlen.
Remélem, miniszter úrtól a délutánival ellentétben most majd érdemi választ kapok, ha mást nem, akkor írásban. Köszönöm a lehetőséget, elnök úr. (Taps a Jobbik soraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me