DR. HARANGOZÓ TAMÁS,

Full text search

DR. HARANGOZÓ TAMÁS,
DR. HARANGOZÓ TAMÁS, a Törvényalkotási bizottság kisebbségi véleményének ismertetője: Köszönöm a szót. Tisztelt Országgyűlés! A tegnapi törvényalkotási bizottsági ülésen világossá vált, hogy ennek a módosításnak az indoklása teljesen hazug és félrevezető; mind az ott elhangzott államtitkári indoklás, egyébként az itt elhangzott államtitkári indoklás is ebbe a sorba tartozik.
Ez a reklámadó ugyanis teljesen világosan és mindenki által közismerten semmi másról nem szólt, mint hogy az RTL Klub nevezetű televíziót a magyar kormány büntetőadóval sújtsa; méghozzá úgy, hogy ennek a beavatkozásnak semmilyen piaci alapja nem volt, ez egy politikai büntetés volt. A jelenleg előttünk fekvő javaslat pedig ennek az olyan típusú korrigálását próbálja meg itt, a parlament előtt előadni, amely ezt a bevételt, ezt a 11 milliárd forintot szétteríti a teljes reklámpiacon.
(9.00)
Háttér-információk szerint igyekezne egyébként Simicska Lajos volt cégbirodalmát is célba venni, és semmilyen következménnyel ténylegesen nem számol.
Az államtitkár a bizottsági ülésen azt mondta, hogy a kormány belátta, hogy ez így jobb lesz, nyilvánvalóan annak semmilyen valóságalapja nincsen. Az Európai Bizottságra mutogatva azt mondta, hogy azért kellett megváltoztatni ezt az alapot, mert az Európai Bizottság szerette volna az árbevétel szintjét lejjebb vinni. Ez is egyszerű hazugság. A dolog arról szól, hogy olyan árbevételszint mellett egy olyan 50 százalékos adókulcs volt, amire csak egyszerűbb lett volna a kormány részéről, ha beleírja a cég nevét, akivel szemben ezt a büntetőadót, nyilvánvaló politikai okokból be akarta vetni.
A tegnapi napon, ami érdekes volt, az az, hogy félretéve a politikai kérdéseket, szerettük volna megtudni a kormány jelen lévő képviselőjétől, hogy milyen hatástanulmány készült a jelenlegi szabályozás mellett, milyen hatástanulmány készült azzal kapcsolatban, hogy a jelenlegi árbevételszintnél és a jelenlegi adókulcsokkal ez az adó mit fog okozni a magyar médiapiacon, de továbbmegyek, mit fog okozni például a magyar élelmiszerlánc-piacon, tehát az áruházak tekintetében. Hiszen elfelejtünk beszélni többek között arról, hogy ez a reklámadó továbbiakban is fenntartja a saját reklám fogalmát.
Magyarul, minden áruházlánc ingyenes újságja, de hogy értsék, magyarul mondom, a saját tulajdonú boltokban lévő kirakott reklámtáblák után is adót kell majd fizetni az élelmiszerboltokban, ami a 27 százalékos élelmiszeráfára további többszázalékos árnövekedést is okozhat, hiszen nyilvánvalóan ezek az áruházláncok az egymás iránti versenyben nem fogják a reklámköltségeiket csökkenteni, és nyilvánvaló, hogy ezeket a befizetett adókat az árakban érvényesíteni fogják; teszem hozzá, tekintet nélkül a tulajdonosi szerkezetre, tehát a külföldi áruházláncok pont úgy hátrányos helyzetbe fognak kerülni, mint az önök által preferált baráti cégek ezzel a törvénnyel kapcsolatban. Illetve azt szerettük volna megtudni, hogy egyébként az internetes portálok, a kisebb televíziók, a napilapok tekintetében mit fog okozni ez az adó, bedőlnek-e társaságok, tönkremennek-e cégek, egyáltalán számoltak-e bármit, hogy elbírja-e a piac ezt a típusú adót.
Államtitkár úr a tegnapi bizottsági ülésen szinte felháborodott hangnemben kérte ki magának egyáltalán a feltételezést - nem tudom szó szerint idézni, de majdnem szó szerint mondom -, hogy a kormány bármilyen hatástanulmányt csinált volna, mert a kormánynak nem dolga és nem szándéka, hogy tudja, hogy mit fog okozni ez a törvény egyébként a média piacán vagy a kereskedelmi áruházláncok piacán. Az önök bevallása szerint ennek a törvénynek egy célja van, hogy 11 milliárd forint adóbevételt beszedjen, és ezzel a továbbiakban a magyar kormánynak nincs dolga, nincs dolga azzal, hogy tönkreteszi a tisztességes magyar vállalkozásokat, nincs dolga azzal, hogy drágítja egyébként az élelmiszerek árát a kereskedelmi láncokban, nincs dolga semmi ilyennel a magyar kormánynak, a magyar kormánynak egy dolga van, hogy ebből az adóból 11 milliárd forintot beszedjen.
Azt gondoljuk, hogy felér egy beismerő vallomással. Szeretnénk tenni egy javaslatot államtitkár úrnak, itt a költségvetés: ha az a 11 milliárd forint annyira hiányzik, államtitkár úr, akkor a közmédia 80 milliárd forintjából vegyenek el 11-et, senkinek nem fog feltűnni, annak a tíz nézőnek se, aki ezt a legújabb műsorfolyamot egyébként nézi, ha nézi, és akkor ez a dolog el is van rendezve. Szerintem 69 milliárd forintból is valahol el fog pötyögni ez a csodálatos közmédium, amelyik nem hajlandó a mi parlamenti vitánkat közvetíteni, amelyik azt a költségvetési vitát sem hajlandó közvetíteni, amelyikből egyébként ő tízmilliárdokat fog szakítani a Fidesz jóvoltából, és amelyik egyébként országgyűlési képviselőnek, a Törvényalkotási bizottság alelnökének, Bárándy Gergelynek a tegnapi napon a közleményét is megtagadta kiadni, aminek nyilván további jogi következményei lesznek.
Szóval, javasoljuk, hogy ezt a 11 milliárd forintot inkább tőlük vonják el, és hagyják már békén a magyar médiaszabadságot, a magyar médiapiacot, ahol egyébként mindenféle ellenkező vélekedéssel ellentétben a piac döntő többségén semmilyen extraprofit nem látható, találjanak ki más megoldást.
Az MSZP a javaslatot nem tudja támogatni, semmiféle módosítást nem adtunk be, mert ez a javaslat nem segíthető módosító javaslattal sem. Az LMP ilyen típusú jobbító szándékú javaslatát ugyan megszavaztuk, de nekik is szeretném mondani, ugyanúgy fogalma nincsen az LMP-nek sem, hogy az 500 millió forintos értékhatár mit fog okozni a piacon, vagy mit nem fog okozni a piacon. Nekünk meggyőződésünk, hogy ezzel a törvénnyel egy teendő van: el kell törölni, nemmel kell szavazni rá úgy, ahogy van.
Azt gondoljuk, hogy előbb-utóbb maga az Országgyűlés is rá fog jönni, hogy ez egy elhibázott döntése volt, és vissza fogja vonni a reklámadó jelenlegi szabályozását. Köszönöm szépen, hogy meghallgattak. (Taps az MSZP soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me