DR. TURI-KOVÁCS BÉLA

Full text search

DR. TURI-KOVÁCS BÉLA
DR. TURI-KOVÁCS BÉLA (Fidesz): Tisztelt Ház! Nem azért szólaltam meg, hogy a kormányoldalról is megszólaljon valaki, hanem sokkal inkább mint a médiaviszonyokat hosszú-hosszú ideje, azt kell mondanom, mintegy másfél évtizede elszenvedő kisgazda politikus szeretnék véleményt nyilvánítani. Ezt már megtettem máskor is itt a Házban, és azt gondolom, nem árt, ha ezt megerősítem.
A magyarországi médiaviszonyok nem arról szólnak, hogy a nagy médiák a Fideszhez vagy az ellenzékhez húznak, vagy hogy az ő számukra igyekeznek kedvezőbb területeket biztosítani, hanem egyszerűen arról szólnak, hogy a mindenkori hatalomhoz igyekeznek igazodni. Ez messzemenően látszott a mostani törvényfolyamatban is. Nem arról szól ez a történet, tisztelt Ház, hogy az RTL Klub egyik napról a másikra élesen kormányellenes meggondolásokat vall a sajátjának, hanem egyszerűen arról szólt, hogy érdekérvényesítést hajtanak végre.
Ezért azt hiszem, hogy abban nincs különösebb vita köztünk, hogy azok a műsorok, amelyek bizonyos médiákban megjelennek, feltétlenül megérdemlik, hogy valamiféle olyan helyzetet kapjanak, aminél fizetni kell, és itt, hogy fizetni kell, vannak azok a határok, amelyeken mélyen el kell gondolkodnunk.
Nekem és nekünk, számosaknak az a tapasztalatunk, hogy a magyar médiaviszonyokon belül az egyik meghatározó mindenkinek - Fidesznek, ellenzéknek, nekünk, kisgazdáknak - a vidéki média, az a média, amelyet ez a javaslat meggyőződésem szerint kímélni igyekszik. Majd államtitkár úrtól várok arra választ, hogy ez a határ, amely határt most a törvény megszabott, érinti-e és mennyire érinti azokat a kisebb médiafelületeket, amelyek egy-egy megyében vagy egy-egy nagyobb, jelentősebb városban működnek, léteznek, sokszor csak a létért küszködnek. Meg vagyok róla győződve, hogy ezek a médiafelületek igyekeznek teljes mértékben kiszolgálni az ott élő emberek érdeklődését. Nem tehetnek másként, mert ők közvetlen viszonyban vannak. Ők nem valahonnan Luxemburgból vagy máshonnan kapják az utasítást arra, hogy miként kell majd viselkedni akkor, ha ilyen és ilyen törvény kerül a Ház elé, hanem kifejezetten és közvetlenül onnan az emberektől kapják az impulzusokat. Ezért a mi számunkra és az én számomra különösen nagyon fontos, hogy ezek ne sérüljenek.
Fontos, hogy azokon a médiafelületeken keresztül, amelyek képesek és tudnak eljutni a helyi emberekhez, a vidéki emberekhez, azokhoz, akiket én azt gondolom, valamennyien támogatni igyekszünk, azok az emberek kapják meg a jövőben is azt a tájékoztatási lehetőséget, amire méltán tartanak igényt, a lehető leginkább a saját felületükről kapják meg, onnan, azokból a térségekből, ahol ezek eddig is működtek. Ezek a kisvállalkozások - ahogy itt az előbb elhangzott Sallai R. Benedek bizottsági elnök úrtól - valóban a létért küzdenek az esetek döntő többségében, többnyire családi vállalkozások. Én tudnék innen Pest környékéről is néhány olyat mondani, akik tisztességesen, hosszú-hosszú időn keresztül, kormányokat átívelően mindig igyekeztek magukat függetlenné tenni a nagypolitikától, de kiszolgálni a helyi politikát, kiszolgálni a helyben élő embereket.
Az én eddig olvasatomban ez a törvényjavaslat az ő számukra nem jelent érdeksérelmet. Szeretnék megnyugtató választ kapni majd államtitkár úrtól. Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me