SALLAI R. BENEDEK

Full text search

SALLAI R. BENEDEK
SALLAI R. BENEDEK (LMP): Köszönöm szépen, elnök úr. Én is számításra szeretném kérni államtitkár urat, hogy legyen egypár matematikai házi feladat. Engem a vita passzív részvevőjeként most már egyre jobban érdekelne az, ha a vitában véleményt nyilvánítana, amire reagálni is lehet, hiszen alapvetően kíváncsi lennék, hogy mi szól mellette, hiszen itt van az ellenzék jó kétharmados többséggel a parlamentben - kormánypárti képviselőtársaink eléggé jelképesen tisztelik meg a vitát -, és igazából nem hallok egyetlenegy érvet sem ebben a vitában, ami emellett szólna.
Nyilvánvalóan azt látjuk, hogy költségvetési oldalról egy képmutatás zajlik, hazugság zajlik. Gyakorlatilag az a számítás, amire államtitkár urat meg akarom kérni, az, hogy mondják meg nekünk azt, amit frakcióvezető úr is kérdezett, hogy gyakorlatilag az állami tulajdonban lévő cégek reklámköltségei mennyit tesznek ki évente. Mennyi pénzt költ konkrétan a Magyar Posta, az MVM meg egy halom más állami monopólium arra, hogy reklámköltségeket használjon fel? Hogyan befolyásolja ezzel ezeknek a médiáknak a megmaradását, és az állam hogyan járul ahhoz hozzá, hogy mondjuk, olyan médiafelületek, amelyek politikai szócsőként állnak a kormánypártok rendelkezésére, erősödni tudjanak?
Nyilvánvalóan - anélkül, hogy értenék a reklámiparhoz - ez az, ami különösebben zavar, hiszen azt látom, hogy a parlament az elmúlt egy évben, amióta én itt vagyok, gyakorlatilag a jogszabályalkotást hatalomtechnikai eszközként gyakorolja, és azt próbálja megvalósítani, hogy a jogszabályok alkotását hogyan lehet a Fidesz politikai céljaira felhasználni. Most én örömmel hallanék államtitkár úrtól vagy bármelyik kormánypárti képviselőtől bármilyen cáfolatot, hogy ez a jogszabály nem erről szól. Volt egy pofátlan, méltatlan jogszabály, most rá vannak kényszerítve, hogy változtassanak rajta, és legyen egy hasonlóan - más eszközökkel - pofátlan jogszabály, ami viszont semmi olyan célt, amiről a kormány beszélni szokott, nem tud szolgálni.
Nyilvánvalóan nekem is ökopárti képviselőként vannak fenntartásaim a fogyasztás növelésével kapcsolatos reklám- és propagandatevékenységekkel kapcsolatban, ugyanakkor vidéki emberként azt látom, hogy jó néhány olyan kis- és középvállalkozás vagy valóban kicsi, családi vállalkozás, ami kényszer-önfoglalkoztatóként még éppen nincs benne abban a statisztikai számban, ami legmagasabb számként a kkv-k megszűnéséről szólt áprilisban, megpróbál fennmaradni, megpróbálja helyi szinten, helyi műsorszolgáltatókon keresztül vagy helyi lapokon keresztül hirdetni a kis tevékenységét, előbb-utóbb ezeket a többletterheket kapja a nyakába. Ezeknél a kis családi vállalkozásoknál - amelyeket önök állítólag fel akarnának karolni, legalábbis egy éve folyamatosan ezt halljuk, csak éppen intézkedésben nem látunk semmi - csapódik le ezeknek a költsége.
Itt nyilvánvalóan két dologról is beszélünk a kis- és középvállalkozások kapcsán. Egyrészt beszélünk arról, amiről frakcióvezető úr beszélt, hogy részben az olyan kis reklámszolgáltatókat teszi tönkre ez a jogszabálytervezet, akik idáig ebből megpróbáltak megélni helyi szinten, de egyben hozzájárul azoknak a kicsiknek is a tönkremeneteléhez, akiket hirdettek, akiket reklámoztak, és nyilvánvalóan ez az, ami gazdasági szempontból nem tűnik nagyon-nagyon bölcs lépésnek.
Éppen ezért fájdalmas az, hogy pusztán politikai céljaik érdekében, a médiapiac befolyásolása érdekében egy olyan jogszabály van megint előttünk, amely semmi mást nem szolgál, mint az önök hatalomtechnikai eszközként való felhasználását a parlamentnek, hogy itt ellenzékiként elbeszélgessünk erről, miközben önök arra sem méltatják a kérdéseinket, hogy bármilyen formában választ vagy reakciót adjanak rá. És ez az, amit teljesen elfogadhatatlannak érzek. Köszönöm szépen, elnök úr. (Taps az LMP és az MSZP soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me