DR. MENGYI ROLAND

Full text search

DR. MENGYI ROLAND
DR. MENGYI ROLAND (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Államtitkár Úr! Az emberi élet méltóságának egyik legfontosabb letéteményese a munka. Ahol munka van, minden van. Mostanában sokat beszélünk a szegénységről és arról, hogy hogyan lehetne segíteni, és közben nem felejtjük el, hogy a szegénység elleni leghatékonyabb ellenszer a munka és az ebből származó kereset. Nem a levegőbe beszélünk tehát akkor, amikor a munkaalapú társadalom felépítését tűzzük ki célul.
Biztató eredmény, hogy a foglalkoztatási ráta 2010 és 2014 között 6,8 százalékponttal, csak 2014-ben 3,7 százalékponttal 66,7 százalékra nőtt. Ugyanebben az időszakban az Európai Unió átlagában mindössze 0,6 százalékpontos javulás következett be. A foglalkoztatottak számának növekedésében nagy szerepe van a munkát terhelő adók csökkentésének, a munkahelyvédelmi akciótervnek, a kormány célzott foglalkoztatási programjainak, illetve a 2013-ban bekövetkezett növekedési fordulatnak.
Látszik tehát, hogy a munkaalapú társadalomért tett erőfeszítéseink nem hiábavalóak. De nem állhatunk meg itt. Ki kell használnunk azt a lehetőséget, hogy a 2014 és 2020 közötti uniós fejlesztési ciklusban az eddiginél több fejlesztési forráshoz jut Magyarország, amelynek 60 százalékát közvetlenül gazdaságfejlesztésre, azaz munkahelyteremtésre, a kis- és középvállalkozások fejlesztésére és iparfejlesztésre fordíthatjuk. A cél az, hogy a jelenlegi 7 százalékról 3 százalékra szorítsuk a munkanélküliségi rátát.
Tisztelt Államtitkár Úr! A 28 uniós tagállam közül Magyarország csökkentette a legnagyobb mértékben a munkanélküliséget az elmúlt évben. Az Európai Bizottság legfrissebb jelentése alapján pedig a magyarországi munkanélküliség a jelenlegi 7 százalékról a következő egymásfél évben 6 százalék környékére csökkenhet.
Kérdezem a fentiekre tekintettel, mit tesz a kormány a teljes foglalkozatás elérése érdekében. Köszönöm válaszát. (Szórványos taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me