TÁLLAI ANDRÁS

Full text search

TÁLLAI ANDRÁS
TÁLLAI ANDRÁS nemzetgazdasági minisztériumi államtitkár: Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Mint ahogyan ön is elmondta felszólalásában, a hazai foglalkoztatási adatok különlegesen jók. Amikor a növekedést vizsgáljuk, nagyon érdekes összehasonlítás az, hogy míg az Európai Unióban 2010 és 2014 között nem nőtt a foglalkoztatottak száma, ezzel szemben Magyarországon ugyanebben az időben, illetve 2015 első negyedévéig mintegy 12 százalékos növekedés, azaz foglalkoztatásbővülés következett be.
Nagyon fontos hangsúlyozni, hogy a mintegy 440 ezres foglalkoztatásbővülésből, növekedésből 255 ezer a hazai versenyszférában ment végbe. És valóban úgy van, hogy a munkanélküliek száma is jelentősen csökkent, mintegy 150 ezerrel, és a kormányváltáskori 11 százalék fölötti munkanélküliség ráta ma már 7 százalékra, pontosan 7,4 százalékra esett vissza, ami jobb mutató, mint ami a svédeknél, a belgáknál, a finneknél vagy éppen a franciáknál van. Meg persze, ez a szép eredmény az ország teljesítményének köszönhető, alapvetően a magyar gazdaság teljesítményének. Nyilvánvalóan azért a kormány ösztönző szerepe is benne van.
Úgy gondolom, a magyar foglalkoztatási modell működik, sikere alapvetően két tényezőre vezethető vissza. Az egyik, hogy olyan foglalkoztatást elősegítő intézkedések kerültek bevezetésre, amelyek a munkaerőpiac mindkét oldalán hatnak, azaz egyszerre élénkítik a munkaerő-keresletet is és a munkaerő-kínálatot is. Másrészt pedig a foglalkoztatáspolitika, a kormányzati intézkedéscsomag a munkaerőpiacon leginkább hátrányos helyzetű rétegek célzott támogatását helyezte a középpontba.
Ennek köszönhető alapvetően ez a szép, európai szinten is elismert eredmény. Köszönöm. (Szórványos taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me