DR. SZÉL BERNADETT

Full text search

DR. SZÉL BERNADETT
DR. SZÉL BERNADETT (LMP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Úr! Öngondoskodás és munkahelyteremtés - ez a szlogenje annak a márciusban Békésben indult közfoglalkoztatási mintaprogramnak, amellyel kapcsolatban kérdezni szeretném önt, illetve a minisztert. Ebben a kezdeményezésben a tervek szerint közmunkások fognak háztáji gazdálkodásban sertést tenyészteni és növényt termeszteni. Azt is tudjuk még a kiírásból, hogy két évig állami forrásból fog a program működni közmunkában, és 2017 márciusától várják, hogy ez majd önfenntartóvá váljon.
Azt látni kell, tisztelt államtitkár úr, hogy 1 milliárd forint elköltéséről intézkednek önök, és ez a program Simonka Györgyhöz kötődik, ahhoz a Simonka Györgyhöz, akinek a dinnyekartelles ügyeiről sokan, sokat hallottunk ebben az országban. Én pluszban nála is jártam - ezt nem biztos, hogy tudja államtitkár úr -, merthogy ugyancsak sokan panaszkodtak a helyi Döbrögire.
Tisztelt Államtitkár Úr! Nekem elég erős kétségeim vannak afelől, hogy ez a program valóban arról fog szólni, hogy valódi és tartós megélhetést biztosítson a békési embereknek. Hiányolom a képzést, és hiányolom az előkészítését is a programnak. Azt láthatjuk, hogy a Fidesz helyi Döbrögiken keresztül képzeli el a vidékfejlesztést, úgy is néz ki ez az ország, de most ebben a programban a közmunkásoknak saját maguknak kell gondoskodniuk a sertés hizlalására alkalmas ólról, és én úgy látom, hogy szakmai segítségre nem igazán számíthatnak. Jelenleg még a jól felszerelt, nagyon hatékonyan működő sertéstartók is gondban vannak az alacsony átvételi árak miatt. Összességében azt szeretném öntől megtudni, mennyire adottak a feltételek ahhoz, hogy ez a mintaprogram sikeres legyen és hozza a várakozásokat.
A másik, amit ki szeretnék emelni, az, hogy a sertéstartás mellett - mit ad Isten - dinnyét fognak termeszteni ezek a közmunkások. Mondjuk, Simonka Györgyről tudjuk, hogy nagy dinnyeszakértő. Ezzel kapcsolatban azt nem értem egész pontosan, hogy a termékek értékesítésében és piacra juttatásában kik fognak segíteni a közmunkásoknak. Az önkormányzatok vajon? De hogyan? Nem esik szó a programban arról, hogy pontosan hogy fog zajlani a termékek értékesítése. Emlékezzünk a Hegedűs Zsuzsa-féle program tapasztalataira, ha egyszerűen állatot meg vetőmagot adunk az embereknek, abból nem lesz semmi.
Hogyan próbálják ezt a programot sikeresebben csinálni? (Taps az LMP soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me