POGÁCSÁS TIBOR

Full text search

POGÁCSÁS TIBOR
POGÁCSÁS TIBOR belügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Asszony! Valóban, a közmunkaprogram magasabb osztályba való lépéséhez szükséges az, hogy a közmunkában részt vevők olyan termelésben, olyan munkafolyamatban is részt vegyenek, amely segíti őket ahhoz, hogy belátható időn belül önálló lábra állva akár kistermelőként, akár mezőgazdasági vállalkozóként előrébb léphessenek. A közmunkaprogram lényege az, hogy alapvetően azok, akik a munkaerőpiacon munkahelyet nem találnak, azok, akik képzettség vagy egyéb képesség, készség hiányában nem képesek a munkaerőpiacon elhelyezkedni, azok átmenetileg a közmunkaprogramban megélhetéshez, jövedelemhez jussanak, illetve a folyamatos foglalkoztatással, illetve képzéssel lehetőségük legyen felkészülni arra, hogy visszakerüljenek a tartós munkaerőpiacra.
A közfoglalkoztatás alapvetően nem háztáji jellegű gazdálkodás formájában valósul meg mezőgazdasági foglalkoztatás esetén sem, hanem önkormányzatok, önkormányzati társulások, illetve önkormányzatok gazdasági társaságai keretén belül. Járási programok jelenleg 1308 hátrányos helyzetű településen folynak. Az a cél, hogy olyan mezőgazdasági termékeket állítsanak elő, amelyeket akár szociális programok keretén belül, akár a helyi intézményekben lehet felhasználni, illetve a felesleget értékesíteni.
Valóban elindul Békés megyében egy közfoglalkoztatási program, amelynek célja az, hogy egy olyan újszerű, gazdaságilag is fenntartható gazdálkodási formát indítson el, amely a közmunkásoknak a továbblépés lehetőségét is megadja. A programban önkormányzatok vesznek részt, vállalják a szociális szövetkezetek felállítását, a közfoglalkoztatottak pedig vállalják, hogy ezekben a szociális szövetkezetekben tagok lesznek, így reményeink szerint 2016-tól már önálló gazdasági tényezőként képesek ezek a szociális szövetkezetek működni. Köszönöm szépen. (Taps a Fidesz soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me