FARKAS GERGELY

Full text search

FARKAS GERGELY
FARKAS GERGELY (Jobbik): Köszönöm a szót. Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Úr! Sajnálatos módon Magyarországon egy létező probléma, hogy egyes fiatalokban megvan a diplomaszerzéshez szükséges tudás és ambíció, de a család anyagi helyzete mégsem teszi lehetővé, hogy a gyermekük felsőoktatási intézménybe menjen továbbtanulni. Persze, önöknek erre a válasza a diákhitel, de érthető módon nagyon sokan félnek az eladósodástól. Pedig a közös cél, hogy megfelelő szakmunkás mellett minél több diplomás fiatal legyen hazánkban. Éppen ezért a Jobbik úgy gondolja, hogy minden segítséget meg kell adni ahhoz, hogy ne legyenek olyan fiatalok, akik az anyagi helyzetük miatt nem tudnak diplomát szerezni.
Sok példát lehetne mondani, ami segítséget nyújthatna a továbbtanulni vágyók előtt. Ezek közül a Jobbik egy régi javaslatát emelném ki, ez pedig az, hogy a felsőoktatási intézménybe járó fiatalok után is kapjanak a családok családi pótlékot, ugyanis a jelenlegi szabályozás szerint ez nem így van. Ennek van egy olyan olvasata is, hogy önök azt ugyan fontosnak tartják és támogatják, hogy a középiskola végéig eljusson egy gyermek, de azt már nem, hogy diplomát is szerezzen, vagy pedig úgy gondolják, hogy azt már mindenki oldja meg saját zsebből. Pedig egyértelmű az a tény, hogy egy diploma megszerzése óriási anyagi terhet jelent egy családnak.
Az egyre több szakon jelen lévő önköltségi díjak, a lakhatási költségek, a könyvek, nem beszélve a mindennapi étel megvásárlásáról, mind-mind komoly megterhelést jelentenek a diákok számára, így nem véletlen, hogy ilyen sokan rákényszerülnek a diákhitelre. Ugyanakkor mondom még egyszer, hogy ezek a költségek sok esetben már előzetesen elriasztják a szegényebb családokból érkező gyermekeket. Véleményünk szerint fontos lenne tehát a felsőoktatási intézményekbe járó fiatalok után is családi pótlékkal is támogatni a családokat, persze csak a fiatalok egy meghatározott életkoráig, hisz például egy 28 éves egyetemista után ez már természetesen túlzás lenne.
Tisztelt Államtitkár Úr! Kérdezem, hogy miért nem terjesztik ki a családi pótlékot a felsőoktatásban részt vevő gyermekekre egy bizonyos korig annak érdekében, hogy minél több család taníttathassa gyermekét. Várom érdemi válaszát. (Taps a Jobbik padsoraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me