HEGEDŰS LORÁNTNÉ

Full text search

HEGEDŰS LORÁNTNÉ
HEGEDŰS LORÁNTNÉ (Jobbik): Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Államtitkár Úr! A közszolgáltatások árának befagyasztásával párhuzamosan a jogszabályváltozások az elmúlt években a hulladékgazdálkodási szektor szereplőire olyan terheket helyeztek, mint a kötelező béremelés, a hulladéklerakási járulék, az energetikai felügyeleti díj, az e-útdíj vagy a banki tranzakciós díj. Az érintett társaságok működése sorra ellehetetlenül pénzügyi egyensúlyuk elvesztésével. Így történhetett meg, hogy április 9-én a környezetvédelmi hatóság indítványára a NAV inkasszót vetett ki a Zöld Híd Régió Nonprofit Kft. hulladékgazdálkodási társulás számláira. Ha ezen önkormányzati társulás nem tudja ellátni feladatát, akkor Pest és Nógrád megye 108 településén szűnhet meg a közeljövőben a hulladék elszállítása, és mindez körülbelül 300 ezer ember életét érintheti.
Az országban működő nonprofit társulások gazdasági nehézségeiben a tulajdonos önkormányzatok sem képesek segíteni, hiszen nem tudják a kieső forrásokat, illetve a megnövekedett terheket saját költségvetésükből kigazdálkodni. Sőt, további pénzügyi nehézségeket is fog okozni, ha csődbe jutnak ezen társaságok. Így például csak Kerepes városa mintegy 40 millió forintnyi iparűzési adótól esne el akkor, ha az említett Zöld Híd Kft. csődbe menne.
Tisztelt Államtitkár Úr! Az önkormányzati társulások ellehetetlenülésével országszerte egyébként 5 millió ember kerülhet olyan helyzetbe, hogy nem lesz, aki elvigye a szemetét. Tudjuk, a minisztérium által működtetett pályázati rendszerből egyes nehéz helyzetbe került szolgáltatók kiegészítő forrásokhoz jutottak - összesen kettőről hallottam egyébként eddig -, de ez nem lesz képes összességében kezelni ezt a helyzetet. Kérdezem tehát: a katasztrófavédelemnek kell majd beavatkozni vagy lesz valamilyen érdemi megoldás végre?
Kérem érdemi válaszát. Köszönöm szépen, hogy meghallgattak. (Taps a Jobbik soraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me