SALLAI R. BENEDEK

Full text search

SALLAI R. BENEDEK
SALLAI R. BENEDEK (LMP): Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Államtitkár Úr! Gondolom, önök is értesültek arról, hogy az Egészségügyi Világszervezet a rákkeltő, mutagén szerek listájára vette a glifozát nevezetű növényirtó szert. Ez a növényvédő szer az egyik legáltalánosabban, leggyakrabban használt, legszélesebb spektrumú növényvédő szer; nagyon sok glifozáttartalmú, egyéb növényvédő szer is van. Az eddigi kutatások nemzetközi szinten azt támasztják alá, hogy jelentős mértékben hozzájárulhat akár a magzati korban is ennek a vegyi anyagnak a felhalmozódásához.
Magyarországon a glifozát előfordulását az emberi szervezetben sok helyen ki lehet mutatni gyakorlatilag egyszerű vérvételekkel. Magyarországon minden tíz emberből vett vizeletből háromban jelen van a glifozát hatóanyag. Az önkéntesek mindegyike, akiktől mintát vettek, városokban élt, egyikük sem érintkezett glifozáttal, tehát minden bizonnyal a vidéki társadalomban, ahol esetleg fúrt kutak rendszere sok esetben megjelenik, akár a konyhakertek locsolásánál vagy ilyeneknél még nagyobb arányban fordulhat ez elő. A kutatási eredmények teljesen egyértelműek, és itt nyilvánvalóan az a kérdés, hogy mi a kormány álláspontja.
Nagyon kevesen tudják azt, hogy a nagyon rossz hírű és rossz emlékű DDT-t 1968-ban elsőként Magyarország tiltotta be, és elsőként lépett fel ez ellen a humánegészségügyi kockázatokat is hordozó szerrel szemben. Ugyanígy bizonyos szempontokból legalább szavakban, ha tettekben nem is annyira, de példaértékű az, amit a GMO-mentesség iránt tett az ország. Ez is egy olyan szer, ami a humán egészségre kockázatot jelent, élelmiszer-biztonsági szempontból veszélyes, és kíváncsiak lennénk a kormányzati álláspontra, hogy számíthatunk-e arra, hogy a közeljövőben az ezzel kapcsolatos kormányzati intézkedések megszületnek.
Köszönöm szépen, elnök úr. (Taps az LMP, az MSZP és a Jobbik soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me