DR. FÓNAGY JÁNOS

Full text search

DR. FÓNAGY JÁNOS
DR. FÓNAGY JÁNOS nemzeti fejlesztési minisztériumi államtitkár: Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Lehet, hogy az elején kellett volna elmondani, de a helyzet úgy hozta, hogy a végén van rá lehetőségem. Azért annak a megismétlését engedjék meg, hogy ennek az előterjesztésnek az a lényege és az az értelme, hogy a 2011-ben elfogadott energiastratégia alapvető tapasztalati számai, amin a stratégia készült, azok gyakorlatilag a 2008-2009-es tényszámokon alapultak. Európában és a világban akkor egy gazdasági válság volt, 2011-re is változott a világ, és a világ csak olyan, hogy 2015-re is változik. Nyilvánvaló, hogy a 2008-as alapadatokon a 2008-2009-es tényadatokra épített 2011-es stratégiának elsősorban a primer energiára vonatkozó számai felülvizsgálatra szorulnak.
(20.30)
Ezek mindenfajta jogszabályi és normaelőírástól függetlenül hatnak és működnek, és ezeknek a frissen tartása, ezeknek a rugalmasabb átvezetése, úgy gondolom, hogy az országnak és ebből következően valamennyi pártnak az alapvető érdeke. De én úgy gondolom, hogy a képviselőtársaim se vitatják, hiszen én értem azt az ellenzéki magatartást, hogy minden lehetséges előterjesztés alapján valahol kell találni valamilyen kritikára okot adó kormányzati magatartást vagy önök szerint mulasztást. Pusztán az energiával kapcsolatos elmúlt évtized, évtizedek történetére hivatkozva, hiszen Szakács képviselőtársam volt kedves elsősorban a bánya- vagy a szénvagyonnal kapcsolatos helyzetet felhozni, kérem, engedje meg, hogy felidézzem azt a 10-15 évvel ezelőtti állapotot, amikor az önök akkori párttársai, akik egyébként tisztában voltak pontosan a magyar szénbányászat akkori helyzetével, és tisztában voltak azzal, hogy a magyar kitermelésre alkalmas szénvagyon egy részét át kellene menteni, bizony akkor is nagyon nyakatekert magatartással próbáltak kibújni a saját szakmai meggyőződésük és a frakciófegyelem által okozott hovaszavazási kötelezettség alól. Pontosan tudták, hogy nem jó, amit akkor tesznek, de akkor más volt az akkori - a kilencvenes évek közepére utalok - gazdaságpolitikai, egyébként alapvetően az MSZP és az akkori SZDSZ által diktált gazdaságpolitikai vonal. Ezért mondom, hogy ennek a következményeit tudjuk.
Németországban a szénvagyon 30-35 százaléka megmaradt. Németországban az energiamix 30-35 százalékát ma is Ruhr-vidék és Saar-vidék adja. Ha már volt kedves képviselőtársam felhozni, engedje meg, hogy biztassam önt arra, hogy nézze meg a rendelkezésre álló dokumentumokat. Magyarország ásványvagyonleltára elkészült; nem elkészült, hanem évekkel ezelőttről megvan, ezt fokozatosan frissítik. Megvan a megkutatott szénvagyon, megvan a feltárt szénvagyon, megvan a gazdaságosan kitermelhető szénvagyonra vonatkozó leltár, én szívesen látom önt. Általában a Miskolci Egyetem szervezi azokat az évente-kétévente visszatérő szakmai rendezvényeket - elsősorban szakmai -, de a szakma iránt érdeklődő egyéb képviselők részvételével is megtörténtek.
Száz szónak is egy a vége, kérem, hogy ennek a határozati javaslatnak sem az előterjesztésébe, sem az elfogadásába semmilyen kormányzati praktikát ne véljenek bele vagy ne akarjanak belemagyarázni. Ennek az előterjesztésnek az a célja, hogy a világ halad előre, ezért a rendelkezésre álló, nem csak a rendelkezésre álló, a szükséges energetikai, elsősorban primer energetikai mennyiségek felülvizsgálata célszerű, és ennek egy praktikus, rugalmasabb módjára ad ez lehetőséget.
Ezért engedjék meg, hogy megismételjem azt a kérésemet, hogy támogassák ezt a határozati javaslatot. Köszönöm szépen, elnök úr. (Taps a kormánypárti padsorokból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me