DR. TÓTH BERTALAN

Full text search

DR. TÓTH BERTALAN
DR. TÓTH BERTALAN (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Államtitkár Úr! Képviselőtársaim! Hát ez a probléma, amit most Németh Szilárd képviselőtársam elmondott, hogy az energiastratégiáról ne beszéljünk, mert ez az előterjesztés nem érinti. Ez a gond, hogy az energiastratégiáról, annak megvalósulásáról, annak állásáról 2013-ban be kellett volna számolni. Tehát 2015-öt írunk, és most már az újabb kétéves időszak vége felé jár az energiastratégia, merthogy maga az az országgyűlési határozat, amely ezt elfogadta, azt írta elő, hogy kétévente meg kell vizsgálni az energiastratégia megvalósulását. Na most, ez 2013-ban itt a parlamentben nem történt meg, és 2015-ben már az újabb kétéves beszámolót kellene itt tárgyalni.
Ehelyett arról tárgyalunk, hogy különböző adatokat már nem itt az Országgyűlés előtt kell az energiastratégia kapcsán pontosítani, meghatározni, követni a történéseket, hanem majd a kormány ezt határozatban megteszi. Én nagyon bízom benne, hogy nem arról van szó, hogy ezzel akarja a kormány elkerülni, hogy az újabb kétéves időszakról beszámoljon, bár az előző, tehát a 2011-13-as időszakról sem történt meg a beszámoló. Engedjék meg, hogy éljünk a gyanúperrel, hogy ez a módosítás arról szól, hogy ne is kelljen! Bár Aradszki államtitkár úr az általános vitában kifejtette, hogy egyben, tehát még ebben az évben, talán a tavaszi ülésszakban sor kerül arra, hogy az energiastratégia már akkor négyéves megvalósulásáról vitatkozzunk. Igen, muszáj, hiszen ha valaki elolvassa a 2011-es stratégiát, akkor azt kell látni, hogy annak nagyjából a valósághoz semmi köze nincsen.
(20.20)
Hiszen született nagyon sok olyan döntés itt a parlamentben, tiltakozásunk ellenére, például a paksi beruházással kapcsolatban, ami alapjaiban írja fölül ezt az energiastratégiát. De nemcsak ez történt, hanem, ugye, a stratégia arról szólt, hogyan biztosítjuk Magyarország energiafüggetlenségét, és azt is látni kell, hogy ebből sem valósult meg sok minden, talán semmi, hiszen az áramellátásunk még mindig az importnak kiszolgáltatott, tehát ebben sem történt előrelépés, és azt is láthatjuk, hogy mind a gázfüggőségünk tekintetében sem, mind az áramellátásban sem növekszik előreláthatólag a tervek szerint Magyarország energiafüggetlensége, merthogy elköteleztük magunkat Oroszország irányába, illetve önök elkötelezték magukat Oroszország irányába az áramellátás tekintetében. De a gázellátás tekintetében is az látszik, például amiatt, hogy a szlovák-magyar vezeték, bár ünnepélyesen a választások előtt átadásra került, de mind a mai napig nem működik, a román, a horvát vezetékeknél különböző konfliktusok miatt még mindig nem tud Magyarországra gáz érkezni, ezért marad az orosz gázforrás keletről, és ne felejtsük el, hogy van egy HAG-vezeték Ausztria felől, azt pedig a MET köti le, és onnan szállítja az olcsó gázt, nem tudjuk, hogy kinek, azt látjuk, hogy nagyon nagy hasznot szerez ebből, különböző offshore hátterű cégek pedig ennek az üzletnek a hasznát elviszik.
Tehát igenis szükség lenne arra, hogy az energiastratégiáról tárgyaljon az Országgyűlés, számon fogjuk kérni Aradszki államtitkár urat az ígéretével kapcsolatban. Bár legutóbb a gáztörvénnyel kapcsolatban is tett egy ígéretet az egyetemes szolgáltatók lejáró szerződéseivel kapcsolatban, hogy a Ház tárgyalni fog és megnyugtató megoldás születik, majd ehhez képest holnap tárgyaljuk azt a törvényjavaslatot, amelyik nemhogy megnyugtatóan nem rendezi, hanem ellehetetleníti a mostani egyetemes szolgáltatók működését. Hát, így lehet Aradszki államtitkár úr ígéretére adni, de én bízom benne, hogy Fónagy államtitkár úr is megerősíti ezt az ígéretet majd zárszavában, hogy az Országgyűlés a szakbizottságokban és itt, a plenáris ülésen is még ebben a tavaszi ülésszakban foglalkozni fog az energiastratégia megvalósulásával, és a szükséges módosításokat is megteszi a döntések alapján, és a valósághoz igazítja végre ezt a stratégiát.
Azt kérem képviselőtársaimtól, államtitkár úrtól, hogy vegyük komolyan az Országgyűlés határozatát, vegyük komolyan az energiastratégiát, hiszen mégiscsak az Országgyűlés fogadta el, és nagyon bízom benne, hogy ez a mostani módosítás nem arról szól, hogy még inkább elkerülje a kormányzat a parlament előtti beszámolási kötelezettségét.
Éppen ezért, ahogy az általános vitában is említettem, ezt a javaslatot nem tudjuk támogatni, tartózkodni fogunk. Köszönöm szépen.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me