APÁTI ISTVÁN

Full text search

APÁTI ISTVÁN
APÁTI ISTVÁN (Jobbik): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Államtitkár Úr! A néhány perccel ezelőtti burkolt és sunyi miniszterelnöki fenyegetőzés után most evezzünk békésebb vizekre! (Moraj a kormánypárti sorokban.)
E Ház falai között már sokszor vitatkoztunk az alapvető élelmiszerek áfatartalmának 27 százalékról 5 százalékra történő csökkentéséről. E tárgyban a Jobbik Magyarországért Mozgalom képviselőcsoportja már 2012. november 9-én benyújtott egy átfogó javaslatot, amelyben az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvény kapcsolódó 3. számú mellékletét kívántuk módosítani. Módosításunknak az volt a lényege, hogy a különböző húsféleségek, zöldség-gyümölcs, kenyér, pékáru, tej és tejtermékek - amelyek valóban az alapvető élelmiszerek körébe tartoznak - áfatartalma 22 százalékkal csökkenjen le. Ezt akkor gyakorlatilag tárgysorozatba sem vették, az Országgyűlés illetékes bizottsága lesöpörte - rossz fideszes szokás szerint - az asztalról, és folyamatosan arra hivatkoztak, hiszen ezt interpellációkban, kérdésben, különböző parlamenti műfajokban visszatérően már kérdeztük, hogy miért nem tartják ezt fontosnak, hiszen 2006-2010 között ellenzékben önök is többször megígérték, önök is nyújtottak be e tárgyban több javaslatot.
(Dr. Tiba István elfoglalja a jegyzői széket.)
Hogyha ellenzékben fontosnak tartották, kivitelezhetőnek, megvalósíthatónak, nem demagógnak és túlzásoktól mentesnek, akkor miért gondolják most ezt erről a 2012-es őszi jobbikos javaslatról? Folyamatosan arról szólt az önök válasza, hogy nem tudják ellenőrizni, nem tudják azt garantálni, hogy az áfacsökkentés lecsapódik majd a fogyasztói árakban, tehát magyarul, nem biztos, hogy a fogyasztói árak is 22 százalékos mértékben fognak csökkenni; megjegyzem, hogy ez egy megfelelően megszervezett állami ellenőrzés kérdése csak. Ha a magyar embereket vagy a magyar autóstársadalmat vagy a társadalom széles rétegeit ellenőrzik, mert akarják ellenőrizni, mert kiterjed rá a politikai akaratuk, akkor ezt is lehetne ellenőrizni. Igazából önök csak üres kifogásokat fogalmaztak meg, és már nem tartják fontosnak azt kormányon, amit ellenzékből többször megígértek.
Ezt kérdezem tehát öntől, hogy a saját ígéreteiket mikor kívánják beváltani. Köszönöm. (Taps a Jobbik soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me