TÁLLAI ANDRÁS

Full text search

TÁLLAI ANDRÁS
TÁLLAI ANDRÁS nemzetgazdasági minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Két percben elég sok mindent összehordott a képviselő úr. Ami a kormány felelősségét illeti, azt nem nagyon értem, hogy hogy jön ide a kormány felelőssége, hiszen sem ellenőrzési jogosítványa nincsen, sem pénzkezelési, -megőrzési jogosultsága nincs az érintett önkormányzatokat illetően. Tehát nem igazán értem. A Magyar Nemzeti Banknak utasítást nem adhat, számon nem kérheti, ezt az Országgyűlés teheti meg. A brókercégekkel a kormánynak, állami szervnek lényegében kapcsolata nem volt.
Azt gondolom, hogy valóban, a hangsúly inkább azon van, hogy az érintett önkormányzatok, azok a szervezetek, amelyek közfeladatot látnak el és közpénzük veszett el ebben a sajnálatos eseményben, a botrányban, számukra hogyan van tovább élet. Azt tudjuk, ismerjük, hogy azok az önkormányzatok, amelyek a DRB Banknál vezették a számlájukat, nem biztosítottak, tehát számukra már a kormány egy első segítséget a bérek és a segélyek fizetésére nyújtott. És most történik ennek a felmérése az érintett önkormányzatok tekintetében, hogy intézményeik, gazdasági társaságaik, esetleg alapítványaik tekintetében mennyi az a forrás, ami bent maradt ezeknél a bankoknál. Egészen más a helyzet viszont a befektetési szolgáltatásnál letétbe helyezett vagy befektetésként elhelyezett pénzek tekintetében, hiszen az az önkormányzatnak a saját döntése volt, nyilván megfelelő előnyök érdekében.
A kormány egyelőre azt méri föl, hogy a banki szolgáltatás igénybevétele esetén milyen kár érte az önkormányzatokat, és egy megfelelő előterjesztéssel a kormány foglalkozni fog azzal, hogy ezeket az önkormányzatokat hogyan kártalanítsa.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me