DR. VARGA LÁSZLÓ

Full text search

DR. VARGA LÁSZLÓ
DR. VARGA LÁSZLÓ (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Miniszter Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Hadd jegyezzem meg, hogy a rendszerváltás óta ez az első interpelláció, amely elhangzik, amelyet a köztévé nem fog közvetíteni. Azt gondolom, hogy ez az önök szégyene, csakúgy, mint az, hogy egyébként több mint négymillióan kénytelenek a létminimum alatt élni ebben az országban. Ezt egyre többen látják.
A szegénység tehát nő és egyre mélyül az országban, és különös tekintettel mélyül a gyermekszegénység, hiszen a gyermekek mintegy 35 százalékának kell szembenézni komoly anyagi nélkülözéssel. Ez az egyik legrosszabb szám az Európai Unióban, még Romániában is kedvezőbb ez a szám, csak Bulgáriában rosszabb a helyzet.
Az állam 2012 óta már nem ad pénzt a Tárki ’90 óta évente megjelenő kiadványára, a Társadalmi Riportra, és a KSH nem közli bizonyos kutatásait, legfrissebb számait ebben a témában.
A létminimum egy olyan minimumjövedelem, amelyből meg lehet élni egy olyan színvonalon, amelyről a társadalom nagy része azt gondolja, hogy még éppen elfogadható. A tízmilliós magyar társadalomból mintegy 4,2 millióan, 1,4 millió háztartásban kénytelenek ilyen jövedelemből megélni. Az egy főre számított létminimum pedig a 87 510 forint. A létminimum alatt élőknél valamivel kevesebben, de jelentős számban élnek súlyosabb szegénységben vagy kirekesztett helyzetben, mintegy 3,2 millió ebben a legfrissebb szám. A jövedelmi szegénység alatt pedig, tehát ennek a határán vagy alatta - ugye, ez a nettó 66 ezer forint - mintegy 1,4 millió magyar kénytelen élni. Ez a szám a legrosszabbak között van az Európai Unióban.
A minimálbérből élő dolgozók mintegy 68 ezer forintot visznek haza, ennyi a nettójuk, ez 20 ezer forinttal marad el a létminimumtól, és jelentősen vesztett ez az összeg a reálértékéből az elmúlt években. Ezt egyébként a Századvég Intézet egy volt kutatója is bebizonyította. A minimálbérért dolgozók tekintetében írta le azt a számot, hogy mintegy 80 ezer forintot vett el az önök adórendszere tőlük az elmúlt években, míg több százezer forinttal nőtt azok bevétele, akik akár milliós jövedelemmel rendelkeznek. Egy legújabb szám szerint az szja-bevallók mintegy fele, 2,2 millió ember él létminimum alatt, keres a létminimum alatt. Ez egy egészen elképesztő szám! Európa-csúcs az alapvető élelmiszerek jelentős részének áfakulcsa, 27 százalék. Nem csoda tehát, hogy az önök kormányzása alatt a szegény szegényebb, a gazdag pedig gazdagabb lett.
Kérdezem miniszter urat: rendben van-e ez így? Mikor fogják végre a minimálbér nettó értékét legalább a létminimumhoz igazítani? Mikor fogják végre korrigálni az igazságtalan, a társadalmi különbségeket növelő, a dolgozói szegénységet egyre mélyítő adórendszert? Mikor csökkentik végre az emberek érdekében az alapvető élelmiszerek áfakulcsát?
Várom válaszát, miniszter úr. Köszönöm, elnök úr. (Taps az MSZP soraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me