DANKÓ BÉLA

Full text search

DANKÓ BÉLA
DANKÓ BÉLA a Fidesz képviselőcsoportja részéről: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! A halgazdálkodásról és a hal védelméről szóló 2013. évi CII. törvény 2013. szeptember 1-jén lépett hatályba, és annak idején nagy előrelépést jelentett az addigi szabályozáshoz képest. A korábbi szabályozás célja a halászati és a horgászati tevékenység nyereségeinek maximalizálása volt, az új törvény azonban szemléletváltást hozott: a halászati és horgászati tevékenységet immár úgy kell végezni, hogy az a halállományok fennmaradását és természetes módon történő megújulását lehetővé tegye, illetve ne akadályozza. Ennek megfelelően a jelenleg hatályos törvény már leginkább a rekreációs horgászatra helyez nagyobb hangsúlyt a halászattal szemben, ha a természetes vizek hasznosításáról van szó.
2013 szeptembere óta eltelt annyi idő, hogy az új szellemű szabályozás működési tapasztalatai alapján most a szükséges helyeken korrigálhassuk a törvényt. Az ilyenkor szokásos szakmai, jogtechnikai, felhatalmazó és nyelvi módosítások természetesen mind megtalálhatók a most benyújtott javaslatban, bővebben nem is szeretnék rájuk kitérni. A legfontosabb változtatások a halvédelem és a horgászat támogatása területét érintik, így a különféle szakmai igényeknek megfelelően kismértékben bővülnek a tudományos és az ismeretterjesztési célú, valamint az ökológiai szelektív horgászat lehetőségei, halak befogására ezentúl miniszteri engedélyre állatkerti édesvízi akváriumi, illetve kiállítási, élőállat-bemutató célra is lehetőség nyílik, továbbá tudományos kutatás vagy halmentés céljából olyan természetes élőhelyekről is foghatók halak, ahol egyébként szigorúan tilos.
Nő a horgászturizmus és a horgászversenysport támogatására az ágazat központi bevételeiből fordítható keret. Az illegális tevékenységek minél hatékonyabb visszaszorítása érdekében néhány, az eddigiek során érzékenynek mutatkozó szabályozási ponton szigorodik a halgazdálkodási hatóság szankcionálási rendszere, és bővül a nyilvántartás is, ugyanakkor a halgazdálkodási és a halvédelmi bírság minél igazságosabb kiszabásához segítséget nyújtó mérlegelési szempontok törvényi erőre emelkednek.
Ezek a módosítások egyértelműen a horgásztársadalom szabálykövető többségének érdekeit szolgálják, és segítik a hazai horgászkultúra fejlődését, amellett, hogy a halállomány védelmét is hatékonyabbá teszik.
(19.20)
A kereskedelmi célú halászati engedélyek kiadása megszűnik, így a természetes vizekben 2015 után véget ér a kereskedelmi célú halászat. A haltermelési létesítmények esetében érvényesülnek a berni egyezményben foglalt állatvédelmi előírások: a halak élőhelyének védelme és a halgazdálkodás folyamatosságának fenntartása érdekében, továbbá a halgazdálkodásban részt vevők érdekeit figyelembe véve lehetővé válik, hogy az önkormányzatok az állam javára mondhassanak le halgazdálkodási jogaikról, és hogy a haszonbérletbe adott vízterületek szerződései meghosszabbíthatóak legyenek. A különleges rendeltetésűvé váló vizek bérlőinek jogai védelemben részesülnek, csakúgy, mint a magántulajdonban lévő tavakban élő hal feletti tulajdoni viszonyok.
Ezek a módosítások mind hozzájárulnak ahhoz, hogy a 2013-ban elfogadott törvény céljai minél jobban megvalósuljanak. Kérem képviselőtársaim támogatását a javaslatokhoz. Köszönöm, elnök úr. (Taps a kormánypártok soraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me