DR. BITAY MÁRTON ÖRS

Full text search

DR. BITAY MÁRTON ÖRS
DR. BITAY MÁRTON ÖRS földművelésügyi minisztériumi államtitkár, a napirendi pont előadója: Nagyon szépen köszönöm ismételten a szót. Az expozémat igyekeztem rövidre vágni, annak ellenére, hogy azért az előzőekben taglalt két törvényhez képest ez már sokkal komolyabb, lényegesebb módosításokat is tartalmaz.
Szeretném elöljáróban azt mindenkinek a figyelmébe ajánlani, hogy mit miért csinálunk. A 2013-as törvény módosítása, ami tulajdonképpen a halászati, a nagyüzemi kereskedelmi halászati tevékenységből a horgászati rekreációs, kisebb méretekre való áttérést alapozta meg, ennek a törvénynek a számos eleme most már, ennyi idő távlatából világosan látszik, hogy hol és miként szorul módosításra. Hogy nem öncélúan tesszük ezt, azt gondolom, világosan látható a számokból is. Kereskedelmi célú halászattal ma 243 vállalkozás foglalkozik, egészen pontosan 243 személy foglalkozik kereskedelmi célú halászattal, a horgásztársadalom pedig mindösszesen 350 ezer emberből áll. Tehát jól látható, hogy miért érdemes és miért kell ezekhez a dolgokhoz hozzányúlnunk, illetve a kereskedelmi célú halászat, amit már megalapozott a törvény is, 2016. I. hó 1-jével a természetes vizeken megszűnik, és ennek a legfontosabb elemeit még szükséges volt elvarrni, a törvénymódosítás tulajdonképpen ezekről szól.
(19.10)
A törvény a halastó és a horgászat fogalom definícióinak pontosításával, kibővítésével lehetővé teszi a halastavakon jelenleg csak „horoggal” folytatott rekreációs halfogási tevékenység formában értelmezhető horgászat szabályozását.
A beterjesztett javaslat a törvény alapkoncepcióját követve a halállományt és élőhelyét is védi azzal, hogy a halgazdálkodás folyamatosságának fenntartásáról gondoskodik olyan esetekben, ahol egy önkormányzat bármilyen okból nem igényli a halgazdálkodási jogot a tulajdonában vagy többségi tulajdonában álló vízterületeken. A tervezett kiegészítéssel e vízterületeken lehetőség lesz szabályozott eljárás keretében meghatározni a halgazdálkodásra jogosultat, aki a kapcsolódó kötelezettségeknek eleget tesz, így a vizek semmiképpen nem maradhatnak jó gazda nélkül.
Az új szabály rögzíti, hogy ha egy már hasznosított halgazdálkodási vízterület különleges rendeltetésűvé válik, akkor a haszonbérleti szerződés nem szűnik meg azonnal, a halgazdálkodási jog a szerződés lejártáig vagy megszüntetéséig gyakorolható. Ez - természetesen a jogszabályból is világosan kiderül - csak állami vonatkozásban értendő, Sallai Róbert Benedek úr az állami földvagyonnál, a vagyonhasznosítási szerződéseknél említette. Itt is most felhívnám a figyelmet, hogy ez csak az államira vonatkozik, zárójel: például Balaton. Akár hiszik, akár nem, azért volt a történelemben olyan időszak, amikor a halgazdálkodási jogot magáncégek szerették volna megszerezni. Na, ennek a megakadályozását is segíti ez a módosítási javaslat. Mindez a már hasznosított halgazdálkodási vízterület gazdálkodójának érdekeit védi, mivel így csak a haszonbérleti szerződés lejárta vagy megszüntetése után kerülhet a különleges rendeltetésű halgazdálkodási vízterület vagyonkezelési szerződéssel egy állami hasznosítóhoz - írjuk itt is az anyagban. A beterjesztett javaslat 4. §-a alapján ilyen esetben is megilleti kártalanítás a hasznosítási jogosultat.
A javaslat számos pontosítást, kiegészítést tartalmaz a hatósági működés biztosításával kapcsolatosan, segíti a jogosulatlan horgászat és halászat tényállásának azonosítását, kiiktatja a kutatási tevékenységet, a halmentést, illetve az ökológiai célú szelektív halászatot folytató tevékenység elé indokolatlanul gördített akadályokat, a fogási naplóval kapcsolatosan szigorításokat vezet be. A halállományban, illetve a környezetben kárt okozó halfogási módszerek alkalmazását halastavak vonatkozásában, haltermelési létesítmények vonatkozásában is tiltja. Itt is van azért mögöttes nemzetközi egyezmény, a berni egyezmény. A halászati őrzéssel kapcsolatosan, a halgazdálkodási és halvédelmi bírságok kiszabásával kapcsolatosan fogalmaz meg változásokat, a díjbevételekkel kapcsolatosan pedig egyértelműen rögzíti, hogy a horgászturizmus és a horgászat tömegcélú… - illetőleg versenysport-támogatási célú célra lehet ezeket hasznosítani az utánpótlásneveléstől kezdve. A ’97-től hatályos törvényt megelőzően magántulajdonba került és azóta is magántulajdonban lévő zárt tavak esetében a hal magántulajdonának elismerését, pontosabban a hal magántulajdonával kapcsolatos jogi anomáliákat is lezárja most a törvény.
A benyújtott módosítással lehetőség nyílik a halgazdálkodási vízterületre megkötött haszonbérleti szerződés hatályának meghosszabbítására, ami a halgazdálkodási időbeli folyamatossággal az értékes halállományok védelmét biztosítja. Itt is olyan gondolatokra kell gondoljanak, amelyek arról szólnak, hogy ha adott esetben a halállomány életkora, gazdasági hasznosíthatósága ezt megköveteli, akkor bizonyos feltételek mellett lehetőséget biztosítunk arra, hogy ennek a haszonvét-lehetőségét még az eredeti halgazdálkodó tudja élvezni.
Külön felhívom a tisztelt Országgyűlés figyelmét arra, hogy a beterjesztett javaslat 22. § (3) bekezdése szerint törvényi szintre emelkedik a több százezres horgásztársadalom által évek óta várt és jogosan elvárt váltás, ami a természetes vizek halállományát a jövőben az említett 2016. I. hó 1-jei hatállyal kereskedelmi halászat alól mentesíti; hanem csak és kizárólag a rekreációs célú horgászatot preferálja, annyiban kiegészülve, hogy az úgynevezett kisszerszámos halászatot a fogási naplóban a horgászatéhoz hasonló szabályok alkalmazása mentén a kisszerszámos halászatra vonatkozóan is, illetve azoknak a számbeli, mennyiségbeli korlátját is figyelembe véve lehet alkalmazni.
Tisztelt Országgyűlés! Én azt gondolom, hogy a 2013-as törvény elfogadását követően most egy komoly, nagy alkalom nyílik arra, hogy annak a törvénynek a szándékait, illetőleg a törvény hatálybalépését követően beérkezett gyakorlati tapasztalatokat egy módosító csomagban változtassuk, egy módosító csomagban pontot tudjunk erre a dologra tenni. Még egyszer szeretném mindenkinek a figyelmét felhívni, kendőzetlenül, de a szövegből is kiderül, a kereskedelmi célú nagyüzemi halászatot a természetes vizeken a jövőben szeretnénk megszüntetni, ezt ígértük választási ígéretként is, kormányprogramban is, számos helyen megtalálható, és a horgászatot, a természetes vizeken a horgászatot szeretnénk mindenképpen elősegíteni.
A vita során számos érdekes példával is igyekszem majd előrukkolni a téma kapcsán, ha igénylik a kedves képviselők. Nagyon szépen köszönöm a szót, elnök úr. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me