DR. BITAY MÁRTON ÖRS

Full text search

DR. BITAY MÁRTON ÖRS
DR. BITAY MÁRTON ÖRS földművelésügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Urak! Úgy illik, hogy a vita végén az államtitkár reagál a felvetettekre, még a kései óra ellenére is.
Gőgös Zoltán azt említette, hogy a húshorgászatot kiszorítaná. Egyetértek vele, de azt gondolom, azért azok a szabályok, amik itt szóba kerültek, hogy bizonyos méret fölött ne tessék hazavinni, hanem tessék visszaengedni, ennek a tiltása jogszabállyal életszerűtlen, mert nem tudom ellenőrizni. Itt azért vannak alapvető horgászetikai szabályok, és inkább ezekre kellene nagyobb hangsúlyt fektetni.
A Balatont említettem az invazív, idegenhonos fajoknál; ez szóba került Sallai Róbert Benedek képviselő úrnál is, és ha jól emlékszem, Magyar Zoltánnál is a busa problematikája. Nem az a baj, hogy nagyon nagy darab halakat lehet találni a vízben - sajnos egy bizonyos részben döglötten -, hanem inkább az az érdekes, hogy hogy lehet kisméretű busát találni a vízben, amikor a tudomány pillanatnyi állása szerint ez a hal nem szaporodik a Balatonban. De én megmondom a választ önnek, képviselő úr: úgy lehet találni, hogy esztelenül lettek haszonbérbe adva vízgyűjtő területek, horgászfelületek, amelyek ráadásul jogilag víztározó besorolásban vannak.
(20.00)
Ezek közvetlen összeköttetésben állnak a Balaton vizével, ezekben a víztározókban pedig busát nevelnek. Élek a gyanúperrel eddigi kutatásaim alapján, hogy valahol itt lehet a busa elásva - hogy stílszerűen próbáljak meg fogalmazni.
Magyar Zoltán képviselő úrnak köszönöm szépen a támogatást, Gőgös Zoltán képviselő úrnak is köszönöm a támogatást. Horgászturizmust nem fejtegetem tovább, egy hajóban evezünk. Nyilvánvalóan vannak vitáink, hogy hogyan kellene előrehaladni, de egyértelmű ennek a szándéka. Megemlítette, hogy túlszaporulat lehet a halászat leállításából a természetes vizeken, legalábbis ha jól értettem, amit mondott. Bár így lenne! Bár már itt tartanánk, hogy ez problémát okoz. Ha nem ezt mondta, akkor elnézést kérek. Akkor majd mondja el nekem, hogy mit értettem félre ebben a kérdésben.
A gazdasági jelentősége, a szomszédokkal a partnerségi viszony. Hát igen, itt a történelemre lehetne visszatérni, a vízgyűjtő területek, illetőleg a vizek visszaáramlása a tengerekbe, hogy itt milyen kapcsolat volt, és ez a magyar történelem egyik legszomorúbb tragédiájával milyen ok-okozati összefüggésben van. Valóban, itt most nemzetközi megoldásokat kell keresni erre a problémára. Érdekes állítása volt, amit Bős-Nagymarosról mondott, de tiszteletben tartom a véleményét. Én nem értek vele egyet.
Az invazív fajok visszaszorítása kapcsán említette, hogy nagyon kevés rákot tud fogni. Ne is fogjon, mert a többsége védett, még véletlenül se fogdossa őket, nehogy ebből valami probléma legyen!
A 3. § vonatkozásában a szerzett jogokkal kapcsolatban a rövid válaszom az, hogy nem. Hogy a horgászjegy átruházása a családon belül legyen ingyenes: 15 éves kor alatt ingyenes. Nincs díj. Nem tartom egyébként rossz gondolatnak, hogy akár írjuk is le, de 15 éves kor alatt ingyenes, tehát nincs ennek különösebben oka.
A vakok és gyengén látók kerestek meg minket ezzel az igénnyel. Akceptáltuk, elfogadtuk, jó ötlet a fogyatékkal élőkkel is. Módosító javaslatban ezt meg tudjuk vitatni.
A későbbi hozzászólásában jelezte a halgazdálkodás kérdését, illetőleg hogyan lehet a magyar halakat támogatni. Elsősorban ezeknek a támogatásoknak, pénzügyi támogatásoknak kell lenni, HOP, MAHOP pályázatok vonatkozásában lehet előrelépni. Van is miért, van is hová. Salzburgban volt szerencsém egy vadászati és horgászati kiállításon tájékozódni tartományi, illetőleg szövetségi vezetőktől. Nagyon érdekes volt, hogy az édesvízi halimportjuk jelentős része Csehországból megy Ausztriába, miközben ugyanarról a halállományról beszélünk. Tehát én is látok itt bőven előrelépési lehetőséget.
Az ívóhely-létesítés szóba került, ez már benne van az eredeti törvényben, nem itt, a módosításban, hogy annak milyen támogatási lehetőségei lehetnek. Illetőleg Sallai Róbert Benedek képviselő úr is említette a halászatot, hogy azért vannak ott olyan szegmensek, amiket érdemes lenne támogatni. Még egyszer szeretném hangsúlyozni, hogy a kisszerszámos halászat taxatíve benne van, hogy lehet, és szeretném szintén felhívni a figyelmét, hogy az ökológiai célú halászat is lehet, ez szintén taxatíve benne van. Csak és kizárólag a kereskedelmi célú, nagyüzemi halászatról beszélünk.
Átfogó szabályozás vagy nem? Azért hezitáltam, amikor ezt mondta, mert nem átfogó, de mégis. Ugye, az átfogó szabályozás maga a törvény volt 2013-ban, ez ennek a pontosítása.
Egyed Zsolt képviselő úr szintén említette a halászattal kapcsolatos kérdéseket, hogy azért figyeljünk arra, hogy a fürdővízzel nehogy véletlenül a gyereket is kiöntsük. Remélem, hogy ebben tudtam megnyugtatót mondani.
Meder, gátrendszer, halászati jog különféle személyeknél van. Az csak hab a tortán, tudok olyan példát is mondani, ahol EU-s pályázat kapcsán keletkezett fenntartási jog pedig egy negyedik személynél van. Hát, elég bonyolult világ ez. Ezeket az új pályáztatási rendszerben végig kell vinni. De biztos vagyok benne, szeretném egyértelműsíteni, hogy itt gazdálkodási jogosultságokról beszélünk. Tehát az a vágy, hogy egy szép, csendes vita legyen, ahol mindenki elfogadja az eredményt, biztos, hogy nem lesz. Már csak azért sem, mert ilyen viszonyok is találhatóak.
A hegyi patakban illegálisan fogják a halat, és micsoda módszerekkel. Ismerjük a helyzetet. Per pillanat azt gondolom, talán önnek is nyújt egy kis nyugalmat az a tény, hogy a büntető törvénykönyv korábbi módosítása azért próbál ezekkel a helyzetekkel valamit kezdeni. Kérem, vegye figyelembe, hogy itt is, mint az erdőnél, valahol inkább a kereskedelem vonatkozásában tudjuk megfogni. Ugye, nem tudunk minden méterre vagy száz méterre halőrt állítani.
Lukács László képviselő úr érdekes szakmai hozzászólását pedig nagyon szépen köszönöm. Remélem, ennél azért mélyebb szakmai vitákat fogunk folytatni, és abban reménykedem, hogy inkább a törvény szövege az, ami felkelti az ön érdeklődését. Kíváncsian várom, hogy ha esetleg valamit elrontottunk, akkor módosító javaslatokkal támogassa. Szeretném megnyugtatni, a Földművelésügyi Minisztérium minden hivatali apparátusát, amely részt vesz a munkában, használtuk, gőzerővel dolgoztak a javaslaton; amíg a biztos úr része volt a csapatnak, addig természetesen ő is részt vett ebben a munkában. És még nagyon sokan mások.
Köszönöm szépen, hogy meghallgattak. Köszönöm a lehetőséget. (Szórványos taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me