EGYED ZSOLT

Full text search

EGYED ZSOLT
EGYED ZSOLT (Jobbik): Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Államtitkár Úr! Jómagam is mint horgászó ember azt mondom, hogy a törvényjavaslat előremutató. Úgy gondolom, hogy a halászat kontra horgászat témában itt egy évtizedes vitára pontot lehet tenni.
Sallai képviselőtársam már megfogalmazta, hogy a halászatnak Magyarországon történelmi tradíciója van, az igaz. (Gőgös Zoltán: Ezt én mondtam!) Van is történelmi tradíciója, így van, de én úgy gondolom, hogy talán egy kezünkön megszámolható azoknak az embereknek a száma, akik ténylegesen az ilyenfajta halászatból élnek. Ezzel szemben pedig van egy 300 ezres tábor, aki a sporthorgászatot pihenés céljából gyakorolja. A nagy számok törvénye alapján ezeknek az embereknek mindenféleképpen biztosítani kell arra minden lehetőséget, hogy ezt a hobbit, ezt a pihenési gyakorlatot nyugodt körülmények között tudják folytatni.
A túlhorgászással és egyéb aggályokkal kapcsolatban úgy gondolom, itt is meg lehet teremteni az egyensúlyt. Gyakorlatilag annyit kell tenni, hogy a halaknak a kialakított vagy természetes ívóhelyét az embereknek egyszerűen békén kell hagyni, és akkor egy kifogyhatatlan halszaporulat lesz a vizeinkben.
Arra is szeretném felhívni a figyelmet, hogy a természetes vizeink, illetve az üzletszerűen üzemeltetett halastavak kapcsán is felmerültek rendkívül furcsa anomáliák, amelyek még megoldásra várnak. Például Borsod megyében volt egy olyan eset, hogy adott volt egy tó, ahol a vízkészlet nyilván a magyar államé, a meder, tehát a földterület egy magánszemélyé, a partszakasz körben az önkormányzaté, a halászati jog pedig egy negyedik személyé volt. Úgy gondolom, hogy aki ebben a helyzetben bármilyen előrelépést tud eszközölni, az varázsló. Ezekre a helyzetekre, ezekre a problémákra mindenképpen megoldást kell találni.
Az erdővel kapcsolatos törvényjavaslat kapcsán is elmondtam, itt is elmondom, hogy én nagyon fontosnak tartom a felügyeletet. Úgy emlékszem, kereszténydemokrata képviselőtársam is utalást tett rá, hogy a halőri szolgálatot bővíteni kell. Szeretném felhívni a figyelmet arra, hogy nemcsak a tavaknál és a nagyobb folyóknál van erre szükség. Most megint egy kicsit hazabeszélek a saját példám alapján, mert a legértékesebb halainkat is tömegével lopják. Most azokra a hegyi patakokra célzok - hál’ istennek én ilyen környéken, ilyen környezetben élek -, ahol még bőséges pisztrángállomány van a hegyi patakokban, de ne tudják meg, hogy milyen módszerekkel, milyen eszközökkel fogdossák össze ezeket a jószágokat. Másrészt a halőri szolgálatnak egy kiemelten fontos feladata lenne a hallopások megakadályozása, amelyeknek az egyik legbeváltabb módszere az, hogy a folyók áradása után a visszamaradott kubikgödrökből meg egyebekből mázsaszámra szedik ki a halakat. Szerintem ez sem egy tiszteletre méltó cselekedet. De úgy gondolom, hogy megfelelő törvényi szabályozás és megfelelő felügyelet mellett ez a gyalázatos tevékenység is megszüntethető.
Összességében ennyit szerettem volna elmondani ezzel a javaslattal kapcsolatban. A Jobbik Magyarországért Mozgalom számára ez a törvényjavaslat támogatható. Köszönöm szépen. (Taps a Jobbik soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me