FÖLDI LÁSZLÓ,

Full text search

FÖLDI LÁSZLÓ,
FÖLDI LÁSZLÓ, a KDNP képviselőcsoportja részéről: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Államtitkár Úr! Engem az elmúlt hetekben, hónapokban több helyi horgászegyesület vezetése is megkeresett, hogy mikor lesz már a pecázásról szó, a horgászatról szó a parlamentben. Nagyon örülök, hogy ez a törvénytervezet idekerült elénk, hiszen ez a törvénytervezet kimondja, hogy Magyarország halgazdálkodási vízterületeinek halállománya nemzeti kincs - nagyon fontosnak tartom -, természeti érték és fontos gazdasági erőforrás, amelyet a társadalomnak védenie kell, hasznosítását pedig a természetes megújulást elősegítve a fenntarthatóság szempontjai szerint kell tervezni és megvalósítani.
Az új törvény talán egyik legfontosabb eleme, hogy a deklaráltan rekreációs, azaz hobbitevékenységnek számító horgászatot a halászat elé helyezte.
(19.30)
A természetes vizek halgazdálkodásában a horgászati cél a prioritás. A horgászat, a horgászsport és a horgászturizmus fejlesztése olyan lehetőség, ami hazánk szinte minden területén adott.
Az új törvényi kerettel a korábbi zsákmány-centrikus szabályozás megfordult. Most már törvényi előírás lesz, hogy a halgazdálkodási vízterületen minden tevékenységet - nem csak a halászatot, horgászatot - úgy kell végezni, hogy az a halállományok fennmaradását és természetes módon történő megújulását lehetővé tegye, illetve ne akadályozza. Az új szabályozás a halak telelő- és szaporodóhelyeinek védelméről is gondoskodik. Emellett az elővigyázatosság és a fenntarthatóság elvét szem előtt tartva alkalmaz új tilalmi időket és méretkorlátozásokat.
Természetesen mit sem ér az új rendelkezés, amely sok halat hagy felnőni a vizekben, ha nem gondoskodunk azok őrzéséről. Az új jogszabályi háttér ezért ebben is erősített. A halőrzés hatékonyságának javítása, a halászati őrök létszámának emelése és az állami halászati őrzés lehetőségének megteremtése az értékes halállományok megóvását szolgálja. Mint ahogy előttem államtitkár úr is, képviselőtársaim is említették, nem fogom külön elemezni, de pontosítja a halastó és a horgászat fogalmát is a tervezet.
Fontos számunkra, hogy előírja: az önkormányzatok kizárólag az állam javára mondhatnak le halgazdálkodási jogukról, hogy a korábban már más számára átadott jogok is az államra szállnak a szerződések lejárta után. Fontosnak tartjuk, hogy az új rendelkezés biztosítja a halgazdálkodási hatóság szankcionáló tevékenységének hátterét megadó jogszabályrész megteremtését. Ezáltal törvénybe épülnek be a halgazdálkodási és a halvédelmi bírság kiszabásához zsinórmértékül szolgáló mérlegelési szempontok, illetve a bírság mellőzésének lehetősége.
A KDNP frakciója nevében tisztelettel javasolom a tisztelt Háznak, hogy támogassák a törvényjavaslatot, és szavazatukkal is erősítsék meg. Köszönöm a figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me