SALLAI R. BENEDEK,

Full text search

SALLAI R. BENEDEK,
SALLAI R. BENEDEK, az LMP képviselőcsoportja részéről: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Államtitkár úr, bocsásson meg, hogyha figyelmetlen voltam. A vadászati és a vadgazdálkodási törvénynél egyértelműen kiderült, hogy ez egy tűzoltójellegű munka, és később egy átfogó szabályozás lesz. Ha jól értem, akkor most ez maga az átfogó szabályozás tehát a halászati és halgazdálkodásiban. (Dr. Bitay Márton Örs: Nem.) Ez csak azért fontos, mert a jogszabályt átnézve én azt hiszem, hogy a házszabály tiltja azt, hogy esetleg olyan módosítókat nyújtsak be, amik nincsenek megnyitva jelen pillanatban, pedig jó néhány olyan egyéb rendelkezés van, aminek a módosítási javítása indokolt lenne. Ezekről szerettem volna szót ejteni.
Hadd hívjam már fel az államtitkár úr figyelmét, hátha esetleg a későbbi munka során tudják ezt hasznosítani, hogy nagyon sok esetben komoly problémákat okoz a jelenlegi szabályozás a kutatási célú halfogásnál. Gyakorlatilag a végrehajtási törvény 45. §-ában nincs benne például a kutatási célú halfogási engedély felsorolva, ezért, ha a jogszabály ezen helyét szűklátókörűen értelmezzük, akkor ez jogosulatlan halászatnak minősülne jelen pillanatban, hiszen kiszedi a halat.
Ugyanígy vannak például problémák a halászgépet kezelő képesítés mellett, ahol például egybeköti a mezőgazdasági és erdészeti gépkezelőnél, pedig ez minden bizonnyal a „valamint” helyett egy „vagy”-ot szeretett volna jelenteni.
Ha megengedi államtitkár úr, akkor nem tartom fel ezzel, hiszen most nem részletes vitát folytatunk, de megköszönném, hogyha elfogadná azt, ha átküldeném ezen javaslatokat, amik ezzel kapcsolatban felmerültek, mert ezek majdnem mindegyike olyan, ami jobbító szándékú javaslat, hiszen jó néhány esetben gyakorlatilag az életszerűséget szolgálnák. Tehát például most az van, hogy az utolsó kutatási nap után 30 napon belül kötelező egyszerűsített jelentést küldeni. A legtöbb kutató azt mondja, hogy ez teljesíthetetlen, hiszen abban az időszakban, míg a kutatás zajlik, diktafonra vagy máshogy rögzítik az adatokat, télen feldolgozzák, és ez rendszerint így történik. Tehát ezeket át fogom küldeni akkor, és ezekkel nem terhelem államtitkár urat és a képviselőtársaim idejét.
Összességében annyit szeretnék elmondani, hogy a jogszabály-módosítás jelentős része olyan, ami támogatható, habár szeretném azt elmondani, hogy a magunk részéről azért vannak azzal kapcsolatban aggályaink, hogy ez a nagyon horgászközpontú szabályozás hosszú távon mennyire produktív Magyarország halfaunájának megőrzése érdekében. Gőgös képviselőtársam már említette ezt. Bizony mindenképpen megpróbálnék arra lehetőséget teremteni a hagyományos halászati módoknak, tehát nem a nagy, széles vezetőhálók, meslencek vagy ilyenek alkalmazásáról beszélek. A hagyományos halászati módoknak, a merítőhálós halászatnak, ami jó néhány természetes vízen gyakorlatilag extenzív megélhetést jelentett egy-egy családnak, ezeknek az újbóli megteremtésének a lehetőségére jó lenne, ha tudnánk valamilyen lehetőséget teremteni.
Szintén Gőgös képviselőtársam említette meg azt, amit akartam mondani. A Balatont nem ismerem annyira, de ezek szerint ott is probléma, de a természetes vizeknek egy jelentős részénél is, most a Tisza-tó térségében horgászati hasznosítás van kizárólag, a nagy testű planktonevők horgászati hasznosítása problémákat vet fel, tehát egyszerűen nem lehet szabályos eszközökkel normálisan kiszedni azt a mennyiséget, ahogy kell. Ilyen esetekben minden bizonnyal át kellene azt gondolni, hogy az őshonos halfaunának a sportcélú hasznosítása növekedjen, míg az ilyen jellegű fogyasztási vagy bármilyen kereskedelmi célúban pedig az ilyen jellegűek kiemelésére kerüljön sor, annak érdekében, hogy az adventív fajok visszaszorítására megteremtődjön a lehetőség.
Minden bizonnyal a horgásztársadalom örömmel fogja fogadni a halgazdálkodásról és a hal védelméről szóló jogszabály ezen módosítását. Nekünk még egy picit rágni kell ezt, ezért most nem tudom közölni a frakciónk álláspontját. A Fenntartható fejlődés bizottsága fogja tárgyalni hétfőn a részletes vitában, addigra minden bizonnyal ki fog alakulni az a kép, hogy lehetséges, hogy ennek a támogatására megnyílik a mód, viszont lehet, hogy néhány pontban pedig kérnénk más területeken, más szakaszokon a módosítás lehetőségét, hogy esetleg a kormányzat gondolja át, hogy ő terjessze be. Nyilván nem produktív az, ha én terjesztek be ilyet, akkor nagyjából ismerjük a képviselőtársaink magatartását, de hátha a kormányzat esetleg meg tudja fontolni ezeknek a létjogosultságát.
A részletes vitában folytatjuk, és meg fogjuk nézni ennek a lehetőségeit, és szíves figyelmükbe ajánlom Magyarország ősfoglalkozásainak tanulmányozását. Hermann Ottó-évről emlékezett meg nemrég itt a tisztelt Ház. Azért a halászat és a hagyományos halászati módok fenntartására mindenképpen kell majd még lehetőségeket pazarolnunk.
És egy utolsó utáni gondolat, amit Magyar képviselőtársam említett meg, és nagyon-nagyon fontos. Ma egy érdekes párbeszédet folytattunk, és a legtöbb dologban egyet is értettünk a vadgazdálkodási törvénnyel kapcsolatban. Ha megpróbáljuk analógiába állítani ezt a két rendszert, a halgazdálkodás és a vadgazdálkodás részeit, azért az egyértelműen és nyilvánvalóan látszik, hogy egy vadgazdálkodónak ahhoz, hogy eredményességet tudjon produkálni, egy folyamatos élőhely-fejlesztési és élőhely-fenntartási törekvést kell megvalósítania.
Az lenne a jó, hogyha a szabályozás elősegítené azt és ösztönözné azt, hogy a horgászati és sporthorgász célú hasznosítóknak is meglegyen az ösztönzés, ami akár az ívóhelyek kialakítására, akár pedig az élőhelyek fenntartására a lehető leginkább lehetőséget teremtene, mert bizony jó néhány területen szerintem meglenne erre a gazdasági lehetőség, hiszen a sportcélú hasznosítás azért semmiképpen nem tekinthető veszteségesnek a normális, nagyobb víztereken.
(19.50)
Pártunk, hazánk és frakciónk még fogja vizsgálni ezt a jogszabályt. Nem látunk benne semmi komolyabb kivetnivalót. Mint mondom, szemléletileg mi egy picit változtatnánk rajta, de a más módosítások elegendők lesznek. Köszönöm szépen a szót, elnök úr.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me