DR. BÁRÁNDY GERGELY,

Full text search

DR. BÁRÁNDY GERGELY,
DR. BÁRÁNDY GERGELY, a Törvényalkotási bizottság kisebbségi véleményének ismertetője: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Meglepődve hallgattam egyébként a bizottsági üléseken is és most is Vas Imre képviselőtársam véleményét, amely szerint a köztársasági elnök valójában apróság miatt, lényegtelen kérdések miatt küldte vissza a törvényjavaslatot az Országgyűlésnek. Nem igazán tudom hová tenni, tisztelt képviselőtársam, hiszen hogyha egy rendelkezés a köztársasági elnök szerint a tisztességes eljáráshoz és a jogorvoslathoz való jogot sérti, akkor nem tudom, ön hogy és milyen alapon állítja azt, hogy ez lényegtelen. Nem tudom, tisztelt képviselőtársaim, hogy önök, ha már a köztársasági elnök nem az Alkotmánybírósághoz fordult, hanem ide küldte vissza megfontolásra ezt a kérdést, akkor legalább a saját köztársasági elnöküknek, aki az önök parlamenti padsorából került ki, aki korábban az önök házelnöke volt, a véleményét miért nem fontolják meg. Ez a vita bontakozott ki egyébként jórészt a Törvényalkotási bizottság ülésén is.
Tisztelt Képviselőtársaim! A mi meggyőződésünk az volt, és most is az, hogy a köztársasági elnök nem járt el helyesen akkor, amikor visszaküldte az Országgyűléshez ezt a javaslatot. Nem azért nem járt el helyesen, mert ez a javaslat vagy ez a törvény jó lenne, hanem azért, mert ha a köztársasági elnök egyébként a mi álláspontunkkal is egyezően úgy ítéli meg, hogy ennek a javaslatnak az egyes szakaszai, egyes részei sértik a tisztességes eljáráshoz való jogot, vagy sértik a jogorvoslathoz való jogot, akkor nem a parlamenthez kell visszaküldeni, hanem az Alkotmánybírósághoz kell elküldeni, hiszen minden bizonnyal, ha ezek a jogok sérülnek, akkor a törvény, úgy, ahogy van, alaptörvényellenes, alkotmányellenes.
Sajnáljuk azt, hogy a köztársasági elnök úr most már nem először játssza ezt el velünk, ugyanis egyszerűbb ide visszaküldeni, majd a parlamenti többség úgyis ugyanúgy jóváhagyja, vagy egy kis módosítással hagyja jóvá, ahogy az általában szokott lenni, mint kitenni annak a parlamenti többséget, az elvbarátait, hogy esetleg az Alkotmánybíróság másképp dönt a törvényjavaslattal kapcsolatban. Mindazonáltal, tisztelt képviselőtársaim, azt gondolom, az szégyenteljes dolog, hogy ezeket a javaslatokat még érdemben megfontolni sem hajlandóak. Államtitkár úrral volt egy vitánk akkor, és ezt csak azért idézem fel most röviden, mert ez alapvetően egy másik törvényjavaslathoz kötődik, amit szintén visszaküldött a köztársasági elnök úr, viszont, mivel a téma szempontjából erősen összefügg ez a kettő, legalább egy említést érdemel.
Államtitkár úr, talán most már ön is belátja, hogy baromi nagyot hibáztak akkor, amikor nem egyeztettek az érdekvédelmi szervezetekkel. Ennél bővebben majd a másik törvény vitájában fogunk beszélni, amikor arról tárgyal a Ház, amit egy időben küldött ezzel a javaslattal vissza a köztársasági elnök.
Úgy gondolom, ezek után a hibák után a kormánynak legalább annyi belátással kellett volna lennie - még egyszer mondom -, hogy érdemben foglalkozik a kifogásokkal és a kritikákkal, nem pedig jó hagyományaihoz híven ismét erőből próbálja áttolni az egészet, ugyanúgy, ahogy a korábbi silány szabályozás szövege szólt. Nagyon szépen köszönöm. (Taps az MSZP soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me