DR. TÓTH BERTALAN,

Full text search

DR. TÓTH BERTALAN,
DR. TÓTH BERTALAN, az MSZP képviselőcsoportja részéről: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Az egyezmény hatálya azon jogszabályokra terjed ki, amelyek a társadalombiztosítási jogviszony alapján nyújtott öregségi és hozzátartozói nyugellátásokat, a kötelező egészségbiztosítási ellátásokat, a megváltozott munkaképességű személyek ellátásait szabályozzák. Emellett a munkahelyi balesetekkel és foglalkozási megbetegedésekkel összefüggő ellátások és jogosultságok szabályainak koordinációjára is kiterjed. A másik ország területén való munkavégzéssel kapcsolatban a jelen egyezmény kimondja, hogy a munkavállaló, önálló vállalkozói tevékenységet folytató személy biztosítási kötelezettsége annak a szerződő államnak a jogszabályaihoz igazodik, amelynek területén az illető személy keresőtevékenységet végez.
Az általános szabály alól kivételt képeznek többek között a másik szerződő fél területére kiküldött, állami és közszolgálatban foglalkoztatott személyek és munkaadók által a másik ország területére munkavégzés céljából kiküldött munkavállalók, önálló vállalkozói tevékenységet folytató személyek, a nemzetközi fuvarozás és szállítmányozás keretében foglalkoztatott személyek.
A különleges rendelkezések négy fejezetben hangolják össze a nemzeti szabályozó rendszereket, eljárásokat. Ezek az alábbi ellátásokat érintik: természetbeni egészségügyi, valamint a betegség és anyaság esetén járó ellátások, a munkahelyi balesetek és foglalkoztatási megbetegedések esetén járó ellátások, a nyugellátások, öregségi és halál esetén járó nyugellátások, valamint a rokkantsági, illetve a megváltozott munkaképességű személyek ellátásai.
A Magyar Szocialista Párt támogatja a törvényjavaslat elfogadását. Köszönöm szépen. (Taps az MSZP soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me