DR. LEGÉNY ZSOLT

Full text search

DR. LEGÉNY ZSOLT
DR. LEGÉNY ZSOLT (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Ahogyan a vezérszónokunk említette, az MSZP-frakció támogatni fogja ezt a törvényjavaslatot, hiszen pontosító, technikai jellegű változások, illetőleg adminisztratív tehercsökkenések azok, amelyek igazából jellemzik a törvényjavaslatot. Ahogyan említettem, minden olyan megoldást támogatunk, amely a mezőgazdaságban élőknek, a mezőgazdasági szereplőknek könnyítést tud hozni.
Itt már többen kiemelték, államtitkár úr is az expozéban, de a vezérszónokok is azt a két, mondjuk úgy, hogy fontos változást, amely szerintünk a gerincét, a lényegét adja ennek a törvényjavaslatnak, az egyik a halastó kérdése volt, a másik pedig ezek a bizonyos bogyósültetvények. Ez a módosító javaslat újraszabályozza a földvédelmi engedélyezési eljárást, tartalmilag a hatályos megoldást követi egyébként, egy új esettel gazdagodik ez a szabályozás, a földvédelmi eljárás lefolytatása alól mentes esetek köre a halastó létesítésével kibővül, mivel a halastó jelenleg már nem minősül termőföldnek. Indokolt tehát, hogy a földvédelmi eljárás lefolytatása nélkül lehessen termőföldet halastó létesítése céljából igénybe venni, ahogyan Győrffy képviselőtársunk említette, így ez az eset gyakorlatilag a művelési ág változásának fog majd megfelelni.
A termőföld védelméről szóló törvény 59. §-a értelmében jelenleg a gyümölcsültetvények telepítéséhez gyümölcsfaültetvény esetében 3 ezer négyzetméter, bogyósgyümölcs-ültetvény esetében ezer négyzetméter felett kell engedélyt beszerezni a telepítési hatóságtól, s ahogyan államtitkár úr említette az expozéjában, a bogyósgyümölcsök esetében is 3 ezer négyzetméterre, mondjuk úgy, hogy emeli fel a jogszabálytervezet ezt a bizonyos határt. Üdvözítendőnek tartjuk, azt gondoljuk, hogy támogatható jogalkotási lépés, miként az is, hogy a telepítési engedély érvényességi idejét két évről három évre emeli, a telepítéshez esetlegesen igénybe vehető támogatáshoz szükséges pályázat benyújtása és elbírálása, valamint a szaporítóanyagok beszerzése ugyanis a hatályos előírás szerint két évnél hosszabb időtartamot is felölelhet. Tehát ezek a technikai módosítások, azt gondoljuk, hogy mindenképpen üdvözítendőek.
Természetesen, ahogyan említette már a vezérszónokunk is, mi is támogatni fogjuk ezt a törvényjavaslatot. Ezek azok a törvényjavaslatok, amelyek szerintem egy konszenzussal könnyebbé, jobbá tudják tenni a mezőgazdaságban szereplőket érintő és a Földművelésügyi Minisztérium hatáskörébe tartozó törvényeket egyaránt.
Köszönöm szépen.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me