GYŐRFFY BALÁZS,

Full text search

GYŐRFFY BALÁZS,
GYŐRFFY BALÁZS, a Fidesz képviselőcsoportja részéről: Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! A hatályos termőföld védelméről szóló 2007. évi CXXIX. törvény 9. § (2) bekezdése kimondja, hogy az ott meghatározott eseteket nem tekinti más célú hasznosításnak, jóllehet, ezek mindegyike kimeríti a termőföld más célú hasznosítását. Ez a rendelkezés nyilvánvalóan a földvédelmi eljárás lefolytatásának mellőzésére irányult, de helytelen kodifikációs megoldással. Ezt hivatott orvosolni a T/3753. számú törvényjavaslat, amely négy fontosabb témakört érint.
Egyrészt egyértelműen meghatározásra kerül, hogy mely esetekben nincs szükség a földvédelmi eljárás lefolytatására a termőföld más célú hasznosítása esetén. Ennek megfelelően nincs szükség az ingatlanügyi hatóság engedélyére osztatlan közös tulajdonú földrészletek megszüntetése során keletkező új földrészletek megközelítését szolgáló utak kialakítása, mezőgazdasági célú tereprendezés, erdőtelepítés, a földmérési, térképészeti tevékenység és halastó létesítése esetén. Ez utóbbi a korábbi szabályozáshoz képest új elemként jelenik meg. A halastavak létesítése ezáltal gyakorlatilag a művelésiág-váltás kategóriájába kerül.
Másodsorban a javaslat a termőföld védelmére és a kisajátításra vonatkozó szabályozás egymáshoz való viszonyát is szabályozni kívánja.
Harmadrészt pontosításra kerül a földminőségi eljárás igazgatási szolgáltatási díja számításának módja a közérthetőség elősegítése és az egységes jogalkalmazás érdekében. Meghatározásra kerülnek a díjfizetésre vonatkozó különböző szabályok is, többek között a díjfizetési mulasztás és a mentesség esetei. A díjmentes esetkörök egyes művelésiág-változásokra is kiterjesztésre kerülnek. Így például az ültetvény újratelepítése, feltéve, ha arra legfeljebb három éven belül kerül sor, hiszen nem cél, hogy ilyen rövid időtartamon belül további terheket rójunk a gazdálkodóra az újratelepítés járulékos költségeként.
Negyedrészt a módosítás további fontos célja a gyümölcsültetvény-kataszter törvényi szabályainak pontosítása. A javaslat ezerről 3 ezer négyzetméterre emeli a gyümölcsösök telepítésekor előírt engedélyezési határértéket a bogyósgyümölcsök esetében, igazodva a területalapú támogatások igénybevételének alsó határaként előírt területnagysághoz és csökkentve a kisméretű földterületen gazdálkodók terheit. Pontosításra kerül az is, hogy egyedül az árutermelő gyümölcsültetvényekre vonatkozik a telepítési engedély beszerzésének kötelezettsége.
A javaslat pontosítja a gyümölcsültetvény-kataszter tartalmát, törölve azon pontokat, amelyek szükségtelenek a telepítési engedélyezési eljárás szempontjából, továbbá a KSH egyedi azonosításra alkalmas módon is megkapja a támogatási kérelmek adatait az MVH-tól, ami a kataszter pontosságát szolgálja.
Tisztelt Képviselőtársaim! Kérem, hogy szavazatukkal támogassák majd a T/3753. számú törvényjavaslat elfogadását. Köszönöm szépen, elnök úr. (Szórványos taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me