DR. LEGÉNY ZSOLT

Full text search

DR. LEGÉNY ZSOLT
DR. LEGÉNY ZSOLT (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Egy törvényjavaslat házszabály szerinti tárgyalásának már sajátossága az, hogy néha olyasmire is reagálunk, ami esetlegesen később hangzott el.
Semmilyen vitám nincs Sallai képviselő úrral, csupán azt szeretném kiemelni, hogy ő említette a szociális szövetkezetek témakörét. Azt szerintem már a Magyar Szocialista Párt frakciója részéről a vezérszónoki felszólalásban is rögzítette Gőgös képviselő úr, hogy összességében nem fogjuk tudni támogatni a törvényjavaslatot, azonban azt mindenképpen pozitívnak és jónak tartjuk, kiemelendőnek, sőt a javaslat egyetlen pozitív pontjának, hogy a javaslat ugyan megteremti annak a lehetőségét, hogy a szociális szövetkezet részére - és itt hangsúlyozom, hogy a szociális szövetkezet részére - közfoglalkoztatási célú hasznosítási szerződéssel használatba adható lehessen az NFA kezelésében álló föld.
A Magyar Szocialista Párt frakciója már régóta szeretné a szociális szövetkezetekről szóló törvényt is egyébként a szövetkezeti törvény mellett behozni a Házba, és szeretné, ha erről tudnánk tárgyalni, majd ebben egy egységes álláspontot kialakítani. Mindenesetre azt gondoljuk és azt látjuk, hogy ez egy kifejezetten pozitív része egyébként a törvényjavaslatnak. Még egyszer mondom, teljesen más okok miatt nem tudjuk támogatni a törvényjavaslatot, de azokat, ahogy mondtam, Gőgös képviselő úr már felsorolta, úgyhogy én nem szeretném ezt megismételni és ezzel húzni az időt.
Viszont ha megengedik, a törvényjavaslattal kapcsolatban szeretném megjegyezni, hogy a FAO a 2015-ös esztendőt a talajok nemzetközi évének nyilvánította, méghozzá azzal a jelmondattal, hogy „egészséges talajokat az egészséges életért”. Ezzel pedig nem más a FAO célja, mint felhívja a figyelmet a tudatos és fenntartható talajművelés és tápanyag-gazdálkodás fontosságára.
Ezek alapján, ha egyébként a kormánynak valóban fontosak lennének védett területeink, illetve az állami földvagyon, akkor egy, az állami földvagyonnal kapcsolatos módosítás során megteremtené annak a lehetőségét is, hogy a talajminőség megőrzése a földbérletpályázatok során fontos legyen a bérleti szerződések ideje alatt.
Tekintettel arra, hogy ez sem valósul meg, mi azt gondoljuk, hogy ez egy bizonyítéka újra annak, hogy a Fidesz, illetőleg a kormány újra azt próbálja eljátszani, hogy az állami földvagyont hogyan fogja átjátszani a fideszes köröknek, de mint ahogy én említettem, azokat az okokat, amelyek miatt nem fogjuk tudni a törvényjavaslatokat támogatni, Gőgös képviselő úr már felsorolta, ezzel nem húznám az időt. Köszönöm. (Gőgös Zoltán tapsol.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me