GŐGÖS ZOLTÁN,

Full text search

GŐGÖS ZOLTÁN,
GŐGÖS ZOLTÁN, az MSZP képviselőcsoportja részéről: Köszönöm, elnök úr, a szót. Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Államtitkár Úr! Ez valóban egy elég sok területet átfogó törvény, mondhatnánk azt is, hogy sok technikai korrekcióval, de azért van ebben néhány olyan dolog, ami nem technikai, ezt előttem Győrffy Balázs képviselőtársam is jelezte.
Azzal kezdem, ami szerintünk is rendben van. Ez az a része a javaslatnak, miszerint az osztatlan közös tulajdonban lévő erdőterületek állami részét értékesítenék magának a társaságnak. Mert itt nagyjából erről van szó. Ez azért is fontos, mert látunk ezzel kapcsolatban visszaéléseket, ahol ilyen vegyes tulajdon van, ott előfordul, hogy az állam csak a tulajdonnal rendelkezik, de abból származó haszonnal nem nagyon, mert nagyon nehéz követni a gazdálkodási ügyeket, és azt általában nem is szokták jelezni. Erre konkrét példát is tudok mondani, Zirc környékén is vannak ilyen állítólagos visszaélések, de ezt majd nyilván az NFA meg fogja vizsgálni. Tehát ez a része rendben van.
Pozitív része az is, hogy a szociális szövetkezetek közfoglalkoztatási célra ingyen kaphassanak vagy ingyenes használatra is akár állami földterületet.
Ami viszont számunkra is problémás, és több környezetvédő szervezet is jelezte a miniszter úrnak korábban is, most is, hogy nem nagyon látunk arra garanciát, hogy ha a természetvédelmi területek hasznosítása vagy kezelése az NFA-hoz kerül, akkor az NFA ezzel az apparátussal, amivel jelenleg rendelkezik, képes lesz-e. Ugyanis azt látjuk, hogy azzal az állami földvagyonnal sem nagyon bír, ami jelenleg a kezelésében van, hiszen semmi nyomát nem látjuk annak, hogy a korábbi pályázatokon földhöz juttatott szereplők érdemi ellenőrzés alá essenek, érdemi vizsgálat tárgyát képezze az általuk leírt gazdálkodási tervek végrehajtása.
Ugyanis tömegesen kellett volna az elmúlt két évben vidéken új munkahelyeknek megjelenni, nem beszélve az állatállományról. Hiszen itt mindenki bevállalta azt az állatállományt a földpályázatoknál, ami az előírásban szerepelt. Az a tapasztalatunk, hogy ennek a töredéke sincs meg, vagy pedig mintegy utazó nagykövetként körbejárnak, és ugyanaz az állatállomány minden egyes ellenőrzésnél föllelhető, pontosan azért, mert erre nincs felkészülve a Nemzeti Földalapkezelő. Nincs se embere, se hozzáértő szakemberei, akik mondjuk, az ilyen típusú visszaéléseket, az állatutaztatásokat ki tudnák zárni. Látjuk azt is, hogy a Hortobágyon milyen pályázatok voltak, ugyan azt nem az NFA bonyolította, hanem pont a nemzeti park, de a gyakorlata ugyanaz volt. Sőt, mondhatnám azt, hogy elvileg még lazább, annak ellenére, hogy nemzeti parkos volt. Hiszen nem létező állatállománnyal nyertek el hatalmas földterületeket, illetve olyan nonszensz is előfordult, hogy valaki 50 darab nagy fehér magyar kacsával 60 hektár legelőhöz jutott, ami azért elég elképesztő. (Közbeszólásra:) Igen, a kacsa állat, de nálunk 200 szokott lenni az udvaron, nem 60 hektáron. Azért mondom, hogy nem annyira legelőigényes állat, mondjuk, egy nagy fehér kacsa. Ez a baj ezzel, és azt látja a természetvédők szövetsége, a WWF és a Madártani Egyesület, hogy nincs arra garancia, hogy nem ugyanaz történik a nemzeti parkok kezelésébe kerülő területekkel, mint mondjuk, Kishantossal, hogy egyáltalán nem fog számítani, hogy milyen természetvédelmi környezetben működnek. Egy dolog számít majd, hogy jól irányítható módon, általában nyilván Fidesz közeli szereplőkhöz kerülhetnek ezek a területek.
A másik, hogy a nemzeti parkok egyik bevételi forrása volt - a saját hasznosítás mellett, amire ugyanúgy járnak nekik a különböző európai uniós támogatások, mint ha bárki más hasznosítaná - a bérleti díjak rendszere. Ebből tudtak közvetlenül őrző-védő, természetet védő és természet közeli feladatokat ellátni. Most ez a bevételük nyilván megszűnik, és ez súlyos problémákat fog okozni. Ugye, több tízezer hektárról van szó. Azt gondolom, hogy ezt a kiesést nagyon nehezen fogják tudni kezelni.
Ezenkívül én úgy gondolom, hogy az a típusú kisajátítás, és ezzel is van bajunk, aminek voltak már előszelei a nemzeti parkok kapcsán is, Borsodban és Telkibányán például, odáig rendben van, hogy jó lenne, ha a természetvédelmi területek, mondjuk, nagyobb felügyelet alatt lévő állami kézben maradnának vagy lennének. Csak egy a nagy probléma, hogy amelyik település határában csak ilyen földterület van, ott az ebből élők és ezt hasznosító tulajdonosok nem látják annak garanciáját, hogy miután tőlük ezt kisajátították, ők ezt visszakapják majd művelésre. Mert azzal van a probléma, ha ez csak azért kell, mert a térségben lévő barátok földéhségét nem tudják kielégíteni, csak ilyen módon, hogy kisajátítják azoknak a területeit, akik egyébként ezeket évtizedek óta használják. Tehát azt látom itt problémának, hogy ez egy nagyon irányított bérbeadási folyamat első lépése, és ugyanaz a gyakorlat fog megvalósulni, ami a Nemzeti Földalapkezelőnél, amiből rengeteg problémát láttunk eddig. Sőt, hogy most újabbakat mondjak, majd nyilván államtitkár úr erre mond is valamit, mert ezek most derülnek ki, miután ki lehet kérni a bírálati lapokat, hiszen bírósági döntés van róla. Mert hogyan lehet azt értelmezni, hogy nyolc beadott pályázatból egy adott szereplő kettőt nyer, hatot bukik; ugyanaz a bíráló csapat, ugyanazok a személyek a hat pályázat gazdasági tervét minimálisra pontozzák, mert annak buknia kellett, mert az másnak kellett, a kettőt meg maxi-málisra.
Na most, ha valaki nekem megmagyarázza, hogy egyazon vállalkozásnál, legyen az akár magán, akár cég, nyolc darab üzleti tervből hogyan lehet kettőt fölpontozni, hatot meg lepontozni, úgy, hogy szó szerint ugyanarról a pályázatról van szó, ugyanarról az üzleti tervről; ez csak egy módon lehet: ha nekik pontosan megmondták előre, hogy mit kell csináljanak.
(14.10)
És ez lesz a probléma, hogy úgy néz ki, hogy az NFA-nál ez a gyakorlat gond nélkül megy és működik. Valószínűleg a Hortobágyon is működött a nemzeti parknál, és volt olyan nemzeti park, ahol ezért le is mondott az igazgató, mert nem volt hajlandó ezt a dolgot végigcsinálni. Tehát én attól tartok, hogy ez a koncentráció újabb 50 ezer hektáros földmutyit előz meg. Tehát ez másra nem jó.
Egyébként a mostani állapotban én semmi problémát nem látok. Abban van logika, hogy például honvédségi terület hasznosításánál, ahol a honvédségnek nem az a dolga, hogy a használaton kívüli lőtereit, illetve a használatban lévő, csak nem érintett legelőterületeit hasznosítsa, hogy az kerüljön be egy egységes vagyonkezelésbe, de a természetvédelmi területeknél, én úgy gondolom, hogy a nemzeti parkok ilyen típusú ellehetetlenítésének az indítása, mert erre nem tudok mást mondani, hiszen ha elveszik a bevételeit, akkor annak előbb-utóbb az lesz a vége, hogy azt a feladatot se tudják majd ellátni, amit kell, ezt én semmiképpen nem tartom jónak. Tehát azért rossz az ilyenfajta megoldás, amikor egy törvénybe belepakolnak sok mindent, mert én most beszéltem két-három olyan ügyről egy törvény kapcsán, ami teljesen logikus és értelmes, és azt gondolom, hogy meg kell csinálni, de van számos olyan eleme ennek a benyújtott javaslatnak, ami viszont nem támogatható. Tehát összességében azt tudom elmondani, hogy ebben a formájában biztos, hogy nem tudjuk támogatni.
Ezt a javaslatot mindenképpen - figyelembe véve a környezetvédelmi szakmai szervezetek álláspontját - vissza kellene vonni, azt a részét el kellene felejteni, ami a nemzeti parkoknak a földbevonását érinti, a többit meg - úgy gondolom - érdemes behozni a parlament elé, mert azt jó szívvel tudná szerintem nagyjából a parlament egésze vagy döntő többsége támogatni. Én azt javaslom, államtitkár úr, ezt fontolják meg, hogy ebben az ügyben még szakemberekkel folytassanak le egy konzultációt, adjanak nekik világos választ, mert ezekre a kérdéseikre, hogy erre érdemben miért van szükség, nem kaptak választ. Ön próbálta elmondani, hogy mi ennek az oka, hogy az egységesítés meg a tisztán látás, de én úgy látom, hogy ebben a formájában ez a Nemzeti Földalapkezelő arra, hogy ez korrektül csinálja, nem alkalmas, ott kell először gyökeres változtatásokat tenni. Meg azt a gyakorlatot, amiről a miniszterelnök úr is többször válaszaiban azt mondta, hogy felül kell bírálni meg voltak is ebben lépések, azokat a gyakorlatokat megszüntetni, és onnantól kezdve talán majd lehet valamikor erről értelmesen tárgyalni, de addig szerintem nem.
És én most nem szeretnék a magánföldek kapcsán dolgokat előhozni, de azért egy dolgot megemlítenék, hogy nagyon-nagyon elkeserítő - és itt van a kamara elnöke, legalább hallja - a gyakorlat, amit a kamara által ebben a dologban kirendelt bizottságok végeznek, hogy kizárólag a saját embereik érdekeit nézik a földértékesítésnél, fél- meg egyhektáros területeket tekintenek felhalmozási célú vásárlásnak. Én azt gondolom, hogy ez vérlázító; Veszprém megyében is volt rá példa, Győr megyében is volt rá példa. Nem beszélve arról, hogy helyben kialkudott, szokásoknak megfelelő árakra mondják azt, hogy drága, és egyszerűen elutasítják az ellenjegyzését a dolognak. Ez tömeges, csak szeretném jelezni, államtitkár úr, nem erre szegődött a kamara.
Nagyon gyorsan meg kellene csinálni a települési földbizottságokat, mert ennek így nem lesz jó vége. Le van blokkolva az egész földforgalom. És sajnos olyan visszaéléseket tapasztalunk, ami egyértelműen azt bizonyítja, hogy most már nem elég az állami földekkel kapcsolatos visszaélések meg az azzal kapcsolatos mutyizás, hanem rátette a Fidesz vagy megpróbálja rátenni a kezét a magánföldekre is a saját maga által kreált és nagyon-nagyon kis többséggel megválasztott kamarákon keresztül. Ezt sürgősen abba kell hagyni, ebből komoly probléma lesz.
Nem beszélve arról, hogy már most látszik, hogy fognak megszűnni cégek - amit én másfél éve mondtam - a földtörvény miatt. Most legutoljára egy szigetvári gazdaság vezetője jelezte, hogy 70 embert fognak elbocsátani, mert lejárnak az állami földbérletek és nem fognak tudni működni. Higgyék el - én ezt mondom másfél éve -, ez tömeges lesz, nyolcvanegynéhány forintos tejár mellett minden tehenet fejbe fognak lőni Magyarországon, ahol nem biztosított a földvagyon vagy a földhasználat hosszú távon. Mert ez lesz a logikus döntés.
Adhatnak ehhez bármilyen kiegészítő támogatást, akkor is ez a szakma nem bírja el azt, hogy úgy tartsunk állatot, hogy nincs hozzá föld. Ezeket érdemes, úgy gondolom, újragondolni, mert ebből komoly probléma lesz, nem most, nem két év múlva, hanem öt éven belül. Köszönöm szépen a figyelmüket. (Taps az MSZP soraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me