GŐGÖS ZOLTÁN

Full text search

GŐGÖS ZOLTÁN
GŐGÖS ZOLTÁN (MSZP): Köszönöm szépen. Érdekes dolgokat mondott Győrffy Balázs képviselőtársam. Balázs, ha én annyit keresnék, mint te ebből a két jó állami állásból, lehet, hogy én is hazudnék így (Derültség a Jobbik soraiban. - Dr. Bitay Márton Örs: Zoli! Zoli!), tehát csak ennyit szeretnék erre mondani. Mert megvan az a pénz nyilván, hogy az embernek korpás legyen a haja. De azért azt szeretném mondani, hogy egyedül a Fidesz volt az, aki pályázat nélkül 50 éves bérleti jogviszonyt alakított ki. Soha senkinek nem adtunk pályázat nélkül földet, ezt szeretném határozottan visszautasítani. Az átlagos aranykorona-érték a licitek után 1400 forint volt, ezt ti levittétek 1200-ra, csak jelzem, és a földbérleti jogért is ki kellett fizetni a földérték legalább 10 százalékát.
(14.50)
Ezzel a számítással Mészáros Lőrincnek nagyjából 150 milliót kellett volna fizetni a bérleti jogért, csak úgy mondom. Innentől kezdve szerintem jobb, ha ezen túllépünk, mert ez abszolút nettó hazugság, hogy bárki is pályázat nélkül földet kapott volna tőlünk - nem kapott. Az a mostani gyakorlat, hogy évekre hosszabbítgatja az NFA pályázat nélkül a földeket. Nem volt ilyen. Egyébként le sem jártak a bérleti szerződések, mert az tudni kell, hogy az első bérbeadások az Antall-kormány idején voltak, ’94-ben és húsz évre. Azok 2014-ben jártak le, tehát innentől kezdve tömeges bérbeadást utána a fideszes kormány alatt lehetett csak végrehajtani, tehát innentől kezdve ez a része sem igaz.
Abban viszont talán nincsen vitánk, hogy a Hortobágyon nagyjából 30 ezer birkának és körülbelül 6 ezer tehénnek a jelenlegi állás szerint nincsen legelője, mert elvitték olyanok a legelőt, akik egyetlenegy darab állattal nem rendelkeznek, de mindegyiküknek nagyon jó kapcsolatrendszere van. Ezt tökéletesen föltártuk, tökéletesen föltárta a Kehi, ami még mindig nincsen lezárva. Most addig eljutottunk, hogy 14 pályázatot visszavonatott, újra kell kötni, de ott nem 14 pályázatról van szó, ott 32 cég alakult egy hónappal a pályázat kiírása után, mind Fidesz közeli, hogy elnyerjék azokat a legelőket, ami után több millió forint európai uniós támogatást kapjanak.
Ezeket rendbe kell tenni, mert ott kis családok maradtak megélhetés nélkül, ezt szeretném külön hangsúlyozni. Köszönöm szépen a figyelmet. (Taps az MSZP soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me