GYŐRFFY BALÁZS,

Full text search

GYŐRFFY BALÁZS,
GYŐRFFY BALÁZS, a Fidesz képviselőcsoportja részéről: Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! A T/3788. számú, az állami földvagyon kezelésével összefüggő egyes törvények módosításáról szóló törvényjavaslat többségében technikai jellegű, azonban emellett több fontos és régóta várt módosítást is tartalmaz. Az állam által az állampolgárok tulajdonában igazságtalanul okozott károk részleges kárpótlásáról szóló törvény szerint a szövetkezet által kialakított földalapokba ki nem jelölhető védett és védelemre tervezett természeti területek a Nemzeti Földalapba kerülnek.
Az ezzel kapcsolatban most beterjesztett jogszabály-módosítás igazából csak a pontosítást szolgálja. Ezek a területek ugyanis korábban is a Nemzeti Földalapba tartoztak, csak a jogszabály erről nem rendelkezett. A változás lényege, hogy nem automatikusan kerül a nemzetipark-igazgatóság vagyonkezelésébe a terület, hanem azt kérnie kell az NFA-tól. Ki kell emelni, hogy ez a folyamat az országban már körülbelül 99 százalékban lezárult, és ezek a földek a nemzeti parkokhoz kerültek. Itt igazából csak néhány ilyen ügy várható.
(14.00)
A védett természeti területek elővásárlási joga kapcsán javasolt új szabályok alapvető indoka az új földforgalmi törvényhez való igazodás és az egységes állami földvagyonkezelés. A földek esetében most az NFA gyakorolja az elővásárlási jogot, védett földek esetében azonban a nemzeti park igazgatósága, ami jogalkalmazói oldalon számos probléma forrása, illetve az is gondot jelent, hogy a forráshiány miatt nem tudnak élni az elővásárlási jogukkal.
A javaslat a nemzetipark-igazgatóságok adminisztratív terheit csökkenti azzal, hogy a földnek minősülő védett természeti területek esetében az elővásárlási jog gyakorlásával kapcsolatos ügyintézést a továbbiakban az igazgatóságok helyett az NFA fogja végezni. A rendelkezések tágítják az igazgatóságok mozgásterét a védett természeti területek állami tulajdonba vételére. A tervezet szerint, amennyiben az igazgatóságok a mező- és erdőgazdasági földek forgalmáról szóló törvényben meghatározott, földnek minősülő védett természeti területek vonatkozásában jelzéssel élnek az MFA felé az elővásárlási jog vonatkozásában, úgy az NFA számára kötelezettséget teremtenek az ingatlan megvásárlását illetően. Ilyen kötelezettsége korábban az NFA-nak nem volt, a nemzetipark-igazgatóságoknak pedig jellemzően forrásuk nem volt az ilyen elővásárlási jog gyakorlására a legértékesebb védett természeti területek kapcsán.
A javaslat szerint az NFA-forrásból állami tulajdonba kerülő védett természeti területet az NFA köteles nemzetipark-igazgatósági vagyonkezelésbe adni. Ilyen kötelezettség sem állt és áll fenn a hatályos jogi szabályozás alapján. Szükséges továbbá, hogy ne az árverési becsérték, hanem az NFA által a saját értékbecslője útján megállapított érték legyen az irányadó, amit az államnak fizetnie kell. Sajnos a jelenlegi árverési gyakorlat miatt tömeges a visszaélés, és ennek most már igazán véget kell vetni. Az árverések során megállapított becsérték körülbelül 85-90 százaléka túlzó, gyakran annyira, hogy még a becsérték 50 százaléka is magasabb a reális ingatlanforgalmi értéknél. Kiemelten fontos tehát az állami vagyon és költségvetési források védelme érdekében, hogy a tárgyi árverések kapcsán minden esetben, ahol túlzó mértékű becsérték kerül megállapításra, ott az NFA által megállapított becsérték legyen irányadó és elfogadandó.
A közfoglalkoztatás egyik meghatározó eleme a mezőgazdasági Start-munkaprogram. Ennek továbbviteléhez, illetve kiszélesítéséhez szükséges, hogy az önkormányzatok megfelelő nagyságú termőterülettel rendelkezzenek. A közfoglalkoztatásból való kimenet egyik lehetősége, hogy a közfoglalkoztatottak szociális szövetkezeteket alapítsanak, és rendelkezzenek mindazon eszközökkel, amelyek biztosítják a megerősödésükhöz szükséges termelőeszközöket. A jogszabály-módosítás biztosítja az önkormányzatok részére a föld használatának közfoglalkoztatás és szociális földprogram céljára történő megszerzését és e célra történő hasznosítását. A módosítással megteremtődik az összhang a földforgalmi törvény és a Kftv. között. (Szórványos taps a kormánypárti padsorokban.)
Tisztelt Képviselőtársak! Kérem, hogy hozzászólásaikkal, illetve szavazataikkal támogassák a T/3788. számú törvényjavaslat elfogadását. Elnök úr, köszönöm szépen, hogy meghallgattak.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me