SALLAI R. BENEDEK,

Full text search

SALLAI R. BENEDEK,
SALLAI R. BENEDEK, az LMP képviselőcsoportja részéről: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Viszonylag sok dolog van, amiről beszélni kell. Egy jó darabig érdeklődéssel hallgattam az államtitkár úr előterjesztését, és utána meghallgattam Győrffy képviselő urat is a kormánypárt részéről, de megnyugodtam, utána rájöttem, hogy csak színészet az egész, tehát nem kell elhinni, amit mondanak, mert valójában másról van szó. Én teljesen őszintén elhiszem egyébként azt, hogy a Fideszben van olyan ember, aki ezt elhiszi, tehát én látom azt az önök soraiban is, hogy van egy halom jó szándékú ember, aki elhiszi ezeket a maszlagokat, hogy ezek majd a bürokráciacsökkentést meg a korrupcióellenes harcot, meg a rezsicsökkentést, meg az éhező gyerekeket fogják megoldani, de itt nem erről van szó.
Bocsássanak meg, hogy még nem a szakmai hozzászóláshoz kezdek, hanem hogy egyszerű magyar emberként mit látok. Tehát volt egy rendszerváltásnak nevezett valami, és onnantól kezdve a különböző kormányok azzal foglalkoztak, hogy hogyan lehet a saját érdekkörük zsebébe kinyomni az állami vagyont, hogy lehet üzemeket felszámolni, hogy lehet egy gyári feldolgozóipart felszámolni, hogy lehet tönkretenni azokat az gyárakat, amelyek, mondjuk, piaci versenyt jelentenek, hogy lehet mindezt privatizálni, hogy lehet az állami gazdaságokat a piszkos tizenkettőként emlegetett saját zsebekbe átdugni, és ezt csinálták teljesen pártállástól függetlenül mindenféle kormányzó pártok az elmúlt 25 évben. Ez odáig zajlott az elmúlt 25 évben, hogy lassan kiürült az állam zsebe, egyre kevesebb dolog van, amit el lehet vinni a haveroknak.
És mi van még ott? Ott van a védett területek része, amire sajnos ezek a gonosz nemzeti parkok valamilyen természetvédelmi szempontokat akarnak érvényesíteni, mindenféle ilyen kis fütyörésző madarakra meg nem tudom, mikre, amik a gazdaságnak nyilván nem fontosak, nem járul hozzá a GDP-hez egyetlen ilyen védett faj se nagyon - ahogy vesszük -, és zavaró az, hogy itt van egy kis föld. Nem sokról beszélünk, mert pár tízezer hektárról beszélünk összesen. De 300 ezer hektár van a nemzeti parkok vagyonkezelésében? 300 ezer hektár az, ami teljesen. Van Magyarországon 9,3 millió hektár terület, abból 5,3 millió hektár termőföldnek minősül, ebből van 300 ezer hektár, egy egészen kicsi rész, amit a nemzeti parkok azért tartanak, hogy elsődlegesen a természetvédelmi szempontok érvényesüljenek. És most vannak emberek, akik azt szeretnék, hogy csak jobb lenne, ha saját magunk rendelkeznénk fölötte, és valahogy rá lehetne tenni erre a kezünket.
És akkor jönnek ezzel a bürokráciacsökkentéssel meg az éhező gyerekekkel, meg a rezsicsökkentéssel, meg amivel szoktak, és akkor a képviselőik jelentős részét meg lehet erről győzni, hogy ez a bürokráciaellenes harc része. De nem az! Miért lenne az? Ha az lenne, akkor - meg kell szüntetni az NFA-t. Mi a francnak?! Az összes védett területnél a nemzeti parki igazgatóságokhoz át kell tenni a vagyonkezelési jogot, ami nem védett, azt oda kell adni az önkormányzatoknak, hogy boldoguljanak a szociális szövetkezeteikkel meg a közmunkával meg ilyesmivel. Mi a francnak nekünk NFA? Csökkentsünk így bürokráciát! (Az elnök csenget.) Szó nincs erről… (Derültség.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me