DR. SIMON MIKLÓS,

Full text search

DR. SIMON MIKLÓS,
DR. SIMON MIKLÓS, a Fidesz képviselőcsoportja részéről: Köszönöm szépen. Tisztelt Ház! Tisztelt Országgyűlés! Az elmúlt időszakban a kéményseprőipari szolgáltatás területén számtalan probléma merült fel, gondolok itt elsősorban az ellátatlansági problémákra. A törvényjavaslat elsődleges célja ezeknek az ellátási problémáknak a kiküszöbölése, továbbá a megváltozott uniós és hazai szabályozás összhangjának a megteremtése. Több vidéki település várakozással tekint a törvényjavaslatra, hogy a kéményseprői szolgáltatást az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szervezetén belül egyesítsék.
A kéményseprőipari tevékenységről és az ezzel, valamint a tűz elleni védekezéssel összefüggő egyes törvények módosításáról szóló törvényjavaslat egyik célja a kéményseprőipari tevékenység hosszú távú, zavartalan ellátásának biztosítása, az emberi élet védelme és a vagyonbiztonság megteremtése. Az ezen a területen jelentkező zavarok ugyanis az ellátásban bizonytalanságot okoznak, és ezzel tűz-, illetve életveszély kockázatát eredményezik.
(Az elnöki széket Jakab István, az Országgyűlés alelnöke foglalja el.
Schmuck Erzsébetet a jegyzői székben
Hiszékeny Dezső váltja fel.)
A kéményseprőipari közszolgáltatást átmeneti ellátás keretében jelenleg öt megyében, Baranya, Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar, Heves és Jász-Nagykun-Szolnok megyében 309 településen hat közérdekű szolgáltató végzi, az illetékes katasztrófavédelmi igazgatóságok kijelölése alapján. Ezekben a megyékben piaci közszolgáltató vállalkozás nem található, így látható, hogy jelenleg vannak az országnak olyan területei, amelyeket a piaci kéményseprő-vállalkozások nem fednek le, ezért elsősorban életvédelmi és kármegelőzési szempontokra figyelemmel a jelenlegi rendszer nem tartható fenn.
Ezek az önkormányzatok jelezték, hogy a megbízott kéményseprőipari szolgáltató nem tudja ellátni a szükséges feladatokat, az ellátásban ezért fennakadások vannak. Ezek a zavarok az önkormányzatok jogos érdekeit sértik, mert a vállalt szolgáltatást nem tudják biztosítani a lakosság számára, így komoly élet- és vagyonbiztonsági kockázatok merültek tehát fel. Az önkormányzatoktól a törvényjavaslat értelmében a katasztrófavédelem venné át a kéményseprési közszolgáltatást, amely által biztosított lenne a folyamatos munkavégzés. 2015. január 1-jétől az elvégzendő kéményseprőipari feladatok köre is bővült, új ellenőrzési feladatok kerültek beépítése.
A kéményseprőipari piac 80-90 százalékát jelentő lakossági szektor tekintetében a szolgáltatás országos szintű lefedése biztosítható egy tervezett 1350 fős szakemberi gárdával a katasztrófavédelem keretein belül. A cél, hogy a kéményseprő szakembereket az új rendszer átvegye, azaz rájuk nézve lényegében csak az változna, hogy máshonnan kapják a fizetésüket, mint eddig.
A kormányunk szándéka, hogy a lakosság rezsicsökkentéseit a továbbiakban is fenntartsa, így a lakossági kéményseprőipari ellátás is ingyenessé válna, ezáltal a rendszeres és kötelező kéményellenőrzés és -tisztítás díjmentes lenne a jövőben, ami a lakosságnak átlagosan ezer-kétezer forintos megtakarítást jelentene éves szinten, továbbá fontos kiemelni azt, hogy ezáltal, akik nehéz anyagi helyzetben vannak, azok számára sem lesz teher a kéményük ellenőrzése, tisztítása.
Így az emberi élet és vagyon védelme jobban garantálhatóvá válik az országunkban a jövőben. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me