POGÁCSÁS TIBOR

Full text search

POGÁCSÁS TIBOR
POGÁCSÁS TIBOR belügyminisztériumi államtitkár, a napirendi pont előadója: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Ház! Az a törvényjavaslat, amelyet most tárgyalni kezdünk, két alapvető kérdéskört érint. Egyrészt új keretek között szabályozza a kéményseprőipari szolgáltatást, másrészt fontos részletszabályokat állapít meg a tűz elleni védekezés tekintetében.
A törvényjavaslat előkészítésével a kormány elsődleges célja a kéményseprőipari tevékenység hosszú távú, zavartalan ellátásának biztosítása az emberi élet védelme és a vagyonbiztonság érdekében. A jövőben ezért a kéményseprőipari feladatokat a lakossági szektorban a hivatásos katasztrófavédelmi szerv látja el térítésmentesen, úgy, hogy a jelenleginél kevesebb alkalommal terheli az ingatlantulajdonosokat a kéményellenőrzésekkel.
A kéményseprés területén tehát a kormányzat rezsicsökkentési politikája teljes mértékben eléri a célját, a polgárok ingyenesen vehetik igénybe ezt a szolgáltatást. Ehhez azonban a jelenlegi közszolgáltatási rendszert át kell alakítani. A törvényjavaslat értelmében az önkormányzatok településüzemeltetési feladatai közül a kéményseprőipari szolgáltatás kikerül, mivel azt a következő évtől az állam közfeladatként látja el.
Tisztelt Képviselőtársaim! A törvényjavaslat a kéményseprőipari szolgáltatást új, a jelenleginél biztosabb alapokra helyezi azzal, hogy egységes szabályozók és gyakorlat alapján az ország egész területén a hivatásos katasztrófavédelem látja el a lakossági ágazatban a feladatokat. Ezzel a szolgáltatás színvonalában, rendszerességében és a díjtételekben évek óta mutatkozó, helyenként igen jelentős különbségek megszűnnek.
A törvényjavaslat egyidejűleg kiküszöböli a kéményseprőipari közszolgáltatásban több megyében felmerült ellátási zavarokat is, amikor a szerződéses közszolgáltató hiányában közérdekű közszolgáltatót kellett átmeneti ellátásra kijelölni. A közszolgáltatás intézményére épített jelenlegi rendszert ezért is kell a működőképesség érdekében átalakítani. Az új norma elfogadásával az élet- és vagyonbiztonság védelme és az elengedhetetlen feladatok elvégzése teljes mértékben teljesül.
A törvényjavaslat kidolgozásakor a kormány ügyelt arra, hogy a lakossági szektoron kívüli kéményseprőipari piac megmaradjon a vállalkozások számára, amelyek a gazdálkodó szervezetek tulajdonában, illetve használatában álló ingatlanok esetében biztosítják a szolgáltatást.
A közületi szektorban tehát a piaci szolgáltatók végezhetik a vállalkozói tevékenység keretében továbbra is a kéményseprőipari feladatokat. A piaci vállalkozások így továbbra is működőképesek maradhatnak, és eredeti tevékenységüket fenntarthatják.
Az ingatlantulajdonos polgárok egyértelműen nyertesei lesznek az új szabályozásnak, de az új szolgáltatási rendszer kedvez a kéményseprő szakmunkásoknak, -mestereknek is, hiszen az ő szaktudásukra, tapasztalataikra a továbbiakban is szükség lesz, sőt azáltal, hogy a szolgáltatás két irányba szétválik, az irántuk meglévő kereslet is növekedni fog, és reményeink szerint így ez még a bérezési mutatókra is pozitív hatással lehet.
A törvényjavaslat tehát nem elbocsátásokat eredményez, hanem ellenkezőleg: megerősíti a munkaerőpiaci igényt a kéményseprők iránt.
(11.40)
Az állam feladatvállalásával a hivatásos katasztrófavédelmi szerv a kéményseprő szakmunkásokon kívül a kéményseprőipari ügyfélszolgálati és egyéb adminisztrációs munkákhoz szükséges kiszolgáló személyzet munkájára is igényt tart. A kormány így a törvényjavaslattal továbbra is megteremti a munkahelyeket ezeknek a szakembereknek, biztosítja megélhetésüket.
Tisztelt Hölgyeim és Uraim! A törvényjavaslat hatálybalépésével természetesen az állam felelőssége is növekszik, hiszen azokon a településeken, ahol nem működik piaci szolgáltató, a közületi szektorban is a hivatásos katasztrófavédelem szervének kell elvégezni a kéményellenőrzéseket. Az állami szerepvállalással a kéményellenőrzéseket az eddigieknél szervezettebben, egységesebb gyakorlat alapján végzik majd el.
Kiemelendő, hogy a törvényjavaslat a kéményseprőipari tevékenység új rendszerének kereteit határozza meg, a részletes szabályokat kormány- és miniszteri rendelet rögzíti majd, így az ellenőrzés gyakoriságára vonatkozó rendelkezéseket is az új törvény felhatalmazása alapján kiadandó miniszteri rendelet állapítja majd meg, hasonlóan a hatályos szabályozáshoz.
Az ingatlantulajdonos terheinek csökkenése és az ellenőrzést végző szerv munkaterhének optimalizálása érdekében a jövőben a gázüzemű tüzelőberendezésekhez csatlakozó égéstermék-elvezetők esetében kétévente kerül sor a kémények sormunka keretében történő ellenőrzésére. Ugyancsak egységesen kétévente lesz ellenőrzés azokban az esetekben, amikor szén-monoxid-mérő berendezés használata kötelező, függetlenül a tüzelőberendezés fajtájától.
Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! A törvényjavaslat másik, nem elhanyagolható célja a tűz elleni védekezésről, a műszaki mentésről, a tűzoltóságról szóló törvény módosítása. A módosítás oka egyrészt a jogharmonizációs kötelezettség teljesítése, másrészt a tűzvédelem szintjének növelése. A törvényjavaslat így beépíti a magyar joganyagba a megváltozott uniós szabályozási eljárásokat is.
A tűz elleni védekezésről szóló törvénymódosítás célja még a tűzoltótechnikai termékek fogalmának újbóli meghatározása annak érdekében, hogy egyes építési termékek ne tartozzanak a tűzoltótechnikai termék fogalmába is. Ezáltal megszűnik a kettős szabályozás az építési termékek forgalmazására, beépítésére, hiszen azok beépítési, így részben forgalmazási feltételeit már az építésügyi tárgyú jogszabály tartalmazza.
A törvényjavaslat egyidejűleg világos különbséget tesz a gazdálkodó szervezetek tűzvédelmi szabályzat megalkotására vonatkozó kötelezettsége, valamint a lakó- és üdülőegységekre vonatkozó tűzvédelmi használati szabályok előírása között. A tűz elleni védekezésről szóló törvénymódosítás új rendelkezése a vállalkozások számára a korábbi szabályozáshoz képest enyhítést hoz, mert a gazdálkodó szervezeteknek a jövőben kevesebb esetben kell tűzvédelmi szakképesítéssel rendelkező személyt, szolgáltatót foglalkoztatniuk vagy külön szervezeti egységet létrehozniuk.
Tisztelt Képviselőtársaim! A támogatásukat kérem a törvényjavaslat elfogadásához. Kérem, hogy támogassák a lakosság számára az ingyenes kéményseprőipari szolgáltatás bevezetését, és támogassák azt, hogy a kéményseprőszakmában dolgozók számára stabil munkahelyek maradjanak. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me