SALLAI R. BENEDEK,

Full text search

SALLAI R. BENEDEK,
SALLAI R. BENEDEK, az LMP képviselőcsoportja részéről: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Először is szeretném leszögezni, hogy a Lehet Más a Politika elkötelezett híve a rezsicsökkentésnek, csak nem annak, amit a Fidesz csinál, mert ezt nyilvánvalóan nem nevezhetjük annak. Ezt árcsökkentésnek lehet nevezni, meg a szolgáltatók tönkretételének, de semmiképpen nem annak, hogy a rezsi csökkenjen. A rezsi akkor csökkenne, ha a felhasználás mértékét tudnánk csökkenteni. Ez lenne az egyedüli biztonságos megoldás, és ez az, ami hosszú távon megoldást jelentene ezekben a törekvésekben. Azért voltunk következetesek - ezen a héten az MSZP ez irányú javaslatát sem tudtuk támogatni -, mert minden olyat tudnánk támogatni, ami a felhasználás mértékének a csökkenésével együtt járóan csökkenti a lakosság terheit. Ezt látnánk hosszú távú megoldásnak, mert ez nemcsak a lakosság terheit csökkentené, hanem csökkentené a károsanyag-kibocsátást és az ezzel kapcsolatos energiatermelést is. Az a fajta rezsicsökkentés, amely csak az árakat csökkenti, nem járul hozzá ahhoz, hogy az emberek kevesebbet akarjanak fogyasztani, mert gyakorlatilag az árcsökkenéssel is valami pluszt tudnak elérni.
Azért volt fontos ezt rögzíteni a felszólalásom elején, mert szó nincs arról, hogy az alapvető célokkal ne lehetne egyetérteni, ugyanakkor pártomnak az az álláspontja, hogy az, amit a kéményseprési szolgáltatással és ezen vállalkozásokkal tett a kormány, nemcsak a vállalkozásokhoz méltatlan, hanem gyakorlatilag egy galádság, hiszen úgy döntenek romba vállalkozásokat, ahogy az a kormány saját érdekeinek a legjobb, és nem foglalkoznak azzal, hogy ebben magyar emberek, magyar vállalkozások mennek tönkre, és nem találnak ennél jobb megoldást.
A törvényjavaslat látható célja a kéményseprő-szolgáltatás államosítása. Ezzel az Orbán-kormány egy problémát annak megoldása helyett a rá jellemző módon inkább újabb problémák generálásával próbál kezelni. A folyamat természetesen nem most, hanem korábban, a szolgáltatás díjának mesterséges leszorításával kezdődött. Azt a célt, hogy a rezsiköltségeket próbáljuk meg összhangba hozni a jövedelmekkel, az LMP támogatni tudná. Azért volt gondunk elejétől kezdve azzal a fajta rezsicsökkentéssel, amit a Fidesz bevezetett, mert az ugyanolyan, mint az egykulcsos adójuk, hogy aki sokat fogyaszt, sokat használ, annak sokat segít, aki meg kicsit használ, annak kicsit segít. Nem ott jelentkezik a legfőbb haszon, ahol a legnagyobb szükség lenne rá, hanem az egykulcsos adó mintájára, gyakorlatilag akiknek sok ingatlanjuk van, esetleg nagyobb vagyonuk, azok sokkal jobban részesülnek ennek a hasznából. Ez a gond! Ez az, ami miatt nehezen tudjuk elfogadni azt, hogy ez bármilyen formában a lakosság érdekeit szolgálná. A lakosság érdekeit nyilvánvalóan egy olyan rendszer szolgálná, amelyben azok, akik rászorulnak, sok segítséget kapnak, akik meg nem szorulnak rá, azoknak meg nem kell segítséget nyújtani, mert azok nem szorulnak rá.
A kéményseprési díjban a biztonságot fizetjük meg, ami azt jelenti, hogy az önköltség alatti díj, ami nem teszi lehetővé az ellenőrzés körültekintő elvégzését, kockázatot és veszélyt is jelent egyben. Ez egy elméleti következmény, mivel a kormány nem számolt azzal, hogy vannak gyakorlati következmények is. A kéményseprést Magyarországon igen nagy hányadában önkormányzati cégek, illetve kisvállalkozások végzik, pontosabban végezték, mert nagyrészük az átgondolatlan díjcsökkentés nyomán ellehetetlenült. Ennek a törvényjavaslatnak az indokolásában a kormány is elismeri: egész megyék vannak, ahol a kéményseprő-szolgáltatás gyakorlatilag már nem működik. Ezt a problémát most a katasztrófavédelem által kijelölt közszolgáltatók bevetésével, illetve a szakmai színvonal drasztikus csökkentésével próbálja meg kezelni a kormány.
Azért volt számomra nagyon tanulságos a vezérszónoklatok végighallgatása, mert dr. Simon Miklós vezérszónokként olyan szófordulatokat használt, hogy „sok probléma adódott”. Kérem szépen, nem a Jóisten teremtette ezt a problémát, meg nem a természet, hanem a Fidesz-kormány korábbi intézkedései! Ez úgy lett volna pontos, hogy sok problémát csináltunk ebben a rendszerben. Olyanokat mondott, hogy a működés zavartalan biztosítása, meg hogy bizonytalanságot okoz a szolgáltatások fenntartása, a jelenlegi rendszer nem tartható fenn. Persze, hogy nem, hiszen önök tették tönkre! Azért nem tartható fenn, mert olyan szabályozási körülményeket teremtettek, hogy ne lehessen fenntartani. Legalább annyiban játsszanak tiszta lapokkal, hogy ha elmondanak egy vezérszónoklatban ilyen dolgokat, akkor nem egy ismeretlen, természetfölötti jelenségre utalgatnak, hogy sok probléma keletkezett, meg a zavartalan működés nincs biztosítva - hát ez mind ezeknek a korábbi szabályozásoknak az eredménye! Ezek közvetlen kölcsönhatásban vannak azzal a kialakult helyzettel, amivel most szembesülnünk kell, és amivel a jogszabályalkotás során foglalkoznunk kell.
Az intézkedéssorozatnak már az eddigi mérlege is gyalázatos. Sikerült tönkretenni egy korábban piaci alapon, viszonylag normálisan működő szolgáltatást, kivéreztetni rengeteg vállalkozást, munkanélkülivé tenni korábban kéményseprőként dolgozó, megfelelő szakmai kompetenciákkal rendelkező munkavállalókat. Ők lennének azok a keményen dolgozó kisemberek, akikért a kormány a miniszterelnök úr legutóbbi bejelentése óta állítólag dolgozik. Hogy esetleg hány lakás éghet le, hány ember kaphat szén-monoxid-mérgezést az ellenőrzés elmaradása vagy nem megfelelő végrehajtása miatt, azt nem tudjuk, de talán nem árt emlékeztetni rá, hogy a kéményseprés nem pusztán játék, és nem csupán a kéményseprő láttán való gombfogdosásból áll, hanem itt valóban az életünk és a vagyonunk biztonságáról van szó. Ezt a biztonságot most olyan emberekre bízza a kormány, akiktől mindössze azt várja el a jogszabály kodifikált változatában, hogy ne álljanak kéményseprőipari szakterületen végezhető tevékenységek folytatását kizáró foglalkoztatástól való eltiltás hatálya alatt, és ne legyenek büntetett előéletűek. Ezt mondja a kodifikált szöveg, ami azt jelenti, hogy innentől kezdve gyakorlatilag bármelyik cukrász, pék, felszolgáló mehet kéményseprőnek. Innentől kezdve gyakorlatilag egy nyolc általános végzettségű közmunkást be lehet állítani. Ezzel akarja megteremteni a kormány a szakszerűséget! Ez a két feltétel van a kodifikált szövegben, és erről kár vitát folytatni, mert ami előttünk van, az nem a szakszerűséget, nem a további szolgáltatás szakszerű elvégzését szolgálja, hanem egy kényszerhelyzetet teremt, amire bármelyik cukrász meg pék jelentkezhet, mert a jogszabály erre lehetőséget ad.
Amik miatt a leginkább nem szimpatizálok ezzel a javaslattal, azok a vállalkozásellenes szakaszok, amelyek szerint például azokban a lakásokban, ahová bármilyen kisvállalkozás be van jelentve, a jövőben sokkal drágább lesz az ellenőrzés, de ugyanez az indokolatlan megkülönböztetés vonatkozik azokra az otthonokra is, ahol mondjuk, egy civil szervezet, alapítvány vagy egyesület be van jelentve.
(12.30)
Nem tudom, itt bármilyen kérdést teszünk fel a kormány képviselőinek, folyamatosan azt halljuk tőlük, hogy most jön el a kkv-knak a Kánaán, gyakorlatilag minden a kisvállalkozásokért fog szólni. Eközben pedig olyan terheket helyeznek a kisvállalkozásokra, amilyet senki másnak. Nyilvánvalóan meg lehet csinálni ezt pesti gondolkodással, mert a pesti emberek azt látják, hogy székhelyszolgáltatók vannak a fővárosban - vidéki településeken ilyet nem találunk -, és egy székhelyszolgáltatónál be van jelentkezve 60 meg 100 cég. Tehát egy helyen van mindegyiknek a székhelye, és akkor itt ez nem jelentkezik. De vidéki térségekben az egyéni vállalkozókat, akik jó része, valljuk be, kényszervállalkozó, aki saját magát foglalkoztatja, nincs más telephelye, nincs más székhelye, még ott is él, azokat pluszterhekkel sújtani semmiképpen nem korrekt, és semmiképpen nincs összhangban azzal, amit a kormány tagjai mondanak a kis- és középvállalkozásokról.
Ugyanígy, ugyanilyen szemtelen dolog szerintem azokat az egyesületeket és alapítványokat büntetni ezzel, akiknek nincs arra módjuk, hogy saját székhelyük, telephelyük legyen. Nyilvánvalóan, ha abból indulunk ki, hogy a Fidesz pártalapítványának erre megvan a módja, akkor ott ez nem jelent problémát. De ha azt nézzük, hogy hány olyan egyesület, alapítvány van, ahol egy-egy lelkes magánember próbál valamit tenni közpénzek nélkül, pusztán felvállal valamit, hogy tegyen a közért, olyan közfeladatot lásson el, ami nincs vagy rosszul van ellátva, ezeket sújtani ilyen pluszterhekkel semmiképpen nem korrekt, és nincs összhangban azzal, amit a kormány folyamatosan ígér.
A kéményseprő-ágazatnak nem a cégek tönkretételére, elsorvasztására, hanem fejlesztésére lenne szükség, a kor követelményeinek megfelelően. Már nem elég a nitrogénoxidokat, a szén-monoxidokat mérni, ugye, a PM10-szennyezést, sőt az illegális lakossági hulladékégetés nyomán levegőbe kerülő mérgeket is észlelni kellene, ehhez azonban nincs megfelelő felszerelés. Tartunk tőle, hogy a mostani árak mellett nem is fognak ilyesmibe beruházni a megmaradt szolgáltatók.
Egy nagyon fontos észrevétel ez, mert gyakorlatilag már a Parlament falai között is volt alkalmam szót ejteni arról, hogy a kistérségekben az elszegényedés eredményeként egyre több helyen van jelen a hulladékok illegális elégetése. A kommunális hulladék egy része vegyes tüzelésű kályhákba kerül. Ez egyszerűen tény, erről kár vitázni. Nincs semmilyen intézményrendszerünk, ami ezt mérni tudná. Nincs intézményrendszerünk, ami lehetőséget adna arra, hogy ezt kiszűrje. Gyakorlatilag minden további nélkül lehetséges, hogy egy óvoda mellett, ahol az udvaron vannak a gyerekek, PET-palackok égetésével a levegőt mérgezzék.
Lehet ezt nem komolyan venni, lehet azt mondani, hogy a szegény emberek hadd égessenek, amit akarnak, de ez nem egy hosszú távú megoldás. Pedig hosszú távú megoldásokra lenne szükség ezekben a szolgáltatásokban. Elnézést kérek, hogy nem tudom, kinek az idézete, vagy honnan származik az a mondás, hogy a politikus az, aki négy évre gondolkozik - a rezsicsökkentés ilyen -, az államférfi meg az, aki a következő generációra. Ez a gondolkodás, ami ezeket a szolgáltatásokat hozza létre, hogy majd ezerforintos díjakat elengedünk éves szinten, nyilvánvalóan jó bármilyen kampányfogásnak, de nem alkalmas arra, hogy felelősen gondolkozzunk.
Meg kell valljam, bennünket nyilvánvalóan érdekel az is, hogy az ágazatban dolgozóknak mi a véleményük. Foglalkoztunk azzal, hogy a bennünket - csakúgy, mint feltételezhetően önöket - megkereső Huszár Tibornak és Leikauf Tibornak, a Magyarországi Kéményseprők Országos Ipartestülete elnökének, illetve a Magyarországi Kéményseprőmesterek Szövetsége elnökének mi volt az álláspontja erről. Mert hát én nem hiszem azt, hogy szégyen lenne még a Fidesznek is, ha szakembereket kérdeznének meg.
Itt van az állásfoglalás, amit vélhetően önök is megkaptak. Azt mondja: „A kéményseprőipari közszolgáltatásban az elmúlt közel két évben keletkezett zavarok oka egyértelműen a közszolgáltatókat ért, aránytalanul nagy, közel 50 százalékos árbevétel-kiesést eredményező rezsicsökkentés volt.” Gyakorlatilag ez az, amiről beszéltünk. Egy működő ágazatot, egy működő rendszert ezzel a mesterséges szabályozással, ezzel az erőszakos szabályozással megpróbáltak tönkretenni. Nyilvánvaló, hogy ha az lett volna a célja a kormányzatnak, vagy az lenne csupán a célja, hogy államosítson mindent, ennek lennének azért korrekt megoldásai. Az, hogy az első nap leülünk, tárgyalunk a szolgáltatókkal, megmondjuk nekik, hogy ezek a feltételek, tárgyalunk az eszközök átvételéről, az alkalmazottak átvételéről. De nem ezen korrekt játékszabályok szerint zajlik a dolog; tönkretenni őket, gazdaságilag ellehetetleníteni őket - és amikor tönkrementek, akkor jön a katasztrófavédelem, és megmenti a hazát.
Az ellátásért felelős önkormányzatokkal szerződéses jogviszonyban álló egy állami, 8 önkormányzati, valamint 38, kizárólag magyar tulajdonú vállalkozás a rendelkezésükre álló eszközökkel folyamatosan és zökkenőmentesen képesek ellátni az ingyenes lakossági szolgáltatást 2016. január 1-jétől nonprofit módon, a katasztrófavédelemnek tervezett állami kompenzációra szánt összegeknél alacsonyabb költségvetési kiadással, és legalább változatlan biztonsági szint garantálása mellett. Ami azt jelenti, ha a szakértőknek hihetünk, akiket egyébként megerősít a Napi Gazdaság cikke, ami azt mondja, hogy a katasztrófavédelemnek számításaik szerint 6,5-7 milliárd közötti összegbe fog kerülni a kéményseprő szolgáltatás ellátása, akkor meg kell nézni, mi a közvagyonnal való felelős gazdálkodás. Ha van valaki, aki ajánlatot tesz arra, hogy a meglévő rendszerekkel olcsóbban és jobban el fogja látni, úgy, hogy nem csökken a színvonal, akkor nem is értem, hogy miért nem ez irányba megy egy felelősen gondolkodó kormányzat.
Nyilván, ha végigvesszük ezeket a véleményeket, mindenhol ugyanezt lehet látni. A rezsicsökkentés eredményei ellehetetlenítették a szolgáltatásokat, és a közel 300 éves magyar kéményseprőipar érdekében a törvényjavaslat újbóli, racionális, objektív adatokra támaszkodó megfontolására lenne szükség, ami lehetetővé tenné azt, hogy a szolgáltatás ne veszélyeztessen emberéletet, ne veszélyeztessen vagyont, és megvalósítsa azt a célt, hogy könnyebb és jobb legyen az embereknek. Köszönöm szépen a szót, elnök úr.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me