VOLNER JÁNOS

Full text search

VOLNER JÁNOS
VOLNER JÁNOS (Jobbik): Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! A tegnapi nap folyamán a földgázellátásról szóló törvény vitájában, amikor a rezsicsökkentés szóba került a Fidesz-előterjesztői felszólalásban, akkor tételesen, szó szerinti idézetekkel alá tudtam támasztani azt, hogy 2010 és ’11 folyamán a Jobbik fogalmazta meg az Országgyűlésben először azokat a javaslatokat, amelyek a rezsicsökkentésre vonatkoztak. Akkor sehol nem volt még kiejtve sem az a szó, hogy rezsicsökkentés. Akkoriban jegyzetelt Orbán Viktor miniszterelnök úr, amikor ezeket elmondtam neki, és láthatóan megfogadta ezeket a tanácsokat, megcsinálta a rezsicsökkentést, ha nem is úgy, mint ahogy mi szerettük volna, nem is azzal a határozottsággal, de megcsinálta a kormány, ez kétségtelen.
De mi is történt ezekben az esetekben? A tegnapi nap folyamán konkrét, szó szerinti idézetekkel, az Európai Unió statisztikai hivatalának adataival alá tudtam azt is támasztani, hogy a rezsicsökkentés úgy valósult meg például a földgáz területen, hogy először a kormány felemelte az árat. Miközben Európában 7 százalékos gázárnövekedés volt, Magyarországon 19 százalékos gázárnövekedés, és az ilyen módon feltornászott gázárakból persze hogy elérte a kormány a rezsicsökkentést. Tehát itt valójában arról volt szó, hogy először felemelte az árakat.
S hogy miért fogalmaznak meg ezzel a törvényjavaslattal kapcsolatban aggályokat a kollégáim, Szilágyi György képviselőtársam például, aki ízekre szedte ezt a szakmai javaslatot? Azért, képviselőtársaim, mert pont ugyanezeket az indoklásokat láttuk korábban is más törvényjavaslatok kapcsán, és sajnos szomorú tapasztalatunk van az ilyen törvényjavaslatokkal kapcsolatban. A kormány eddig minden egyes esetben azt mondta, hogy miért bántják ezt a törvényjavaslatot, mi a probléma ezzel, nézzék csak meg, ez egy teljesen ártalmatlan dolog, milyen jó lesz az embereknek. Aztán mit is láthattunk a rezsicsökkentés nevű folyamatnál? Azt láthattuk, hogy a távhőcégeket az adófizetők pénzéből kárpótolja a kormány, évente 50-60 milliárd forint közötti összeggel a rezsicsökkentésből származó veszteségeik miatt.
Mi is történik? Az egyik oldalról kötelezik a szolgáltatókat arra, hogy írják rá a számlalevélre, mennyivel csökkent az emberek számlája, a másik oldalról az adófizetőktől beszedett pénzekkel kárpótolják a cégeket az elszenvedett veszteségek miatt. Kérdezem én: ezzel a rezsicsökkentéssel valóban előrébb van az ország? Én értem, hogy csökken a rezsi, de a másik oldalon sokkal nagyobb mértékben nő az adó. Ha megnézik, hogy mennyi adót fizetünk most és mennyit fizettünk 2010-ben, lényegesen megugrottak az adóbevételek. Lényegesen megugrottak! Óriási lett az adóelvonás ebben az országban. Ebből valósul meg sajnos a rezsicsökkentés.
Hogy példát is mondjak arra, hogy mi miként működött, gondoljanak arra, hogy a szerencsejátékok lehetőségét a kisvállalkozások számára megszüntette a kormány. Mi volt az indoklás? Nehogy már a félkarú rabló nyelje el az emberek pénzét, nehogy már ilyen helyekre dobálják be az emberek a pénzt! Egyet lehet ezzel érteni? Persze! Hát hogyne! Én sem szeretném, ha a félkarú rabló nyelné el az emberek pénzét. Aztán mit láthattunk? Andy Vajna és egy hozzá köthető úriember, ketten birtokolják az összes kaszinókoncessziót Magyarországon. Mi történt? A kisvállalkozóktól elvette ezt a lehetőséget a kormány, a saját nagyvállalkozó, már eleve milliárdos barátai számára pedig kiosztotta ezt a lehetőséget. Kérdésem: működhet jelenleg félkarú rabló Magyarországon? Persze! Csak azt most nem egy kisvállalkozó (Korózs Lajos: Kormánynak hívják!) működteti, hanem Andy Vajnának hívják az úriembert. A fideszes haverokhoz került a pénz, a fideszes haverokhoz került az üzleti lehetőség, őket hozta a kormány helyzetbe ezekkel az intézkedésekkel.
Hölgyeim és uraim, erről van szó! Már akkor is figyelmeztettünk arra, hogy az a törvény, amelyet a szerencsejátékokkal kapcsolatban hozott a kormány, egy átmeneti állapot. Ennél a törvénynél figyelmeztetünk arra, hogy ez a törvény is egy átmeneti állapotot jelent, azért, mert most a kisvállalkozásoktól elveszik azt a lehetőséget, hogy kéményseprésből meg tudjanak élni. Higgyék el, ezek nem dúsgazdag vállalkozások! Nem milliárdos vállalkozókat ismerhettünk meg kéményseprőként, hanem olyanokat, akik maguk dolgoznak, vagy egy-két embert vagy maximum egy-két tucat embert foglalkoztatnak, és kemény munkával, valóban teljesítve az elvárásokat végzik ezt a tevékenységet, és ehhez képest most egy olyan rövid idejű államosításra fog sor kerülni, amikor átmenetileg kiveszik ezeknek az embereknek a kezéből a kéményseprés lehetőségét, aztán majd megint jönnek a fideszes haverok.
Az előbb emlegetett kaszinóügyhöz képest egyébként a trafikügy pont ugyanezt mutatta. A trafikügyben is az történt, hogy a kormány elvonta a dohánytermékek kereskedelmi jogát a kisvállalkozásoktól, azoktól az emberektől, akik évtizedek óta ebből élnek - most ugyanez történik az évtizedek óta ebből élő kéményseprő kisvállalkozásokkal -, és kiosztotta a trafiktermékek, dohánytermékek kereskedelmi lehetőségeit azoknak, akik koncessziót nyertek. Tessék megnézni most a térképeket, elérhetőek az interneten, tele van az ország Fideszhez köthető magánszemélyekkel, politikusokkal, nagyvállalkozókkal (Boldog István: Jobbikosokkal!), akik lefölözték az egész dohánypiacot, mert a részükre osztotta ki a kormány ezt a lehetőséget.
Hasonló egyébként az a helyzet, amikor a kormány hatósági eszközökkel, az adózás testre szabásával hozza helyzetbe például a CBA-t, azzal, hogy kinyírja adópolitikai eszközökkel a konkurenseit. Itt zajlik a szemünk előtt. Ezek olyan lépések, amikor láthatjuk, most, ebben a pillanatban zajlik ezen a plenáris ülésen, ezen a vitán a kéményseprők piacának, a kéményseprők megélhetési lehetőségeinek az elvétele. És rövid időn belül bekerül egy nagy állami szervezetbe, ahonnan majd egy év múlva, fél év múlva - ki tudja, hogy mennyi ideig bírnak várni a koncra éhes vállalkozók - ki fogják osztani a koncessziós lehetőségeket.
Aztán nagy, regionális kéményseprő vállalatok fognak alakulni, akikről majd el fogja mondani annak idején a kormányszóvivő - akkor már Németh Szilárd nem lesz a helyén, legalábbis nem fog ebben a szerepben megszólalni -, hogy mennyivel jobb rendszert sikerült felállítani, sokkal jobban működik, nagyobb lesz a biztonság, mennyivel szervezettebben folyik minden. Holott nem történik egyéb, mint hogy néhány ezer vállalkozót kifosztanak ebben az országban.
Ez az, amihez biztosan nem fog asszisztálni a Jobbik. Köszönöm szépen, elnök úr. (Taps a Jobbik padsoraiból.)
(12.50)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me