PÓCS JÁNOS,

Full text search

PÓCS JÁNOS,
PÓCS JÁNOS, a Fidesz képviselőcsoportja részéről: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Ez a törvénymódosítás kapcsolódik a 2013-ban elfogadott élelmiszerlánc-biztonsági stratégiához. A stratégia célja, hogy az élelmiszerlánc-termékek mindenkor egészségesek, kiváló minőségűek és biztonságosak legyenek, valamint azok előállítása, kereskedelme, felhasználása és fogyasztása során az emberek és a társadalom magas fokú tudatosságot és felelősséget tanúsítson. A stratégia ennek érdekében a központi kockázatelemzés rendszerének bevezetésére javaslatot tett, amelynek megvalósítása érdekében a törvényjavaslat lépéseket tesz.
Az élelmiszerlánc-termékek minőségi vizsgálatának eredményei eddig a széttagolt hálózat miatt a rendszerszinten nem voltak összeegyeztethetőek. Továbbá az élelmiszerlánc-termékekre vonatkozó tanúsítványok, a védjegyek, az eredetigazolások az állampolgárok számára átláthatatlan rendszert alkottak. A széttagolt hálózat egységesítése és racionalizálása érdekében központi kockázatelemzési rendszer és állami laboratóriumokra alapozott nemzeti élelmiszerlánc-minősítési és eredetvizsgálati rendszer működését írja elő az előttünk lévő javaslat. Ezek a rendszerek fogják központilag összesíteni az országosan keletkező adatokat, így válhat hatékonnyá az élelmiszerlánc-felügyeleti tevékenység.
Hasonlóan a stratégia által meghatározott célok felé tett lépés a minősítési rendszerek kidolgozásának előírása. Az élelmiszerlánc-felügyeleti szerv feladatként kapja, hogy vizsgálja és értékelje a vendéglátóipari létesítményeket, ezek közé értve a közétkeztetést végző létesítményeket is higiéniai, élelmiszer-biztonsági és élelmiszerminőségi szempontok szerint, és ez alapján hatósági bizonyítványt adjon ki.
A stratégiához köthető módosítások mellett az uniós jogharmonizáció érdekében is változik az élelmiszer-biztonsági törvény. Jó, ha a fogyasztók biztonságát és minél jobb tájékoztatását szolgáló európai uniós előírásokat kell beépítenünk a hazai jogrendbe. Az 1169/2011. számú európai uniós rendelet a fogyasztók megfelelő tájékoztatására vonatkozó előírásával hivatkozási alapként kerül a jogszabályba beépítésre.
Az élelmiszerlánc-törvény eddigi alkalmazása során felmerült néhány probléma megoldása érdekében is helyet kap néhány módosítás. Így egyértelművé válik, hogy az élelmiszerlánc-felügyeleti díjat az élelmiszerlánc-felügyelet alá tartozó termékekből származó árbevétel után kell majd fizetni. A többi termékre nem vonatkozik a törvény korábbi módosításakor meghatározott, az ellenzéki képviselőtársak egy része által sokat vitatott díjrendszer, ami a sok kifogás ellenére, úgy tűnik, nem tette tönkre a kiskereskedelmi ágazatot, ugyanakkor hozzájárult az élelmiszer-biztonság növeléséhez.
Az előterjesztő szükségesnek tartja az élelmiszerlánc-felügyeleti információs rendszer adatkörének bővítését is, ami ugyancsak az élelmiszer-biztonsági feladatok hatékonyabb ellátását fogja biztosítani. A javaslat módosításakor egyértelműen a szabályozás jobbítását szolgálják, így kérem tisztelt képviselőtársaimat, hogy támogassák azokat. Köszönöm, elnök úr. (Taps a kormánypártok soraiban.)
(14.40)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me