V. NÉMETH ZSOLT

Full text search

V. NÉMETH ZSOLT
V. NÉMETH ZSOLT földművelésügyi minisztériumi államtitkár, a napirendi pont előadója: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Az élelmiszerlánc-biztonság azt jelenti, hogy az élelmiszerlánc nem jelent elfogadhatatlan mértékű egészségügyi és gazdasági kockázatot sem az egyén, sem a társadalom számára. Ahhoz, hogy az élelmiszerlánc-biztonság egyre magasabb fokon valósuljon meg, időről időre szükség van a jogszabályi környezet módosítására.
Az élelmiszerlánccal kapcsolatos jogi szabályozás uniós alapdokumentuma az élelmiszerjog általános elveiről és követelményeiről szóló 178/2002. EK-rendelet. A rendelet az egészség és a környezet védelme mellett megfogalmazza a láncszemlélet, a kockázatelemzés, az elővigyázatosság, a nyomonkövethetőség fontosságát is. Az élelmiszerlánc-biztonság alapvetően úgy javítható, hogy minél több veszélyt azonosítunk, és azok kockázatát elfogadható mértékűre csökkentjük.
Az élelmiszerlánc-biztonság egyik kulcskérdése a jogellenes tevékenységet folytató szereplők felderítése. Ennek érdekében a törvényjavaslat - összhangban az élelmiszerlánc-biztonsági stratégiával - a jelenleg széttagolt hálózati struktúra helyett központi kockázatértékelési rendszert alakít ki. Ez egyrészt lehetővé teszi az ismert kockázatok felügyeletét, másrészt az ismeretlen veszélyek és elfogadhatatlan mértékű kockázatok kezelését.
Központilag állnak rendelkezésre ugyanis azok az erőforrások, adatbázisok, az a tudásbázis, amelyek egy országos szintű átlátható kockázatelemzési rendszer alapjait jelentik. Az átláthatóság elvét az élelmiszerek eredete és nyomonkövethetősége terén is érvényesíteni kell. Az élelmiszer bizalmi termék, ugyanis a fogyasztó és az előállító között információs aszimmetria áll fenn. Ez azt jelenti, hogy a fogyasztó számára az élelmiszer minőségével és biztonságával összefüggő paraméterek nem ismertek a vásárlás pillanatában, és ezeket általában beható vizsgálat során sem állapíthatja meg. Meg kell tehát bíznia egyrészt a gyártóban, másrészt a hatósági felügyeleti rendszer hitelességében.
Ezt az információs aszimmetriát kívánja csökkenteni a törvényjavaslat azáltal, hogy bevezeti a fogyasztók tájékozódását segítő minősítési rendszert. A korábbi megyei szint helyett országosan egységes minősítési metodika kerül bevezetésre, lehetőséget biztosítva ezzel többek között a minőségvezérelt közétkeztetés megvalósítására. A javaslat értelmében bővül az élelmiszerlánc-felügyeleti információs rendszerben - FELIR - tárolt adatok köre, továbbá lehetővé válik a FELIR és más külső rendszerek közötti adatcsere, amelynek már megvalósult jó példája az EKÁER-rendszerrel való kölcsönös kapcsolat megteremtése.
Tisztelt Ház! Az elmúlt időszak élelmiszerlánc-eseményei bebizonyították, hogy az emberi egészség védelme érdekében biztosítani kell, hogy az élelmiszerlánc-felügyeleti szerv által az emberi egészséget veszélyeztető események elhárítása érdekében hozott intézkedést elrendelő határozat fellebbezésre való tekintet nélkül végrehajtható legyen.
A gyakorlatban felmerült értelmezési problémák tisztázása végett a törvénymódosítás tartalmazza azt is, hogy az élelmiszerlánc-felügyeleti díjat - összhangban az uniós jog előírásaival - csak az élelmiszerlánc-felügyelet alá tartozó termékekből származó árbevétel után kell fizetni, hiszen ez a díj az élelmiszerlánc felügyeletéhez kapcsolódó hatósági ellenőrzések költségeinek finanszírozására szolgál.
A törvénymódosításban foglalt felhatalmazás kibővítése révén lehetőség nyílik arra a több uniós tagállam által már követett gyakorlatra, hogy a géntechnológiával módosított szervezettől mentes élelmiszer és takarmány előállításának, jelölésének, forgalomba hozatalának és ellenőrzésének szabályait az élelmiszerlánc-felügyeletért felelős miniszter rendeletben állapítsa meg.
A törvényjavaslat további kiegészítéseket és módosításokat tartalmaz az Európai Unió jogának való megfelelés érdekében. Így például az uniós joggal összhangban rögzíti a vendéglátóipari létesítmény fogalmát.
Tisztelt Országgyűlés! Mindezeknek megfelelően kérem a tisztelt Házat, hogy hozzászólásaikkal, szakmai javaslataikkal és szavazatukkal támogassák az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletről szóló törvény módosítását. Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me