Z. KÁRPÁT DÁNIEL

Full text search

Z. KÁRPÁT DÁNIEL
Z. KÁRPÁT DÁNIEL (Jobbik): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Szeretném megjegyezni, hogy az iméntiekben elhangzott érvek nagy részével én tudok azonosulni, de a Nébih kapcsán azért pár fontos gondolatot engedjenek meg nekem.
Önmagában én nem érzem azt problémának, hogy a Nébih hatalmasra duzzadt, sokkal inkább annak hatékonysága érdekel. Mi magunk, jobbikosok egyébként az előző ciklusban személyesen is felkerestük a Nébih vezetőjét, és meg kell hogy mondjam, a negatív várakozásaink ellenére igen kellemes tapasztalatokkal gazdagodtunk.
A fő probléma az, hogy - még egyszer mondom - mi megtettünk egy nagyon fontos lépést, keresztülvertünk az előző ciklusban egy módosítót, aminek értelmében 2 milliárd forinttal is lehetne büntetni az élelmiszeripari csalókat, visszaélőket, a probléma az, hogy sajnálatos módon ezt az eszközt, ezt a kiváló szankcionálási eszközt nagyon ritkán alkalmazzák a hivatalos szervek. Ott tartottunk, hogy megint uniós szabályok átültetésétől várják a csodát, miközben itt mindenki elmondta a Fidesz, KDNP részéről, hogy milyen fontos az élelmiszer-biztonság.
Hadd mondjak még egy 2015-ös példát, jó, tehát a szabályok szigorítása után, ami egyébként a halak „hamisításáról” szól. Első olvasatra meglehetősen komikus volt a történet. Itt jellemzően az szokott előfordulni, hogy különböző halfajtákat más halfajtákként tüntetnek fel. A legérintettebb típusok az alaszkai tőkehal, a tengeri sügér és a tonhal. Utóbbit gyakran helyettesítik egy vajhal gúnynévvel illetett fajtával, amire az európai gyomor egyébként különösen érzékeny. Magyarországon az egyik nagyobb halfesztivál előtt vont ki a hivatal majdnem 3,5 mázsát ebből a fajtából, tehát egy olyan komoly mennyiséget, amivel azért le lehetett volna mérgezni a fél rendezvényt, maradjunk ennyiben. És nem látjuk azt, hogy a milliárdos nagyságrendű bírságok ezt követően röpködnének.
Tehát van egy eszközrendszer, van egy szervezet, de azt látjuk, hogy ez a szervezet bizony élhetne ezen szankciórendszerrel sokkal keményebben is. Ne rójuk fel ezt kizárólag a Nébih és társai hibájául. Itt nyilvánvaló módon egy olyan kormányzati akaratra is szükség lenne, amely ebbe az irányba elviszi az ügyeket. Ezt tökéletesen hiányoljuk, hisz - még egyszer mondom - ami előttünk van, uniós ötletek átültetése, de a saját elgondolás ezek mellől fájó módon hiányzik. Köszönöm. (Taps a Jobbik padsoraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me